Cifrele oficiale arata ca, in 2008, au fost depuse la autoritatile de resort peste 10.000 de proiecte, din care circa 1.600 au fost selectate pentru finantare. Practic, insa, foarte putine proiecte au demarat efectiv. In acelasi timp, se pregateste lansarea liniilor de finantare pentru 2009. Cine si cum va mai reusi sa "prinda" fonduri? Intalnirea s-a incheiat! Ciprian Nicolae a raspuns, timp de o ora, cititorilor EurActiv.ro. Multumim pentru mesajele transmise.

Ioana Morovan, moderator: Bun gasit tuturor, intalnirea a inceput. Alaturi de noi se afla Ciprian Nicolae si incepem sa raspundem intrebarilor. Mai intai de toate, avem si noi o intrebare: chiar in aceasta dimineata, firmele selectate pentru finantare prin Progranul Operationa Regional au primit o notificare ca, inainte de semnarea contractelor, trebuie din nou sa faca o serie de modificari in documentele depuse. E complicat pentru beneficiari sa rezolve asmenea probleme?

Ciprian Nicolae: Buna ziua, bine v-am gasit! Modificarile solicitate de Ministerul de resort tin doar de forma contractelor si a documentelor anexe la acestea. Nu este dificil de realizat, dar din pacate consuma timp. Poate fi vorba de pana la inca o luna de intarziere pentru inceperea proiectelor pe programul amintit, componenta 4.3 - Microintreprinderi. Trebuie subliniat ca inca nu au fost semnate contractele de finantare.

Ioana Morovan, moderator: Multumim pentru clarificare, era o chestiune de ultima ora. In continuare, vom raspunde cititorilor care au transmis intrebari!

 
Intrebarile transmise si raspunsurile invitatului:

1. POR
Schmidsfelden Odette (28 Ianuarie 2009 12:15)

Buna ziua, as dori sa stiu cand credeti ca se va lansa o noua cerere de proiecte pentru POR - AP 4 - 4.3. - Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor

Raspuns- Ciprian Nicolae: Cred ca cel mai devreme ar putea fi luna martie, din 2 perspective. Este necesara adoptarea bugetului national al Romaniei si inca se mai lucreaza la inceperea proiectelor depuse anul trecut.

2. Pensiune in oras
Maria (28 Ianuarie 2009 12:11)

As vrea sa stiu daca exista programe de finantare pentru RENOVAREA SI AMENAJAREA SI TRANSFORMAREA UNEI CASE IN PENSIUNE TURISTICA , casa fiind localizata intr-un oras mare.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Nu, pensiuni se pot realiza doar in mediul rural (a se vedea masura 3.1.3 din Programul National de Dezvoltare Rurala - www.apdrp.ro)

3. bar pt bauturi take away
lucian (28 Ianuarie 2009 12:09)

buna ziua. numele meu este lucian, am 26 de ani. intrebarea mea este daca credeti ca avem sanse sa accesam fonduri europene nerambursabile pentru un bar cu cafele si sucuri naturale preparate in bar (sucuri comercializate prea putin la noi in tara), numai pentru take away. care dintre fondurile europene as putea sa le accesez?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Din pacate nu, activitatea privind barurile si alte localuri similare nu primesc finantare din fonduri europene

4. fonduri
sur (28 Ianuarie 2009 12:03)

as dori sa construiesc o fabrica de conserve de legume. De unde ma pot lamuri in legatura cu finantarile.

Raspuns- Ciprian Nicolae: In cazul in care fabrica se realizeaza in mediul rural, puteti accesa masura 1.2.3 din PNDR, a se vedea linkul de la intrebarea anterioara.

