Restructurarea DAE si a mecanismului inter-institutional de stabilire a pozitiilor Romaniei in UE este una dintre directiile de actiune mentionate de programul de guvernare in privinta afacerilor europene, alaturi de ideea gazduirii unei eventuale Agentii Europene in domeniul incluziunii romilor.

"Afacerile europene" sunt incluse in capitolul al 26-lea dintre cele 29 continute in programul de guvernare, fiind stabilite doar trei obiective ale Romaniei in acest domeniu.

 

Potrivit programului, obiectivele de guvernare in ceea ce priveste afacerile europene au in vedere "adjudecarea, in cea mai mare proportie posibila, a beneficiilor, indeosebi de natura financiara, care decurg din calitatea de stat membru", "participarea activa la proiectarea marilor procese institutionale  care concura la constructia europeana" si "participarea activa la functionarea democratica si eficienta a institutiilor, structurilor si organismelor UE".

 

Programul prevede in mod explicit ca una dintre directiile de actiune pentru indeplinirea obiectivelor asumate o reprezinta "restructurarea Departamentului Afacerilor Europene si a mecanismului inter-institutional de stabilire a pozitiilor Romaniei in cadrul Uniunii Europene pentru o coordonare eficienta a acestora".

 

Programul de guvernare prevede ca, in ceea ce priveste procesul de extindere a Uniunii Europene, "Romania va sprijini toate statele candidate pentru a indeplini conditiile de la Copenhaga cu privire la pregatirea pentru aderare".

 

Programul de guvernare mentioneaza , la capitiolul afaceri europene, si procesele de "largire", respectiv "de adancire" din cadrul UE. Astfel, potrivit documentului, in ceea ce priveste "procesul de largire", Romania are in vedere ca "extinderea politicilor comunitare la nivelul tuturor statelor membre reprezinta o conditie sine qua non pentru activarea efectului de sinergie la nivelul comunitatii europene". "In acest context, Romania sustine ideea extinderii zonei euro la nivelul UE", se arata in document.

 

Referindu-se la "procesul de adancire", documentul mentioneaza ca "dezvoltarea pe verticala, institutionala, constituie garantia stabilitatii si functionarii eficiente a comunitatii europene". "In acest context, Romania sustine ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre toate statele membre, pana la data alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2009", se arata in document.

 

Programul de guvernare are de asemenea in vedere definirea unor pozitii clare ale Romaniei in ceea ce priveste "reforma veniturilor proprii" si "reconfigurarea prioritatilor privind cheltuielile bugetare indeosebi in directia cresterii coeziunii economice, sociale si teritoriale".

 

Programul de guvernare mentioneaza si pozitia Romaniei referitor la politica de coeziune a UE, in cadrul careia sunt avute in vedere "mentinerea actualelor obiective ale politicii de coeziune a UE si renegocierea acestora  pentru perioada 2014-2020", astfel incat "Romania sa primeasca fondurile necesare sustinerii dezvoltarii economice si sociale".

 

Programul de guvernare mentioneaza ca, in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor, Romania sustine recomandarea Comisiei Europene catre Statele Membre de a nu impune restrictii privind accesul lucratorilor din noile state membre pe piata fortei de munca.

Articol integral Deutsche Welle