Portalul liceului Grigore Moisil din Bucuresti este unealta prin care elevii, profesorii si parintii colaboreaza pentru a invata in pas cu vremurile. Experimentele virtuale, colaborarea la distanta, cursurile online si informatiile pentru parinti sunt numai cateva dintre facilitatile portalului.

Portal.moisil.ro este un proiect pentru realizarea caruia au colaborat Ministerul Educatiei, Microsoft, SIVECO si Primaria Sectorului 6. Facand parte din programul 'Learnig Gateway' al Microsoft Romania, portalul ofera o solutie informatica pentru eficientizarea procesului de invatamant. Profesorii si elevii au acces la informatii, e-mail, calendar de evenimente, forum. De asemenea, fiecare utilizator are o pagina a sa in portal, pe care o poate folosi ca blog, unde poate stoca documente si le poate imparti cu alti utilizatori.

Potrivit directoarei Dana Bobocea, aplicatia contine deja 1700 de lectii interactive.

Pe 26 ianuarie, cu ocazia zilei liceului, elevii si profesorii de la Moisil au facut o demonstratie de colaborare online intre mai multe laboratoare si au realizat experimente atat 'fizic', in laborator, cat si in mediul virtual.

Portalul ofera posibilitatea ca notele elevilor sa fie adaugate de profesori de oriunde, iar elevii pot crea proiecte pe care le incarca la randul lor pe portal.

Si parintii beneficiaza de sistem, ei putand afla oricand, de la orice computer conectat la internet, informatii precum notele propriului copil, absente sau data urmatoarei sedinte cu parintii.

Radu Jugureanu de la SIVECO Romania a spus ca portalul "este un proiect didactic mai mult decat un proiect informatic.' Spunand despre experimentele in timp real realizate de oriunde si despre beneficiile pentru parinti ca reprezinta un "profit cognitiv", reprezentantul SIVECO a accentuat: "Portal.moisil.ro este viitorul."

Ce urmeaza?

Vorbind despre castigul pentru scoala reprezentat de acest portal, directoarea Ioana Neacsu a spus ca in Consiliul Local al sectorului 6 s-a propus un portal educational la nivelul intregului sector. Potrivit ei, a fost deja depus un proiect pentru obtinerea de fonduri structurale pentru realizarea acestui obiectiv.

Sanda Foamete, reprezentanta Microsoft Romania, a spus: "Exista in aceasta scoala leadership. E o echipa interesata de transformarea educatiei pentru secolul 21. Sper ca in viitor sa putem dezvolta sisteme similare si in alte scoli ale Romaniei."

De altfel, reprezentanta Ministerului Educatiei, Nusa Dumitriu, a confirmat ca acest proiect a fost gandit ca un pilot, urmand ca in faza urmatoare el sa fie aplicat altor doua licee care poarta numele lui Grigore Moisil, cel din Iasi si cel din Timisoara.

Profesorii de la liceul Moisil vorbesc despre interdisciplinaritate si fac experimente concomitente, in colaborare, in laboratoarele de fizica, biologie si chimie. Ei folosesc termenii "real si virtual in stiintele naturale". Tot ei cred ca termenul 'predare' este unul invechit si vorbesc despre "invatare in colaborare". Iar companiile implicate o spun raspicat: "sistemul poate fi adaptat pentru orice scoala."

[EurActiv.ro]