Bancile ar trebui sa simplifice procedura privind acordarea de credite pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE, mai ales in conditiile actualei crize, in care beneficiarii vor avea oricum probleme din cauza cresterii costurilor, a declarat secretarul de stat din MEF Eugen Teodorovici. El a explicat, sambata, intr-un seminar organizat de Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) la Sinaia, ca proiectele aprobate pentru finantare din fonduri UE deja au fost analizate din punct de vedere al fezabilitatii, iar banca ar trebui sa aplice o procedura speciala in aceste cazuri, care sa nu mai fie atat de birocratica.

Potrivit lui Teodorovici, la finele lunii septembrie, pe cele sapte programe operationale au fost depuse 4.452 de proiecte, in valoare de 29,02 miliarde lei (7,6 miliarde euro). Dintre acestea au fost aprobate, pana la acea data, 277 de proiecte in valoare de 7,54 miliarde lei (doua miliarde euro), fondurile UE reprezentand 5,3 miliarde lei (1,4 miliarde euro).

Pe aceste proiecte au fost incheiate 117 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de 4,22 miliarde lei (1,11 miliarde euro), din care 3,3 miliarde lei fonduri UE.

Teodorovici a anuntat ca in aceasta luna va modifica legislatia privind fondul tampon pentru proiecte finantate din fonduri de preaderare pentru a extinde destinatia banilor din acest cont in scopul fluidizarii platilor si a executiei proiectelor.

El a spus ca pana la finalul acestui an se vor aplica aceleasi reguli si in cazul fondului tampon pentru proiectele din fonduri postaderare.

Pe de alta parte, Teodorovici intentioneaza sa creeze o structura in cadrul MEF care sa-si exprime opinia, impreuna cu consultanti externi, fata de gradul de prioritate al proiectelor depuse pentru finantare.

Oficialul MEF a precizat ca decizia ar urma sa fie luata la nivelul Guvernului, dar pe baza unei analize profesioniste care sa includa criterii de comparabilitate intre proiecte cu destinatii diferite, si de la ordonatori de credite diferiti.

O alta unitate pe care Teodorovici o vede necesara ar urma sa monitorizeze modul de derulare a proiectelor finantate cu credite de la institutiile finanicare internationale.

El sustine ca in acest moment nu exista un control al acestor proiecte si sunt cazuri cand beneficiarii au solicitat chiar dublarea acordului de imprumut.

Oficialul MEF s-a aratat optimist privind posibilitatea Romaniei de a avea un grad inalt de absorbtie a fondurilor UE, spunand insa ca 2009 va fi un an crucial si ca, in functie de masurile luate intr-un termen foarte scurt, chiar la inceputul anului viitor, se va putea vedea perspectiva, chiar pana in 2013.

Sursa: Mediafax