Fermierii sau depozitarii care detin stocuri de cereale le-ar putea vinde Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pana la data de 31 mai 2009 la un un pret de interventie de 101,31 euro/tona, potrivit datelor APIA. Masura de interventie pe piata cerealelor este activa din data de 1 noiembrie 2008 pentru graul comun, graul dur, orzul, sorgul si porumbul.

Pana la aceasta data, APIA a inregistrat o cerere de oferta a 500 tone de grau comun si o cerere de oferta a 500 tone de porumb, dar cele doua cereri de ofertare a cerealelor au fost refuzate dupa verificarea administrativa.

Potrivit regulamentelor europene, in cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la interventie, toti detinatorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de interventie al statului membru, respectiv Agentiei de Plati in cazul Romaniei, la pretul de interventie mentionat.

Potrivit APIA, orice detinator al unei cantitati de cel putin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grau dur, poate depune o oferta la centrele judetene APIA. Totodata, cerealele trebuie sa indeplineasca conditii referitoare la nivelul maxim admis de substante contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele si de contaminare radioactiva), precizate de legislatia comunitara.

Atasat formularului-tip pe care ofertantul il depune la centrele judetene APIA, trebuie sa existe dovada virarii in contul APIA a sumelor aferente efectuarii analizelor, precum si copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informatiilor solicitate. In plus, pentru vanzarea porumbului la un pret de interventie, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a constituit o garantie de 15 euro pe tona.

Depozitarea cerealelor preluate la interventie se realizeaza in depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prin DADR judetene si cu obligatia depozitarilor de a pastra nealterate cantitatile si calitatile cerealelor, in baza unor contracte de depozitare incheiate de acestia cu APIA.

Asociatiile producatorilor avertizau la sfarsitul anului trecut ca vanzarile de cereale au scazut cu circa 80 la suta, in contextul preturilor extrem de mici de pe piata. In prezent, pe piata interna graul se vinde la un pret de circa 90 de euro pe tona pe piata interna si de circa 110 euro pe pietele externe.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a aratat recent ca nu exclude aparitia unei noi crize a graului in aceasta vara. In conditiile surplusului de cereale de pe piata romaneasca, ministrul Agriculturii precizeaza ca executivul ar putea recurge la o interventie.

'Acest excedent de cereale, ma refer la grau, la porumb, pe care il avem la ora actuala, se afla la producatori, nu poate fi vandut. Acum studiem subiectul, sa vedem ce decizie vom putea lua noi si poate ca o sa uzam de ceea ce permite si legislatia europeana, acea interventie pe piata, prin constituirea unei rezerve. Eu sunt convins ca in vara il vom lua si mai scump si se anticipeaza, astfel, o criza', a declarat recent ministrul Agriculturii.

Productia totala de cereale a Romaniei a depasit, in 2008, 17,053 milioane tone, de peste doua ori mai mare decat in 2007, cand s-a cifrat la numai 7,814 milioane tone. Romania a inregistrat anul trecut o recolta de peste 7,6 milioane tone de porumb boabe, de doua ori mai mare decat in 2007 (3,85 milioane tone in 2007) si o productie de grau si secara de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare fata de recolta anului 2007, care a depasit usor trei milioane tone.

Sursa: Agerpres