Suma solicitata de firmele mici si mijlocii din toate regiunile tarii pentru efectuarea de investitii este de 16 ori mai mare decat bugetul alocat acestei scheme de finantare, potrivit informatiilor publicate de Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM. Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POC-CCE), IMM-urilor li se acorda un sprijin financiar intre 920.000 lei si 5,56 milioane lei pentru investitii.

Bugetul alocat pentru acest apel de proiecte este de 31,6 milioane euro, iar suma solicitata de firme este de 514 milioane euro.

Prin POC-CCE firmele pot obtine finantare pentru proiecte din fonduri UE si din fonduri nationale.

Pentru a fi aprobate si pentru a primi finantare, firmele trebuie sa prezinte documente care sa ateste situatia financiara a acestora si proiecte care trebuie sa respecte regulile de eligibilitate corespunzatoare normelor europene.

Pana in prezent, din punct de vedere administrativ, 105 de proiecte sunt in curs de evaluare, 101 au fost respinse, 65 au fost admise iar 15 necesita clarificari.

In ceea ce priveste eligibilitatea proiectelor, 30 de proiecte sunt in curs de evaluare, 28 au fost admise, cinci au fost respinse iar doua necesita clarificari.

Cel mai mare numar de depondenti provin din Regiunea Centru - 119 firme. In celelalte regiuni de dezvoltare distributia numarului de proiecte depuse este relativ egala.

Valoarea proiectelor depuse de firmele din centrul tarii depaseste 200 milioane euro in timp ce firmele din nord-vestul tarii au depus proiecte in valoare totala de peste 193 milioane euro.

In ceea ce priveste suma solicitata pentru finantare, Regiunea de Nord-Vest este pe primul loc cu aproximativ 101,1 miliarde de euro, urmata de Regiunea Centru cu aproximativ 99,5 milioane euro. Pe ultimul loc se afla Regiunea Sud-Vest cu aproape 44,5 milioane euro fonduri solicitate pentru proiecte.

Apelul pentru proiectele care solicita finantarea cuprinsa intre 920.001 si 5.560.000 lei a fost incheiat. Pentru investitiile mari, bugetul alocat se ridica la 31,6 milioane euro, potrivit Ministerului pentru IMM. Depunerea proiectelor pentru investitiile mari a inceput din 5 mai, iar termenul limita a fost 1 august 2008.

Proiectele firmelor mijlocii din Regiunea Bucuresti - Ilfov vor fi finantate in proportie de 50 la suta, iar cele ale firmelor din celelalte regiuni, in proportie de 60 la suta. Sprijinul financiar nerambursabil acordat pentru investitii intreprinderilor mici este de 60 la suta din valoarea proiectelor pentru Regiunea Bucuresti - Ilfov si de 70 la suta pentru proiectele din restul regiunilor.

Sursa: AGERPRES