Atat firmele, cat si autoritatile locale vor avea de pierdut din cauza dificultatii de accesare a creditelor si a scumpirii imprumuturilor. Criza financiara internationala face ca fondurile europene destinate Romaniei sa ajunga tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, bancile ofera imprumuturi din ce in ce mai greu. Dobanzile sunt si ele tot mai mari, din cauza cresterii costului finantarilor pe plan international.

Astfel, finantarile bancare vor deveni foarte dificil de accesat atat pentru firme, cat si pentru autoritatile locale, cele pentru care e rezervata cea mai mare felie din banii europeni.

Primariile, in avantaj fata de firme

Cel mai mult vor avea de suferit companiile, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). In opinia sa, cel putin 10% din firmele interesate de finantari europene nu le vor putea obtine chiar daca au proiecte bune, insa considerate cu grad inalt de risc. „Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reusi sa ia bani, insa vor trebui sa suporte cresterea costurilor creditarii“, ne-a spus Ovidiu Nicolescu. Restul de 30% din firme, care isi pot asigura fondurile din propriile bugete, nu vor fi afectate de criza, a precizat el.

Potrivit reprezentantului CNIPMMR, autoritatile locale au avantajul ca nu au activele grevate de datorii. In plus, „sunt clienti siguri pentru o banca. Niciodata o primarie sau un judet nu da faliment, deoarece isi recupereaza banii din impozite si taxe locale. Daca are dificultati, se poate prelungi perioada de rambursare“, adauga Nicolescu.

Bani europeni pentru cofinantare

Conditiile mai dificile de finantare „este posibil sa persiste pentru o perioada mai lunga si este vizibila pentru toate categoriile de imprumutati, de la entitati suverane la autoritati publice locale si corporatii.

Oricum, aceasta situatie concretizata atat in Romania, cat si in alte tari nu presupune imposibilitatea accesului beneficiarilor de fonduri europene la instrumentele de cofinantare in general“, sustine Eugen Teodorovici, secretarul de stat responsabil de fondurile europene din Ministerul Finantelor.

Conform oficialului, pana la sfarsitul anului, IMM-urile vor putea accesa bani europeni pentru a-si cofinanta proiectele, in valoare totala de 100 de milioane de euro, prin intermediul bancilor (mecanismul Jeremie). Pentru autoritatile locale va fi gandit un mecanism similar, sustinut de stat si banci de la noi si din afara, adauga Teodorovici.

RISCURI

Incertitudinea poate taia din alocari

Turbulentele financiare internationale ar putea avea ca efect chiar reducerea „ratiei“ de fonduri europene. Analistii economici nu pot creiona cu exactitate care vor fi urmarile crizei, in conditiile in care o serie de decizii sunt luate in functie de panica, frica si nesiguranta. Statele membre ale Uniunii Europene au mare nevoie de bani in acest moment, unele dintre ele fiind puse in situatia sa dea fonduri pentru salvarea bancilor cu probleme. Din aceasta cauza, o parte dintre fondurile europene alocate deocamdata doar pe hartie statelor in dezvoltare, cum e Romania, s-ar putea sa nu ajunga si in conturile acestor tari. „E greu de estimat ce impact va avea criza externa asupra absorbtiei fondurilor europene in Romania. Cert este ca finantarea a devenit mai dificila. Iar efectele crizei sunt impredictibile. Acum nu vedem decat o parte a problemei. Sunt riscuri mari si in ceea ce priveste alocarile europene, nu stim cum va arata bugetul UE in urmatorii ani, in aceasta atmosfera de incertitudine“, a declarat, pentru EVZ, Ionut Dumitru, seful Departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank.

Sursa: Evenimentul Zilei