De-a lungul anilor, puterea Parlamentului European a fost consolidata, cu toate acestea, prezenta la vot a cetatenilor europeni a scazut intre 1979 si 2004. Aceasta tendinta poate fi inversata, asa cum s-a putut observa in unele alegeri recente. In ultimele alegeri europene, cea mai mica prezenta la vot a fost observata in Slovacia si Polonia.

Am vorbit cu cativa deputati europeni din aceste tari despre rolul membrilor Parlamentului in cresterea prezentei la urne.

Prezenta la vot a cetatenilor europeni a scazut de la primele alegeri europene din 1979, cand 62% din alegatori s-au prezentat la urne, pana in 2004, cand prezenta la vot a fost de doar 45,5%. In 2004, din 350 de milioane de alegatori - provenind pentru prima data si din Europa Centrala si de Est - s-au prezentat la vot doar 160 de milioane.
 
Prezenta la vot a fost in general mai scazuta in noile state membre, pe cand in cateva din statele vechi cetatenii s-au prezentat la urne in numar mai mare decat in anii precedenti. Cu toate acestea, in Ungaria, Letonia si Lituania, prezenta la vot a fost similara cu cea din Olanda, Portugalia, Suedia si Regatul Unit.
 
„Informatii insuficiente despre Uniunea Europeana“
 
La ultimele alegeri europene, Slovacia este tara care a inregistrat cea mai mica prezenta la vot - 17%. Deputata europeana slovaca Zita Pleštinská (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni) crede ca slovacii au fost tinuti departe de urne de „lipsa informatiilor despre chestiunile europene in mass-media nationala“. „In general, toata vina cade pe Bruxelles si toata faima pe capitalele nationale“, ne-a explicat aceasta. Compatriotul sau Miroslav Mikolášik, din cadrul aceluiasi grup politic, crede ca „poporul slovac nu are incredere ca cei 14 deputati europeni provenind din tara lor au oportunitati reale de a-l reprezenta pe scara larga“.
 
In Polonia, numai 21% din alegatori s-au prezentat la urne in 2004. Deputatul european Mieczys³aw Janowski (Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor, Polonia) crede ca, pe langa „lipsa de cunoastere a structurilor Uniunii Europene“, la prezenta scazuta la vot au contribuit si „cunoasterea insuficienta a rolului Parlamentului European“ si „campania negativa impotriva Uniunii Europene“.
 
Este necesara o „concentrare pe substanta politicilor europene“
 
Mikolášik se asteapta la o prezenta mai mare la urne in alegerile europene din 2009. „Speram sa dublam procentajul prezentei la vot din 2004“, ne-a spus dumnealui. „Este sarcina mea sa imi asigur electoratul ca voi fi o prezenta puternica si voi sprijini politici precum coeziunea, care sunt benefice pentru tara noastra“, a adaugat Mikolášik.
 
„Daca mass-media nu se va concentra pe substanta politicilor europene, cetatenii europeni vor ramane sceptici in privinta votarii in alegerile pentru Parlamentul European“, a spus Pleštinská.
 
Janowski spera ca in Polonia alegatorii se vor prezenta la urne in numar dublu fata de 2004. „Estimez procentajul participarii la vot in 2009 la 40%“, a spus dumnealui, subliniind faptul ca „trebuie sa facem totul pentru a aduce Parlamentul mai aproape de cetateni“. „Pana in iunie 2009, cetatenii statelor membre noi vor vedea rezultatele fondurilor europene si vor participa cu mai mult entuziasm la alegeri“, a adaugat dumnealui.
 
„Influenta pozitiva sau negativa depinde de politicieni“
 
Acest mesaj este sustinut si de deputatul european Toomas Savi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Estonia), in tara caruia prezenta la vot a fost de 27% in 2004. „Dupa cinci ani in Uniunea Europeana, poporul eston intelege mai bine ce se intampla la Parlamentul European“, ne-a spus acesta.
 
Belgia - unde votul este obligatoriu - a inregistrat o prezenta de 91% la alegerile din 2004. Deputatul european belgian Bart Staes (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana) ne-a spus ca prezenta la vot ar fi fost similara tarilor vecine in cazul in care votul nu ar fi fost obligatoriu. Solutia propusa de dumnealui este ca deputatii europeni sa „depuna marturie si sa vorbeasca“.
 
„Sa incercam sa ii convingem pe oameni sa participe si sa mearga la vot. […] Influenta pozitiva sau negativa depinde de politicieni“, ne-a spus Staes.

Sursa: Redactia Romana, Serviciul de Presa al Parlamentului European