5. POSDRU
Anca Calugaru (28 Ianuarie 2009 11:57)

In 2008, primele proiecte de grant pe POSDRU s-au depus in iulie. Solicitantii inca mai asteapta raspunsul evaluarii proiectelor lor. 3 intrebari:

1. Care credeti ca sunt cauzele acestor intarzieri?

2. Cat timp estimati ca vor trebui sa astepte firmele care depun proiecte in 2009, pana la demarare? 6 luni? 1 an?

3. Cate proiecte castigatoare av eti din cele 18 depuse in 2008 (informatia am luat-o de pe site-ul ConsTrain)?

 Raspuns- Ciprian Nicolae: 1. Pe de o parte, este vorba de insuficienta numarului de evaluatori pentru aceste proiecte, pe de alta parte autoritatea de management pentru acest program are inca de rezolvat mici cehstiuni cu Comisia Europeana (este vorba de procedurile de aprobare a unor documente in cadrul POS DRU). 2. Daca va referiti la o noua lansare a POS DRU, previzionez ca aceasta ested posibila cel mai devreme in lunile martie -aprilie. daca va referiti la timpul in care se vor evalua proiectele de puse in 2009, cred ca acesta va fi de circa 5-6 luni. 3. Am avut 7 proiecte castigatoare, doua necastigatoare si inca 9 care sunt inca in evaluare.

6. Sera moderna -31ha
Tremelo (28 Ianuarie 2009 11:51)

Buna ziua,

Suntem un grup de investitori care dorim sa construim un complex de sere moderne cu o suprafata de 31ha.Valoarea investitie este de aproximativ 50milionane euro.Productia estimata de rosii (3/4)si castraveti(1/4) este de circa 21.000 tone/an
Exista posibilitatea sa putem accesa fonduri structurale cu o valoarea eligibila mai mare de 2milioane euro?Cu cele 2 milioane de euro se pot realiza proiecte de cel mult 14.000m² sere moderna acoperita cu sticla.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Momentan, singura varianta de finantare este PNDR - 1.2.3., pentru a ajunge la valoarea dorita de dv. aveti doar varianta de a aplica separat, ca investitori si nu ca grup. Atentie, un investitor va putea primi finantare o singura data, avand in vedere sumele disponibile si concurenta pe proiecte.

7. RE: Fonduri deschise
domnu\\\' (28 Ianuarie 2009 11:32)

vEZI, programul operational sectorial Dezvoltarea resurselor umane. Cauta site-ul Ministerului muncii si vezi POSDRU, citeste toate ghidurile solicitantului , vezi regiunea de dezvoltare unde ai sediul, ce axe prioritare ale programului ofera bani pentru proiectul tau, . Probabil trebuie sa iti iei un partener, o firma autorizata sa tina cursuri de calificare etc.

8. Fonduri nerambursabile
Ramona Szekrenyes (28 Ianuarie 2009 11:31)

Buna ziua,

In ce masura o firma importatoare de colectoare solare poate obtine finantare in vederea deschiderii unui punct de lucru in mediul rural (constructie depozit si sediu).Obiectul principal de activitate este comertul de colectoare solare.
Va multumesc.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Nu exista o finantare care sa va asigure deschiderea unui punct de lucru pentru comert. In schimb, veti putea oferi colectoare solare ca si contractori in proiectele de energie regenerabila realizate in mediul rural.

9. RE: Insolventa in cazul proiectelor europene
domnu' (28 Ianuarie 2009 11:29)

Pe toata durata contractului trebuie sa patrezi conditiile initiale de eligibilitate. Normal ca daca esti in insolventa nu mai esti eligibil si trebuie sa returnezi avansul sau platile. Daca nu poti, si nu ai bunuri care sa fie executate, statul roman va suporta cheltuielile facute catre bugetul Uniunii Europene si va recupera de la tine ce poate. Poti sa iti iei adio de la alte fonduri.

