Guvernele nationale trebuie sa garanteze in scris implementarea si cheltuirea corecta a fondurilor UE, iar prelungirea programului SAPARD la trei ani dupa aderarea Romaniei dovedeste ineficienta lui, a declarat presedintele comisiei de control bugetar din PE, Herbert Boesch.

"Statele membre trebuie sa-si asume raspunderea pentru cheltuirea corecta a fondurilor europene," a spus Boesch astazi, dupa prezentarea raportului Curtii Europene de Conturi, sustinand ideea semnarii unei declaratii de catre fiecare stat membru in parte prin care sa garanteze implementarea si cheltuirea corecta a fondurilor europene.

"Nu este posibil ca statele membre sa nu garanteze acest lucru. Este vorba de banii contribuabililor europeni", a precizat presedintele Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European.

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 publicat luni arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Intrebat daca Romania si Bulgaria pun probleme speciale in privinta gestionarii corecte a fondurilor UE, Boesch a raspuns ca, desi unii au sustinut ca aderarea Romaniei si Bulgariei a avut loc prea rapid, din punctul sau de vedere "a fost o decizie politica care, odata luata, trebuie asumata cu toate implicatiile, mai ales avandu-se in vedere faptul ca cele doua tari nu puteau gestiona din start sume mari de bani."

"Dar mi se pare fantasmagoric ca acum inca mai vorbim de fonduri de preaderare ce sunt cheltuite sau au probleme in Romania si Bulgaria. Nu trebuie sa aratam cu degetul doar cele doua tari, ci sa ne punem intrebarea daca acest concept al fondurilor de preaderare a fost corect. Nu poti cheltui bani de preaderare la doi ani dupa ce ai devenit membru! Ceva nu e in regula", a spus europarlamentarul socialist.

"Sfatul meu, ca si 'contabil politic', ar fi sa se acorde mai putine fonduri care sa creasca treptat pentru noile state membre. Aici trebuie mai multa consecventa din partea Comisiei si ma bucur ca acum intra in vigoare noi reguli de gestionare a fondurilor. Trebuie spus ca si vechi state membre precum Grecia, care nu a implementat inca sistemul IACS in agricultura, trebuie sa sufere consecinte financiare", a declarat eurodeputatul.

Despre prelungirea SAPARD cu un an in Romania si Bulgaria, Boesch a spus ca "este exemplul perfect ca a fost un concept gresit cu aceste fonduri de preaderare, daca teremenele de cheltuire a lor trebuie extinse la nesfarsit. Sau macar sa le redenumeasca altfel, acum ca aderarea s-a incheiat", a propus el.

Comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer-Boel a propus saptamana trecuta  prelungirea cu un an a programului SAPARD pentru Romania si Bulgaria.

Purtatorul de cuvant al CE Michael Mann a precizat  ca  propunerea trebuie aprobata formal de catre ceilalti comisari prin procedura scrisa in urmatoarele saptamani, insa nu sunt de asteptat sa existe probleme in acest sens.

Sursa: NewsIn citat de Realitatea.net