Comisarii europeni se vor intalni miercuri pentru a-si potrivi ceasurile in privinta pozitiei Uniunii Europene referitor la o noua modalitate de organizare a sistemului financiar international, care sa evite crize precum cea care traverseaza lumea. Reuniunea se va incheia cu o propunere ce va fi prezentata ministrilor de finante din Uniune, la 4 noiembrie, iar trei zile mai tarziu - summit-ului european informal.

In acest fel se coordoneaza Uniunea Europeana pentru a prezenta o propunere unica la summit-ul celor mai industrializate tari sau celor mai importante tari emergente, G-20. Aici va incepe sa fie schitata "o reforma a sistemului financiar global", pentru a se face fata "unei crize fara precedent, care necesita un efort fara precedent", a declarat ieri Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, cu prilejul aniversarii a 30 de ani de existenta au UGT (Uniunea Generala a Muncitorilor), la Lisabona.

Potrivit lui Durao, pozitia UE incepe printr-o transparenta sporita, prin raspundere si control transfrontalier si se cuprinde si reforma unor institutii precum Fondul Monetar International, care a contribuit la salvarea unor tari cum ar fi Islanda, Ucraina si Ungaria.

Comisia si-a intensificat eforturile in vederea identificarii unei pozitii europene comune si a valorificarii disponibilitatii demonstrate acum de Statele Unite de a reforma sistemul financiar. "Acum cateva saptamani (...), nu exista deschidere", a declarat el. "Fie inotam cu totii impreuna, fie ne vom ineca cu totii", a declarat el in incheiere.

Sursa: Rador preluat de HotNews.ro