10. transparenta in acte
Muntean Sanda (28 Ianuarie 2009 10:33)

Buna ziua,
in situatia in care o firma cu activitate de peste un an din Romania solicita o finantare de aproximativ 2 mil. euro pentru dezvoltarea si modernizarea intreprinderii, iar firma legata (apartine in proportie de 100% de un concern din strainatate) va sustine financiar toata investitia, cum anume trebuie sa reiasa acest aspect in dosarul de finantare:
1. este suficient sa apara ca un imprumut specificat in SF si analiza C-B?
2. se intocmeste un act suplimentar intre cele doua firme, care se anexeaza la dosar? ,
sau altfel, cum anume.
Va multumesc

Raspuns- Ciprian Nicolae: Avand in vedere ca actionariatul are pondere de 100%, se considera cofinantarea ca un aport propriu al asociatilor. Trebuie insa sa verificati daca sunteti eligibil, pe programul vizat (exista pericolul sa depasiti categoria intreprinderilor care pot primi finantare - vezi Legea 346/2004).

11. 3.2.4 e-santate POS CCE
Marina (28 Ianuarie 2009 10:07)

Buna ziua!
Reprezint un spital care doreste sa acceseze fonduri structurale prin operatiunea 3.2.4 e-sanatate POS CCE. Asistenta nerambursabila e 98%, 2% suportam noi. Problema e ca nu stim cine suporta cheltuielile pana la rambursare, spitalul e institutie publica unde banii sunt bugetati, iar altfel nu isi permite din veniturile proprii. Cine avanseaza banii pentru plati si care este procedura? Ne puteti ajuta, va rog?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Pentru aceasta situatie, suportarea cheltuielilor poate fi sustinuta de catre autoritatea locala, care are in coordonare/subordonare spitalul sau de catre Ministerul Sanatatii, daca sunteti direct subordonati.

12. accesare fonduri intreprinderi mici
Diana Ghergu (28 Ianuarie 2009 09:39)

As vrea sa stiu cand se vor putea depune proiecte pentru dezvoltarea intreprinderi mici si mijlocii (construire si dotare)?
Am "ratat" apelul 2008, afland prea tarziu care este termenul.
Cu multumiri anticipate

Raspuns- Ciprian Nicolae:  Toate sesiunile de proiecte, in 2009, consider ca vor putea incepe cel mai devreme in luna martie. In cazul POS CCE, s-ar putea sa dureze mai mult, avand in vedere ca evaluatorii existenti nu au reusit INCA sa finalizeze evaluarea proiectelor depuse in 2008. Previziunea pesimista: iulie 2009.

13. finantare camin pentru batrani
Git Gheorghe (28 Ianuarie 2009 09:11)

Buna ziua,
As fi interesat sa aflu ce linii de finantare as putea accesa pentru investitia intr-un camin pentru batrani. Multumesc!

Raspuns- Ciprian Nicolae: Puteti accesa finantarea de pe msura 322- PNDR, cu conditia sa fiti ONG sau autoritate publica locala. Realist vorbind, sansele sa obtineti finantare sunt aproape de zero, avand in vedere criteriile de selectie stabilite in Ghidul Solicitantului - pagina 16 din Ghid. (www.apdrp.ro - masura 322).

14. RE: accesare fonduri europene
Ion (28 Ianuarie 2009 08:34)

Cu privire la POS DRU as avea cateva intrebari pt dvs:
- MBA-urile propuse pentru angajati din firme sunt eligibile in cadrul acestui program?
- Am auzit ca se va lansa o schema de ajutor de stat de catre MMFES. aveti idee despre ce este vorba?

multumesc anticipat!

 Raspuns- Ciprian Nicolae: Din ceea ce reiese din Ghidurile solicitantului pentru POS DRU - domeniul 3.2., se accepta in primul rand programe de formare profesionala de scurta durata. In situatia in care MBA-ul ar fi de pana 2 ani, ca sa se incadreze in proiect si nu ar fi vorba de participari individuale, consider ca s-ar putea face o justificare plauzibila pentru acceptarea proiectului. Desigur, acordul final va veni de la AM POS DRU. La a doua intrebare, pentru detalii privind ajutoru de stat, va rog sa consuktati pagina 76 din Ghidul soilicitantului 40, disponibil pe www.fseromania.ro. regulile privind ajutorul de stat sunt deja stabilite la nivel comunitar, AM POS DRU urmand sa faca doar niste clarificari pentru potentialii beneficiari.

