Deschiderea pentru public a bibliotecii europene multimedia online "Europeana" a avut probleme tehnice inca din prima zi. Serverele nu au facut fata milioanelor de accesari. La adresa www.europeana.eu, utilizatorii internetului din intreaga lume vor gasi peste doua milioane de carti, harti, inregistrari, fotografii, documente de arhiva, tablouri si filme din bibliotecile nationale si institutiile culturale ale celor 27 de state membre ale UE.

UPDATE: Dupa ce portalul Europeana a dat semne de oboseala inca din ziua lansarii, pe 21 noiembrie, la adresa europeana.eu apare un mesaj prin care utilizatorii sunt informati ca site-ul nu functioneaza, ca urmare a accesarilor record cu care s-a confruntat: 10 milioane pe ora! Administratorii promit ca vor reveni la mijlocul lunii decembrie cu o versiune mai "robusta"

„Europeana” inaugureaza noi modalitati de explorare a patrimoniului european: printr-un portal web disponibil in toate limbile UE, amatorii de arta, literatura, stiinta, politica, istorie, arhitectura, muzica sau cinema vor putea accesa rapid si gratuit cele mai mari colectii si capodopere din Europa reunite intr-o singura biblioteca virtuala. Acesta este insa numai inceputul. Din 2010, biblioteca va pune la dispozitie milioane de opere reprezentand bogata diversitate culturala a Europei si va cuprinde zone interactive, cum ar fi comunitatile interesate de anumite teme. Uniunea Europeana va cheltui doua milioane de euro pe an in acest scop in perioada 2009–2011. In acelasi timp, Comisia intentioneaza sa atraga participarea sectorului privat in vederea extinderii ulterioare a bibliotecii digitale europene. Infiintarea bibliotecii digitale „Europeana” a fost sustinuta printr-o rezolutie adoptata cu majoritate covarsitoare de Parlamentul European in septembrie 2007.

„Europeana» imbina avantajul competitiv european in domeniul tehnologiilor comunicatiei si retelelor cu bogatia patrimoniului nostru cultural”, a declarat José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. „Europenii vor putea accesa de acum cu usurinta, repede si intr-un singur spatiu incredibilele resurse ale marilor noastre colectii. Europeana» este mult mai mult decat o biblioteca. Este o adevarata forta inspiratoare, un imbold pentru europenii secolului al XXI-lea sa se intreaca in creativitate cu unii din cei mai inventivi inaintasi, cum ar fi marile personalitati ale Renasterii. Inchipuiti-va numai ce posibilitati ofera  studentilor, eruditilor, iubitorilor de arta faptul de a avea la dispozitie, de a putea combina si cerceta online comorile culturale ale tuturor statelor membre. Se demonstreaza astfel cu pregnanta faptul ca in centrul integrarii europene sta cultura.”

„Europeana» ne ofera sansa de a calatori in timp, de a traversa frontiere si de a descoperi noi semnificatii ale culturii noastre. Mai mult, ea va apropia oamenii de propria lor istorie si, totodata, unii de altii gratie unor pagini si instrumente interactive”,  a apreciat Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informationala si mass-media.  „Fac apel acum la institutiile culturale, editurile si companiile de tehnologie din Europa sa umple rafturile bibliotecii cu noi materiale in format digital. Trebuie sa facem din Europeana» un mediu de participare creatoare interactiva la indemana celor dornici sa-si modeleze propria contributie la cultura Europei si s-o impartaseasca altora. Obiectivul meu este ca Europeana» sa cuprinda cel putin 10 milioane de obiecte pana in 2010.”

„Prin intermediul proiectului Europeana», institutiile culturale devin mai relevante pentru generatia Web 2.0, care vrea sa citeasca texte, sa urmareasca filme, sa asculte sunete, sa vada imagini – toate in acelasi timp si in acelasi loc”, adauga Elisabeth Niggermann, director general al Bibliotecii Nationale Germane si presedinte al Fundatiei pentru Biblioteca Digitala Europeana, care s-a ocupat de realizarea proiectului. „Oferind tinerilor o experienta multimedia completa, Europeana» ii va racorda la cultura trecuta si prezenta a continentului." 
 
„Europeana” le permite celor interesati sa caute si sa navigheze simultan prin colectiile digitizate ale bibliotecilor, arhivelor si muzeelor europene. Prin urmare, utilizatorii pot cerceta diverse teme fara sa caute si sa viziteze o multitudine de site-uri si resurse.

Proiectul initiat de Comisie in 2005 a fost realizat in stransa colaborare cu bibliotecile nationale si alte organisme culturale ale statelor membre, precum si cu sprijinul consistent al Parlamentului European. Gazduita de Koninklijke Bibliotheek, biblioteca nationala olandeza, „Europeana”  este administrata de Fundatia pentru Biblioteca Digitala Europeana, care reuneste principalele asociatii europene de biblioteci, arhive, muzee, arhive audiovizuale si institutii de cultura.

Peste 1 000 de asezaminte culturale de pe tot cuprinsul Europei au oferit materiale pentru acest proiect. Muzeele europene, inclusiv Louvre din Paris si Rijksmuseum din Amsterdam, au pus la dispozitie tablouri si obiecte din colectiile lor in format digital. Arhivele diferitelor state au contribuit cu documente nationale importante, iar Institutul National al Audiovizualului din Franta a furnizat 80 000 de inregistrari de emisiuni reprezentative pentru sec. al XX-lea, incepand cu primele imagini filmate pe campurile de lupta din Franta in 1914. Bibliotecile nationale de pe intregul continent participa cu manuscrise si tiparituri, inclusiv exemplare digitale ale unor carti celebre, care au daruit lumii noi idei.

In 2009-2010, prin intermediul programului de cercetare al UE, se vor finanta  noi studii asupra bibliotecilor digitale, in valoare de circa 69 de milioane de euro. In aceeasi perioada, sectorul societate informationala al Programului pentru Competitivitate si Inovare va aloca aproximativ 50 de milioane de euro pentru ameliorarea accesului la patrimoniul cultural si stiintific european.
 
Comisia Europeana a inceput sa lucreze la digitizarea si accesibilitatea online a materialelor culturale inca din anul 2000. In urmatorii cinci ani, Comisia a cofinantat proiecte de cercetare si a stimulat o mai buna colaborare intre statele membre care doreau sa-si puna patrimoniul cultural online.

Institutul de Memorie Culturala este partenerul si contributorul din Romania mentionat pe site-ul Europeana.

Link - Europeana

Sursa: CE