Rata anuala a inflatiei ar putea creste anul viitor la peste 10%, cu tendinta de crestere, ca urmare a majorarii salariilor in sectorul bugetar la un nivel nesustinut economic, a declarat, sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, cat de mare este pericolul cresterii inflatiei in conditiile majorarii salariilor in sectorul bugetar, premierul a raspuns ca acesta este urias.

"La anul, inflatia s-ar putea duce din nou la peste 10%, cu tendinta de crestere, si nu este singurul efect. Trebuie sa avem grija ce se intampla in zona privata, cu pierderea locurilor de munca. Vor veni cei din zona contractula si, dupa aceea, sectorul privat credeti ca poate sa ramana pe loc? Nu poate sa ramana pe loc, migreaza din sectorul privat in sectorul public. Este estimarea legata de efectele economice ale cresterii in privinta locurilor de munca: 300.000 locuri de munca pierdute in sectorul privat, pentru ca cei din sectorul privat nu au de unde sa isi scoata banii", a spus Tariceanu.

La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.

Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu un interval de variatie de plus minus un punct procentual.

In luna septembrie 2008, inflatia anuala a coborat la 7,3%, de la 8,02% in luna august.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, in urma cu o luna, ca rata inflatiei poate ajunge la 6%la sfarsitul acestui an.

Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce inseamna ca va trebui sa intre in mecanismul european al ratelor de schimb (ERM2) in anul 2012.

Inflatia statelor membre care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

Sursa: Mediafax