15. Schema de grant
Marian (28 Ianuarie 2009 06:47)

Ce este o schema de grant si cui se aplica?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Schema de grant este un program de finantare din care se finanteaza proiecte de mici dimensiuni, cel mai adesea de cateva zeci sau sute de mii de euro,. Schema de grant urmareste realizarea unor obiective mai specifice ale autoritatilor in domeniu. Exemple de scheme de grant sunt programele PHARE si POS DRU.

16. am fost respinsi
Radu Liveanu (28 Ianuarie 2009 02:06)

am avut un proiect pentru infiintarea unui magazin online si a fost respins. dupa cate ne-am dat seama, firma de consultanta la care am apelat pt. scrierea proiectului si-a facut foarte prost treaba (dar tot a incasat aproape 2000 de euro). poate spun o aiureala, dar intreb: oare nu ar fi util ca indiferent de domeniu, autoritatile care se ocupa de fonduri pentru firme sa puna pe saiturile lor, ca exemple de urmat, proiecte reale, care au fost acceptate pt. finantare (poate fara datele de identificare ale solicitantului), iar noi, firmele, sa ne facem singuri proiectele? macar n-am mai simti frustrarea ca am fost respinsi din cauza altora...
va multumesc .

Raspuns- Ciprian Nicolae: Pe site-ul www.mcti.ro puteti gasi si exemple de buna practica. De asemenea, pe site-ul
https://europa.eu/pol/reg/index_ro.htm
, la sectiunea Politica regionala sunt din nou exemple. Firma de consultanta ar fi trebuit sa va sprijine in primul rand pe elementele tehnice, lucruri pe care nu le gasiti pe site-uri. Este foarte posibil ca ministerul sa posteze astfel de exemple , insa numai dupa incheierea proiectelor aprobate dintre cele depuse in 2008.

17. ce trebuie facut
razvan (28 Ianuarie 2009 00:03)

de ce proiecte sunt interesati in principal cei care dau fondurile eurpene. Ce domenii ii atrag...si care este modalitatea cea mai usoara de a fi finantat. Domeniul de activitate preferat de mine este cel de printare indoor, outdoor, si tot ce tzine de acest lucru.

Raspuns- Ciprian Nicolae: UE ofera finantare pe acele domenii in care Romania si celelalte state membre trebuie sa sigure o dezvoltare sustenabila, domenii cu valoare adaugata. Exempolu: productie, constructii, servicii, resurse umane. In cazul in care sunteti o microintreprindere, cu activitati incadrate in clasele CAEN 58xx, 59xx sau 60xx ati putea solicita o finantare prin POR - componenta 4.3., a se vedea site-ul www.inforegio.ro.

18. fonduri nerambursabile
Maria Bota (27 Ianuarie 2009 16:26)

Buna ziua, as vrea sa stiu, in 2009, care sunt sursele de finantare nerambursabila pentru demararea unei gradinite (de la achizitionarea terenului, construirea cladirii si anexele, dotare). As avea sanse mai mari pe partea de start-up in business pt tinerii intreprinzatori (am 25 de ani) sau pe partea de implementare a unui proiect educational?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Pentru construirea unei gradinite se poate accesa numai PNDR masura 322. Sunteti in acceeasi situatie ca si la investitiile pentru camine de batrani ( a se vedea intrebarea de mai sus). Ati putea incerca un proiect educational finantat din POS DRU pe axa 2 , domeniul de interventie 2.2.

