Banca Nationala a Romaniei va colabora cu ministerul Agriculturii in vederea cresterii increderii bancilor in sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu bani de la UE.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit, marti, la sediul bancii centrale cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. "Am discutat un pic despre perspective. Dansul a spus, asa cum a mai anuntat, ca va fi stimulata, pe viitor, creditarea in lei, iar acesta e un lucru bun si pentru agricultra", a declarat Ciolos, la finalul intalnirii.

Acesta a spus ca ministerul Agriculturii doreste sa obtina increderea bancilor in sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru bancile in cautare de sectoare "mai productive" si cu perspective pozitive.

"Vom incerca impreuna, Ministerul Agriculturii si Banca Nationala, sa studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare si din partea noastra pentru a creste increderea bancilor in investitiile in agricultura pentru ca am cazut de acord ca este un potential al economiei din Romania care poate fi valorificat. Poate sa fie un moment prielnic si aderarea, pentru ca exista o stabilitate a subventiilor prin Politica Agricola Comuna (PAC) si deci vom demara impreuna niste actiuni pentru a explica si bancilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Ciolos, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, stabilitatea oferita de subventiile din fonduri UE, impreuna cu stabilitatea sprijinului din bugetul de stat, va creste increderea agricultorului de a investi, dar si a bancherilor, care vor sti "pe ce se pot baza".

"Vom incerca sa venim cu elementele care sa duca la constructia acestei credibilitati, inclusiv prin propunerea aceea de a exista, la inceputul lui 2009, un proiect de lege care sa asigure stabilitatea bugetului pentru sprijinirea producatorilor agricoli in perioada 2009-2012", a afirmat Ciolos.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca anumite sectoare ar trebui sa fie atractive pentru banci. Printre acestea se numara cel al laptelui, legumelor si fructelor, carnii, cerealelor, care au perspective bune de dezvoltare.

Sursa: Antena3.ro