Se incheie cel mai mare program Phare al UE din Sud-Estul Europei care a avut ca scop reducerea impactului social al reformei economice.

Ministerul Finantelor Publice si Delegatia Comisiei Europene au organizat seminarul de inchidere a Programului de Restructurare a Intreprinderilor si Reconversie Profesionala RICOP, care a beneficiat de o finantare din partea Uniunii Europene de 86 milioane Euro. Programul a fost lansat in 2000, iar fondurile pentru ultima sa componenta, "Finantarea IMM" au fost folosite integral pana la 30 noiembrie 2004.

Programul a beneficiat de o finantare totala de 154,7 milioane Euro, distribuiti astfel: 86,3 milioane Euro finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, 34,2 milioane Euro finantare de la bugetul de stat si 34,2 milioane Euro contributie locala (privata si publica). Componenta "Finantarea IMM" a primit o finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene de 33 milioane Euro, fiind cea mai mare componenta a programului. Aceasta a finantat 343 proiecte, a creat 8400 noi locuri de munca si a inregistrat o contributie locala de 27,5 milioane Euro.

Este estimat ca, in urmatorii doi ani, in cadrul companiilor care au primit finantare nerambursabila (grant) din partea Uniunii Europene se vor crea alte 2400 de locuri de munca, lucru care demonstreaza sustenabilitatea Schemei. Aria domeniilor finantate cuprinde: transporturi, servicii, turism, industria usoara, prelucrarea lemnului, inclusiv producerea de mobila, industria sticlei, industria plasticului, constructii, produse metalice, metalurgie si industrie mecanica.

In afara componentei "Finantarea IMM", RICOP a mai cuprins alte trei scheme de finantare nerambursabila (Lucrari Publice, Masuri Active de Ocupare si Masuri de Raspuns Social), precum si componenta "Interventii in caz de concedieri colective"
Pana la 30 noiembrie, rezultatele programului RICOP sunt:
- 48.247 persoane disponibilizate au primit plati compensatorii in valoare de 46,6 milioane Euro(din care 12,9 milioane Euro au reprezentat contributia Uniunii Europene);
- 636 proiecte au fost finantate in cadrul celor patru scheme de finantare nerambursabila;
- 20.031 persoane au fost plasate in noi locuri de munca (inclusiv locuri de munca nou create prin proiecte RICOP);
- 69.709 persoane au beneficiat de diverse tipuri de consiliere;
- 12.481 persoane au beneficiat de cursuri gratuite de recalificare/perfectionare.

Mai multe institutii au fost implicate in implementarea, monitorizarea si coordonarea programului, de la Oficiul de Plati si Contractare Phare (OPCP) si Unitatea de Management a Programului RICOP pana la cele cinci Comitete de coordonare zonala, fiecare incluzand aproximativ 40 de persoane. De asemenea, s-au incheiat sapte contracte cu firme de consultanta, in cadrul carora au lucrat peste 200 experti, majoritatea romani.

RICOP reprezinta cel mai mare program Phare al Uniunii Europene din Sud-Estul Europei care a avut ca scop reducerea impactului social al reformei economice. Programul a sprijinit Guvernul Romaniei in aplicarea masurilor de atenuare a consecintelor sociale ale restructurarii, privatizarii sau inchiderii a 69 de intreprinderi de stat care inregistrau pierderi, prin crearea de locuri de munca in noi sectoare economice. Programul s-a desfasurat in 17 judete: Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Braila, Buzau, Galati, Arges, Dambovita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Valcea, Brasov, Covasna.

Lista proiectelor finantate prin programul RICOP este disponibila pe site-ul www.ricop.ro rubrica "Proiecte aprobate" din bara meniului principal.

Sursa: Centrul de Informare al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti