Urmatoarea Comisie Europeana ar putea avea aproximativ 20 de membri noi, din aceasta toamna, intrucat cei mai multi dintre actualii comisari urmeaza sa paraseasca executivul european din proprie initiativa sau ca urmare a schimbarii contextului politic din tarile lor. Intre timp, zvonuri persistente il indica pe Tony Blair drept primul presedinte permanent al Europei, noua functie ce urmeaza sa fie creata prin Tratatul de la Lisabona.

Foto: Daily Mail

In timp ce se pare ca nu exista vreo alternativa serioasa de inlocuire a actualului presedinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso, care intentioneaza sa isi mentina postul, multi altii urmeaza sa fie chemati acasa.

Potrivit unor surse EurActiv, posibilitatea unui al doilea mandat se prezinta numai pentru cinci dintre actualii comisari.
Acestia sunt comisarul italian pentru transporturi Antonio Tajani, care doreste sa ramana in functia sa actuala, comisarul estonian Siim Kallas (administratie si anti-frauda), Finn Olli Rehn (extindere), cel luxemburghez Viviane Reding (societatea informationala) si comisarul bulgar Meglena Kuneva (protectia consumatorilor).

Comisarul sloven pentru stiinta si cercetare, Janez Potoènik, si cel lituanian pentru energie, Andris Pielbags, au si ei sansa de a li se oferi un al doilea mandat. In timp ce unii pot dori continuarea mandatului, cum este cazul comisarului britanic pentru comert, Catherine Ashton, lor le lipseste, insa, sprijinul guvernelor pe care le reprezinta.

Trecand la Parlamentul European, liderul german al grupului socialist, Martin Schultz, poate dobandi sprijinul necesar dobandirii functiei de presedinte al Parlamentului European pentru urmatorii doi ani si jumatate, urmat de alti doi ani si jumatate sub presedintia actualului sef al comisiei europarlamentare pentru afaceri externe, polonezul de centru-dreapta Jacek Saryusz-Wolski, negociator sef al aderarii Poloniei la UE.

Potrivit unor zvonuri persistente, Tony Blair poate deveni primul presedinte permanent al Europei, in noua functie ce urmeaza sa fie creata prin Tratatul de la Lisabona. Despre acesta se spune ca are sprijinul oamenilor de stat europeni, inclusiv cel al presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Despre olandezul Jaap de Hoop Scheffer, actualul secretar general NATO, se spune ca va fi primul „Inalt Reprezentant European pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate”. Aceasta functie este una nou infiintata prin Tratatul de la Lisabona si imbina functiile actuale de comisar pentru relatii externe (detinut in prezent de Benita Ferrero-Waldner) si inalt reprezentant european pentru afaceri externe si politici de securitate detinut de Javier Solana.

Actuala functie a lui De Hoop Scheffer va fi indeplinita de prim-ministrul danez Anders Fogh Rasmussen, ministrul polonez de externe Radek Sikorski sau vice prim-ministrul ceh Alexander Vondra.

In Franta, ministrul agriculturii Michel Barnier a fost nominalizat in fruntea listei pentru alegerile europene a partidului UMP al presedintelui francez Nicolas Sarkozy din regiunea pariziana. Totusi, fostul comisar pentru politici regionale intentioneaza sa se intoarca la Bruxelles unde are in vedere un important portofoliu economic. In cazul in care este ales in Parlament, el va putea renunta la postul sau pentru Rachida Dati, actualul ministru al justitiei si al doilea de pe lista.

Acest articol in limba engleza
Acest articol in limba franceza
Acest articol in limba germana