Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) s-a lansat oficial, marti, la Bucuresti. Prezent la eveniment, Steven Borncamp, lider si fondator al RoGBC si al companiilor de consultanta SOPOLEC si EcoNavitas, a indemnat sectorul bancar sa se alature membrilor organizatiei si a asigurat ca investitiile straine pentru cladiri verzi din Romania nu vor fi afectate de turbulentele financiare existente pe piata imobiliara.

Steven Borncamp, CEO si fondator al RoGBC

RoGBC a primit recent acreditarea ca “Emerging Council” al World Green Building Council si are, in prezent, 23 de membri fondatori, majoritatea dezvoltatori imobiliari si producatori de materiale de constructii. Pana la sfarsitul anului, organizatia spera ca numarul acestora sa creasca pana la 75 sau chiar 100, a spus Borncamp, care si-a exprimat speranta ca sectorul bancar sa ofere credite ipotecare pentru cladiri verzi, indemnand, totodata, reprezentantii acestui sector sa se alature membrilor Consiliului.

Borncamp a precizat pentru EurActiv.ro ca actuala criza financiara care se resimte la nivel global nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru sectorul cladirilor verzi, inclusiv pentru Romania. Potrivit acestuia, business-ul cu cladiri "verzi" s-a numarat printre putinele sectoare care "au dus-o bine", in ultimii ani, atat in Europa, cat si in SUA. "In mod cert turbulentele financiare din ultimele saptamani sunt in atentia tuturor, insa, in privinta Romaniei, cred ca una dintre cele mai grele provocari pentru grupurile de investitii din piata imobiliara a fost cum sa construiasca mai bine si nu cum sa dubleze banii, in fiecare an", a spus Borncamp.

"Acum lucrurile se fac cu mai mult profesionalism, iar modelele de investitii sunt mult mai realiste. Devine tot mai important sa construiesti bine si inteligent, si asta ajuta cand vorbim despre cladiri verzi", a aratat Borncamp.

"Exista o mare nevoie de locuinte, de infrastructura si de multe alte lucruri in Romania", a adaugat el, exprimandu-si convingerea ca investitorii straini vor continua sa vina in Romania si in anii urmatori. "S-ar putea sa nu fie cazul investitorilor speculativi din piata imobiliara, insa investitorii strategici sunt aici, sunt inca activi si vor construi si in viitor", a conchis Borncamp.

Ce este RoGBC
Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociatie non-profit care incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative necesare transformarii industriei constructiilor si a celor adiacente in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante, sustenabile si profitabile. Consiliul va crea standarde pentru constructii verzi, acordand, totodata, si certificari pentru implementarea acestora.

Membrii fondatori ai organizatiei, pana in acest moment, sunt: AIG Lincoln, ARCHIBUS Solutions Center – Romania, Atisreal, Badea Clifford Chance, Bovis Lend Lease, Caelum Development, Cascade Group, CEMS Technologies, Chapman Taylor Romania, Corporate Office Solutions, Epstein Architecture and Engineering, Holcim Romania, Oxford Management, ProLogis, PSV Company, Somfy, SOPOLEC, Schoenherr & Associates, Vitalis Consulting, Willbrook Management International, WSP Group.

Pentru mai multe detalii cititi si Dezvoltatorii imobiliari vor cladiri "verzi" si in Romania
[EurActiv.ro]