Comisia a adoptat programul multianual pentru Romania in cadrul Fondului european de returnare pentru perioada 2008-2013, suma estimata fiind de 6 milioane de euro, precum si primul program anual, pentru 2008, informeaza europa.eu.

Vicepresedinte Comisiei Europene, Jacques Barrot, care detine portofoliul de justitie, libertate si securitate, a salutat adoptarea primului program multianual pentru implementarea Fondului european de returnare. „Odata cu aprobarea acestui program multianual, Romania si-a demonstrat angajamentul fata de un sistem integrat si echilibrat de gestionare a returnarii, care pune in evidenta atat cooperarea dintre statele membre, cat si respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor returnate. Am convingerea ca toate programele nationale de implementare a Fondului european de returnare vor consolida capacitatea statelor membre de a-si coordona actiunile comune si vor incuraja dezvoltarea de standarde si practici comune in domeniul returnarilor."

Romania a ales sa implementeze toate cele patru prioritati strategice prevazute de fond:

1. dezvoltarea unei abordari strategice in ceea ce priveste gestionarea returnarilor,

2. cooperarea intre statele membre in domeniul gestionarii returnarilor,

3. instrumente inovatoare specifice (inter)nationale pentru gestionarea returnarilor,

4. sprijin pentru standarde comunitare si pentru cele mai bune practici privind gestionarea returnarilor.

Printre proiectele finantate in cadrul programului anual 2008 pentru Romania, se numara:

    * incurajarea returnarii voluntare asistate: imbunatatirea informarii potentialelor persoane returnate in ceea ce priveste programele disponibile, precum si asistarea acestora in procesul de pregatire si reintegrare;
    * organizarea eficace de zboruri comune, imbunatatirea expertizei la nivel national si optimizarea dimensiunilor si efectelor unor asemenea operatiuni la nivelul UE.

Fondul european de returnare reprezinta unul dintre cele patru instrumente financiare ale Programului general privind „Solidaritatea si gestionarea fluxurilor de migratie" care incurajeaza distribuirea echitabila intre statele membre a responsabilitatilor rezultate din introducerea gestionarii integrate a frontierelor externe si din punerea in aplicare a unor politici comune in materie de azil si migratie. Celelalte trei fonduri sunt: Fondul european de integrare a resortisantilor tarilor terte, Fondul pentru frontierele externe si Fondul european pentru refugiati.

Fondul european de returnare instituie un mecanism de solidaritate financiara pentru a sprijini eforturile statelor membre de a imbunatati gestionarea returnarilor in toate dimensiunile acestui proces, prin aplicarea conceptului de gestionare integrata a returnarilor, acordand prioritate returnarii voluntare si cu scopul sprijinirii unei aplicari echitabile si eficiente a standardelor comune in materie de returnare. De asemenea, fondul va sprijini actiunile comune de returnare care implica mai multe state membre.

Bugetul general al acestui fond pentru perioada 2008-2013 este de 676 milioane de euro, distribuit dupa cum urmeaza:

    * suma de 632,9 milioane de euro distribuita intre statele membre pe baza unor criterii obiective, respectiv numarul de resortisanti ai tarilor terte care sunt sau au fost implicati in masuri de returnare,
    * suma de 43,1 milioane de euro (7% din resursele anuale totale, in fiecare an incepand cu 2009), gestionata direct de Comisie si destinata actiunilor comunitare.

Sursa: Afacerea