La nivel european anul 2009 va fi dominat de un eveniment democratic marcant: alegerile pentru Parlamentul European. Pentru a saptea oara in istoria de 50 ani a Parlamentului, in perioada 4-7 iunie, vor avea loc alegeri directe in toate statele membre. Cetatenii romani vor vota, la 7 iunie, 33 de deputati europeni dintr-un numar total de 736.

Alegerile vor avea loc simultan in toate cele 27 de state membre UE, oferind celor 375 de milioane de cetateni europeni cu drept de vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.
 
Avand in vedere ca, cel mai probabil, procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona nu se va incheia pana la alegerile europene, baza legala cu privire la componenta Parlamentului European va fi Tratatul de la Nisa, potrivit caruia numarul membrilor Parlamentului European va fi redus la 736. In urma alegerilor europene din 7 iunie 2009, 33 de locuri vor reveni membrilor Parlamentul European din Romania. De mentionat ca, pentru desfasurarea alegerilor europene in data de 7 iunie, guvernul Romaniei va lua o decizie oficiala in acest sens.
 
In perioada ianuarie 2007 si iunie 2009, conform prevederilor din Actul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE, in PE sunt 785 de deputati, dintre care 35 provin din Romania, acestia fiind desemnati in urma primelor alegeri europene organizate la 25 noiembrie 2007.
 
Consiliul European din 11-12 decembrie 2008 a adoptat urmatoarea declaratie:
 
"Tratatul de la Lisabona - Masuri tranzitorii privind componenta Parlamentului European
 
In eventualitatea in care Tratatul de la Lisabona ar intra in vigoare dupa alegerile europene din iunie 2009, vor fi adoptate cat mai repede posibil masuri tranzitorii, in conformitate cu procedurile legale necesare, in scopul de a creste, pana la sfarsitul mandatului parlamentar 2009-2014, in conformitate cu cifrele prevazute in cadrul Conferintei interguvernamentale care a aprobat Tratatul de la Lisabona, numarul de deputati europeni ai celor douasprezece state membre pentru care s-a stabilit aceasta crestere. Prin urmare, numarul total de deputati europeni va creste de la 736 la 754 pana la sfarsitul mandatului parlamentar 2009-2014. Obiectivul este ca aceasta modificare sa intre in vigoare, daca este posibil, in cursul anului 2010.
 
Numarul de 754 se datoreaza faptului ca la alegerile din iunie 2009 vor candida 99 de deputati germani conform prevederilor Tratatului de la Nisa, in timp ce Tratatul de la Lisabona prevede un numar de maximum 751 membri ai Parlamentului European (750 deputati plus presedintele Parlamentului European).
 
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a indicat, cu ocazia prezentarii concluziilor Consiliului European la Parlamentul European ca, odata cu viitoarea aderare a Croatiei la UE, care va avea loc, cel mai probabil in 2010 sau 2011, in functie de negocierile de aderare,  ar putea fi inclusa in Actul de aderare aceasta depasire provizorie a plafonului de 751, asa cum s-a procedat si in cazul aderarii Romaniei  si Bulgariei la Uniunea Europeana. 

Sursa: Parlamentul European