"Tratatul Lisabona e relansat" a exclamat Nicolas Sarkozy la finalul Consiliului European desfasurat pe 11-12 decembrie la Bruxelles. Romania e avantajata de garantarea cate unui comisar pe tara si de redistribuirea certificatelor de emisii de gaz. Aproape toate problemele puse in fata celor 27 la acest Consiliu au fost solutionate, sefii de stat si de guvern ajungand, dupa negocieri indelungate, la consens in legatura cu Tratatul Lisabona, masurile anticriza, pachetul energiei si schimbarilor climatice.


Foto: EurActiv.ro

Consiliul European de iarna a avut cateva concluzii clare: Irlanda va organiza un nou referendum pentru ratificarea Tratatului Lisabona, fiecare stat membru va avea in continuare un comisar, planul ambitios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in Europa va fi pus in aplicare.

Tratatul Lisabona

Dupa ce in Irlanda tratatul Lisabona nu a putut fi ratificat prin referendum in luna iunie, cei 27 au cazut de acord la acest Consiliu cu organizarea unui nou referendum irlandez, pana in noiembrie 2009. "Am spus ca daca toata lumea ratifica Lisabona, toate statele membre vor avea un comisar" a declarat Nicolas Sarkozy la ultimul Consiliu European pe care l-a prezidat. El a mai precizat ca, la cererea acestora, au fost date irlandezilor asigurari legate de independenta politicilor de taxe, familie (problema avorturilor), problemele sociale si etice (neutralitatea Irlandei). Sarkozy a mai aratat ca nu va fi cazul ca celelalte state membre, care au trecut deja prin procesul de ratificare, sa ratifice din nou Tratatul.

O alta concesie facuta Irlandei (dar si altor state mici ingrijorate din acest punct de vedere, printre care Romania) a fost garantarea faptului ca fiecare tara va continua sa aiba un reprezentant in Comisia Europeana.

Consensul atins pe 12 decembrie la Bruxelles pare, totusi, unul de tranzitie, presedintele Sarkozy aratand ca, in 2010, va fi, probabil, nevoie de un nou tratat, care sa tina seama de eventuala aderare a Croatiei, sa prevada cresterea numarului de europarlamentari (de la 736 la 754), si care sa contina un nou protocol cu Irlanda.

Sarkozy a spus ca este o mare satisfactie pentru el si pentru presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, ca "Europa incepe sa se miste inainte, odata cu acest acord".

Criza economica

Presedintele Frantei a spus ca toti cei din Consiliu au fost de acord ca este o criza serioasa, care necesita masuri serioase. S-a stabilit ca 1,5% din PIB-ul UE sa fie directionat spre contracararea crizei. De asemenea, Barroso a cerut canalizarea in aceleasi scopuri a inca 5 miliarde de euro nefolositi in alte sectoare, iar Franta a cerut ca acesti bani sa fie directionati numai spre proiecte concrete.

In ceea ce priveste reducerea TVA, Sarkozy a anuntat ca o decizie finala ramane sa fie luata la consiliul ECEFIN din luna martie. Pe de alta parte, in concluziile Consiliului este prevazuta posibilitatea ca statele membre, daca doresc, sa aplice TVA redus pentru anumite sectoare.

Energia si schimbarile climatice - semnal si pentru americani

Din punctul de vedere al Romaniei este foarte important mai ales faptul ca ne-a revenit cea mai mare cota redistribuita de emisii. 2% din totalul cerificatelor de emisii se redistribuie anumitor state care s-au considerat nedreptatite. 29% dintre acestea revin Romaniei, 27% Poloniei si 15% Bulgariei.

Presedintele Basescu a declarat, dupa incheierea lucrarilor Consiliului: "Pentru noi acesta a fost obiectiv principal, chiar daca se ia baza 2005 pentru reducerea cu 20 la suta a nivelului de emisii de carbon pana in 2020, sa ni se recunoasca efortul din perioada ’90-2005. Este greu de apreciat daca este o recunoastere farmaceutica, dar oricum avem un important procent din sumele care revin recunoasterii eforturilor anterioare".

In ansamblul pachetului legat de energie si clima, Consiliul a hotarat in principal implemenarea planului de a reduce gazele cu efect de sera cu 20% pana in 2020 si, de asemenea, de a creste cu 20% cota energiei regenerabile. Chiar daca "planul 20-20-20" era unul vechi, Barroso si Sarkozy au apreciat acordul de a pune in aplicare acest plan ca fiind istoric. "Nu exista alt continent care sa-si fi impus reguli atat de clare. [...] Criza nu poate fi folosita ca scuza pentru a nu pune in aplicare acest plan. Este dorinta noastra de a merge inainte", a spus Sarkozy, care crede ca presedintele ales al SUA se va angaja si el in lupta cu schimbarile climatice.

Jose Manuel Barroso a spus ca ultimele zile au aratat ca Europa poate da dovada de unitate si ca a fost cel mai important Consiliu la care a participat in calitate de presedinte al Comisiei. Referindu-se la "istoricul pachet legat de schimbarile climatice", Barroso a avut si el un mesaj pentru americani: "Europa a hotarat sa isi tina angajamentele, iar mesajul nostru catre partenerii globali este 'yes, you can!' " ['da, puteti!', aluzie la sloganul de campanie electorala al lui Barack Obama]

"Haideti sa construim un plan climatic transatlantic si un parteneriat de securitate! Fara acesta nu vom avea solutii globale".

"Europa s-a manifestat in unanimitate pe cele mai ambitioase propuneri din lume. Europa si-a trecut testul de credibilitate", a mai spus presedintele Comisiei.

Adrian Lungu, Bruxelles

[EurActiv.ro]

Linkuri:

- Consiliul European de la Bruxelles 11-12 decembrie 2008 - CONCLUZIILE PRESEDINTIEI
- HotNews.ro - Traian Basescu: Procedura de obtinere a fondurilor europene va fi de maxim 30 de zile