In 2005, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a inclus pe lista telurilor mileniului accesul facil al fiecarei femei la mijloacele contraceptive si dreptul de a face intrerupere de sarcina. Cu toate acestea, tari precum Irlanda, Polonia sau Malta interzic avortul, incalcand astfel unul din drepturile fundamentale, anume dreptul la sanatate.

Germania se numara printre tarile in care avortul este impotriva legii, dar nu se pedepseste. In orice caz, femeile care hotarasc sa nu dea nastere copilului trebuie sa suporte singure costurile intreruperii de sarcina (circa 500EUR). In anumite parti din Germania, de pilda la Berlin, femeile cu o situatie materiala precara beneficiaza de sprijin financiar.

Masuri absurde in anumite tari

"Cine interzice femeii un chiuretaj sigur, incalca unul din drepturile fundamentale. De exemplu, unei fete de 14 ani care a fost violata de tatal prietenei ei i s-a interzis sa plece din Irlanda de teama de a nu face intrerupere de sarcina in Marea Britanie. A existat chiar si un referendum privind libertatea de circulatie a femeilor insarcinate. In continuare, 7000 de irlandeze se duc anual in Marea Britanie si fac avort. Se discuta serios despre ingradirea libertatii de miscare a acestor femei. La fel vrea sa procedeze si Polonia. Guvernul intentioneaza sa infiinteze o banca de date cu numele tuturor femeilor insarcinate pentru a le impiedica sa scape de copii in strainatate."

In multe tari europene, legislatia ingreuneaza sau chiar impiedica accesul femeilor la intreruperea de sarcina. Astfel, Lituania se situeaza in fruntea clasamentului. In aceasta tara avortul este permis, dar la facultatea de medicina nu se mai invata metodele. In Marea Britanie, situatia familiilor sarace se inrautateste cu fiecare copil adus pe lume, sustine parlamentarul Christine McCafferty:

"Stim cu totii ca, in ultimii ani, cei care sunt impotriva avorturilor au devenit tot mai activi in Europa, iar donatorii de la Washington si Roma ii sprijina tot mai mult. Iar cei care militeaza pentru intreruperea legala de sarcina au o lupta apriga in fata lor. In audierile parlamentare s-a constatat ca rate mari ale natalitatii reprezinta o premisa a saraciei. A devenit de asemenea clar ca ajutorul si consilierea in domeniul planning-ului familial nu se mai bucura de prioritate si ca centrele respective nu mai sunt finantate indeajuns si asta intr-o perioada in care informatiile privind contraceptia sunt mai necesare ca oricand, iar costurile ingrijirii mamelor si a copiilor cresc razant."

Christine McCafferty este de asemenea presedintele comisiei pentru probleme sociale, sanatate si familie in Parlamentul European si a contribuit decisiv la adoptarea rezolutiei a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei din aprilie 2008 care prevede asigurarea dreptului la un avort fara riscuri. Textul recomanda tuturor celor 47 de state membre ale Consiliului Europei sa legalizeze avortul, sa respecte libertatea de decizie a femeii si sa asigure tuturor acces la metode contraceptive. Rezolutia contine insa un pasaj explicit in care se stablieste ca intreruperea de sarcina nu este o metoda de planning familial.

Articol complet la Deutsche Welle