19. fonduri europene pt agricultura
Mari Semcu (27 Ianuarie 2009 15:31)

Buna ziua.
Incercam sa ne edificam in privinta obtinerii unei finantari prin masura 313 privind incurajarea activitatilor turistice, respectiv pe agroturism. Ultima sesiune de primire a proiectelor s-a terminat in decembrie 2008.
Credeti ca merita sa facem un proiect pe aceasta masura, exista fonduri in continuare? Vor exista si alte sesiuni de depunere a proiectelor? Care au fost principalele greutati pe care le-ati intalnit in acest domeniu?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Pentru intreaga perioada 2007-2013 sunt disponibil circa 544.222.774 Euro, finantare nerambursabila, la o valoarea maxima a finantarii de 200.000 Euro. Un calcul aritmetic simplu arata ca, la valoarea maxima a finantarii se pot realiza peste 2.700 proiecte.
In ceea ce ma priveste, previzionez ca sumele disponibile se vor imparti in mai mult de 3.000 proiecte.

20. fonduri
petra buceloiu (27 Ianuarie 2009 14:55)

BUNA ZIUA , M- AR INTERESA SA DEZVOLT O FERMA DE IEPURI. EXISTA VREO MODALITATE DE FINANTARE , AVAND IN VEDERE CA NU DISPUN DE BANII NECESARI CI NUMAI DE TERENUL AFERENT . MULTUMESC
Raspuns- Ciprian Nicolae: Ferme de animale pot fi realizate in cadrul masurii 123 din PNDR. A se vedea raspunsurile de mai sus.

 
21. schema de grant
mirela (27 Ianuarie 2009 14:10)

ce este o schema de grant si cui se aplica? Raspuns- Ciprian Nicolae: Am raspuns mai sus.

22. Ciprian este un profesionist
Alexandru Gorun (27 Ianuarie 2009 13:05)

Am avut sansa sa lucrez cu Ciprian pentru un proiect pe linia de finantare POS DRU. Este un profesionist desavarsit si il recomand cu cea mai mare deschidere.

23. Finantare sera trandafiri
Nicu Coanda (27 Ianuarie 2009 12:57)

Buna ziua!
Am o sera de trandafiri costruita acum un an si produc trandafiri, floare taiata.aAs dori sa-mi extind sera si sa-i aduc unele imbunatatiri, etc. extindere si modernizare. Pentru o astfel de activitate se pot accesa fonduri europene si in ce procent? multumesc anticipat!

Raspuns- Ciprian Nicolae: Fonduri nerambursabile pentru sere sunt disponibile pe masura 121 din PNDR, procentul de finantare fiind 50%-50%

25. Insolventa in cazul proiectelor europene
Misu (27 Ianuarie 2009 11:39)

Ce se intampla cu un proiect selectat pentru finantare din Fonduri Structurale in cazul in care beneficiarul (persoana juridica) intra in insolventa?
Daca s-au efectuat plati catre beneficiar, cum se recupereaza banii? Prin traditionala inscriere la masa credala?
Pana acum, ati intalnit astfel de cazuri?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Pana in prezent, pe fonduri structurale, nu s-au implementat deloc proiecte. Probabil ca autoritatile nici nu si-au pus problema insolventei beneficiarilor si nici ele nu stiu cum vor rezolva eventuale situatii de acest gen. Cert este ca ele vor trebui sa recupereze cat mai mult din banii acordati deja beneficiarului in cauza.

26. Fonduri europene
Rodica (27 Ianuarie 2009 10:36)

ma intereseaza in special fonduri pentru e-economie. Activam in domeniul serviciilor tip m-payment. Pot finanta dezvoltarea unei aplicatii din fonduri europene. Fondurile pentru formare profesionala pot fi accesate si de companii pentru pregatirea personalului?

Raspuns- Ciprian Nicolae:  Finantari pentru partea de e-economie gasiti disponibile in POS CCE axa 3, a se vedea site-ul www.mcti.ro. Dezvoltarea firmei, daca este vorba de o microintreprindere, se poate face prin POR 4.3. Fonduri pentru formarea profesionala a personalului din companii sunt disponibile prin POS DRU, domeniul 3.2.

27. Fonduri pentru persoane fizice autorizate
Cristina Anghelescu (27 Ianuarie 2009 10:21)

Eu sunt psiholog autorizat si functionez ca si persoana fizica autorizata. Exista posibilitatea sa accesez fonduri nerambursabile in vederea achizitionarii de probe psihologice?

