In fiecare an, zeci de mii de cetateni din Uniunea Europeana si chiar din lumea intreaga se adreseaza Parlamentului European pentru a se informa, a face propuneri sau pentru a prezenta plangeri. De la aderarea tarii noastre la UE, cetatenii Romaniei si-au utilizat mult dreptul de a adresa intrebari Parlamentului European in limba nationala sau in una dintre celelalte limbi oficiale ale Uniunii Europene. Iata intrebarile cele mai frecvent abordate in scrisorile lor.

In intrebarile pe care le adreseaza Parlamentului European, romanii sunt interesati in primul rand de subiectele 'nationale', si abia apoi de rolul PE si de fondurile europene.

Prin comparatie, intrebarile britanicilor catre Parlamentul European se refera la puterile, organizarea si activitatile Parlamentului European si ale membrilor acestuia, in special in contextul alegerilor pentru PE din vara. Britanicii mai inttreaba despre responsabilitatile nationale sau locale ale guvernului si despre legislatia UE si regulile pietei comunitare.

Irlandezii sunt si ei interesati de rolul Parlamentului European, in primul rand, apoi de regulile UE si de responsabilitatile organismelor nationale si locale de guvernamant.

Politici nationale - primul interes al romanilor

Intrebarile adresate se refera, in principal, la subiecte de politica interna ale Romaniei. Coruptia, dispozitiile guvernului roman cu privire la taxa de inmatriculare a autoturismelor, restituirea proprietatilor si dreptul la proprietate revin frecvent in scrisorile cetatenilor. Sunt intalnite, de asemenea, in mod regulat propuneri de ameliorare a legislatiei nationale si a drepturilor persoanelor cu handicap. In fine, figureaza, de asemenea, plangeri referitoare la deciziile autoritatilor nationale in afaceri judiciare in curs sau finalizate.

Activitatea cotidiana a Parlamentului European

Informatiile cu privire la organizarea de stagii si de vizite in cadrul Parlamentului European, precum si la posibilitatea de a ocupa posturi de functionari europeni, ii intereseaza in cel mai inalt grad pe cetatenii romani. In cadrul acestui subiect sunt, de asemenea, foarte solicitate informatii cu privire la structura, rolul politic si activitatile acestei institutii, precum si despre activitatile desfasurate de deputatii romani.

Finantare europeana

Solicitarile de informatii privesc frecvent finantarea acordata de Uniunea Europeana in cadrul proiectelor si programelor sale, in special in cadrul politicii regionale si in domeniul agriculturii.

Afaceri institutionale. Extindere

Cetatenii romani sunt interesati de functionarea institutiilor europene si de relatiile interinstitutionale la nivel comunitar, precum si de viitorul Europei, in special in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona si punerea in practica a Strategiei de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca.

Relatiile externe ale UE. Drepturile omului. Imigratie

In domeniul afacerilor externe, intrebarile cele mai frecvente privesc situatia din Kosovo, Iranul si Rusia.  Aspecte legate de religie, saracia in lume si drepturile omului sunt alte teme recurente in scrisorile cetatenilor romani.

Drept european

Cetatenii romani adreseaza intrebari foarte detaliate cu privire la transpunerea acquis-ului comunitar in legislatia nationala (proceduri, continut specific, data-limita) si privind aplicarea sau nu a legilor comunitare la domenii specifice (proprietate, drepturile persoanelor cu handicap, fiscalitate).

Piata interna

Cele mai solicitate subiecte privesc libertatea de circulatie a lucratorilor, mai precis dreptul la munca, deschiderea pietei muncii a tarilor membre ale Uniunii Europene pentru cetatenii romani, recunoasterea diplomelor.

Mediu. Situatia animalelor

Situatia cainilor abandonati din orasele Romaniei si cazurile de cruzime fata de animale sunt semnalate si denuntate energic. De asemenea, cererile de informatii cu privire la masurile luate de statele membre si de Uniunea Europeana impotriva poluarii atmosferice si a incalzirii climatice fac parte dintre centrele de interes ale cetatenilor romani.

Politici europene

Cetatenii sunt interesati de politicile europene sau de masurile luate de Uniunea Europeana pentru facilitarea si stimularea politicilor care sunt, in principiu, in competenta statelor membre. Intrebarile cele mai frecvente se refera la energie, educatie si cultura, transport.

Sursa: PE