Raspuns- Ciprian Nicolae: Fondurile merg catre firme, iar nu catre persoane fizice, singurele cazuri in care acestea din urma pot accesa diverse finantari sunt legate de agricultura.

28. Fonduri deschise
Andreea Lechintan (27 Ianuarie 2009 10:19)
Firma la care lucrez este in domeniul Turismului. In ce masura putem accesa fonduri si care sunt acestea in vederea perfectionarii personalului angajat dar si in vederea promovarii turismului in Romania.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Fonduri pentru perfectionarea personalului sunt disponibile prin POS DRU, domeniul 3.2., pentru promovarea turismului singurele posibilitati sunt centrele de informare si altele asemenea finantate prin PNDR 3.1.3.

29. Fonduri pt. promovare turism
Radu Sandu (27 Ianuarie 2009 09:54)

Compania mea se ocupa cu relizarea de enciclopedii multimedia dedicate promovarii turismului si imaginii Romaniei in lume. As dori sa stiu daca putem accesa fonduri europene pentru proiectele noastre in aceste domenii si cum ar trebui sa procedam.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Singura varianta de dezvoltare, dar numai daca sunteti microintreprindere si va incadrati in codurile CAEN mentionate in ghidurile solicitantului, este posibila prin POR 4.3.

30. masuri combinate
Viorel Dragomir (27 Ianuarie 2009 09:39)

Doresc sa ma stabilesc in mediul rural si sa infiintez o crescatorie de vaci de lapte.
Pentru aceasta vreau sa accesez simultan:
-programul Fermierul pentru achizitia animalelor
-masura PNDR de stabilire a tinerilor la sate
-masura PNDR privind exploatatiile agricole.
Am cofinantarea necesara si indeplinesc conditiile din ghiduri.
Probleme: nu se stie daca se va mai lansa Fermierul; cele doua masuri PNDR nu lucreaza in tandem, pentru ca sa pot sa imi fac planul de afaceri cat mai realist.
Ce pot sa fac in aceasta situatie? La APDRP nu primesc decat ridicari din umeri.

Raspuns- Ciprian Nicolae: Nu puteti sa le accesati simultan, pentru a le accesa pe toate ar trebui sa incepeti cu PNDR - masura 121. In ceea ce priveste programul Fermierul, deocamdata sunt doar discutii la nivel Guvernamental. Sunt doar discutii si nu s-a luat o decizie.

Ioana Morovan - moderator: Intalnirea a luat sfarsit, multumim pentru comentariile transmise! Intrebarile care nu au mai putut fi "prinse" in interviul de astazi vor face subiectul unui alt material publicat in zilele urmatoare.

Ciprian Nicolae: Multumesc EurActiv.ro pentru invitatie. Pentru cititori, vreau sa va transmit ca primul pas in accesarea fondurilor este sa incercati. Numai cei indrazneti castiga!

Ciprian Nicolae - scurta biografie
Pregatire:
- licentiat in stiinte administrative (A.S.E. Bucuresti)
- licentiat in drept (Universitatea din Bucuresti)
- formator acreditat CNFPA si InWent Germania
- cursuri de manager proiect, accesare de fonduri nerambursabile s.a.

 Expertiza:
- elaborare proiecte
- evaluare proiecte
- implementare proiecte
- monitorizare proiecte
- achizitii publice
- training
- implementare instrumente de calitate in administratie (CAF) s.a.

Ciprian Nicolae este formator acreditat CNFPA si International Development Law Organisation, formator in fonduri structurale si de coeziune acreditat de Inwent Germania, participant la numeroase cursuri de managementul ciclului proiectului cum ar fi cele organizate de Codecs Romania, British Council sau Maastricht School of Management.
Director al companiei de consultanta ConsTrain. Pana in prezent, ConsTrain a derulat 19 cursuri de scriere de proiecte pentru Fonduri Structurale, apreciate ca bune si foarte bune de catre participanti.