Neimpozitarea profitului reinvestit, infiintarea unui fond de contragarantare si compensarea TVA de platit cu TVA-ul de recuperat, in lunile ulterioare depunerii cererii de rambursare sunt principalele masuri pe care Guvernul le va adopta in vederea sustinerii mediului de afaceri, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Cezar Coraci, ca reprezentant al mediului de afaceri si participant la negocierile legate de planul anticriza, considera ca sunt mai degraba "masuri pentru normalizarea mediului de afaceri" si asteapta niste date mai concrete, bazate pe cifre si termene de aplicare.

Masurile economice anuntate de Emil Boc:

    * Neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.
    * Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. Din nou, o masura, prin posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu cel de platit, sa eliminam blocajele, birocratia, pierderile de timp care au loc in sistem si prin care, pe de o parte, intreprinzatorii castiga timp, isi recupereaza sumele financiare pe care le au, iar bugetul de stat este alimentat cu aceste sume din TVA necesare alocarii in alte domenii. Pentru aceasta, va fi emisa o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
    * Capitalizarea CEC-ului si a Exim Bank. La CEC vorbim de o capitalizare cu aproximativ 250 de milioane de euro, pentru ca din aceasta capitalizare sa putem, pe de o parte, constitui resurse financiare pentru sprijinirea IMM-urilor, pentru a da o injectie de capital in vederea sustinerii acestor intreprinderi atat de necesare functionarii economiei romanesti in momentul de fata.
    * De asemenea, coroborata cu aceasta masura: infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri si, in cadrul CEC, asa cum am spus, fondul de finantare, nu numai de contra-garantare pentru IMM-uri.
    * (Pentru cei care se afla in somaj tehnic la intreprinderi:) Pe o perioada de maximum 3 luni de zile nu se platesc la bugetul de stat contributiile de asigurari sociale, acestea fiind suportate de catre stat. Evident ca nici intreprinzatorul nu are foarte multe dorinte ca sa tina o persoana in somaj tehnic, pentru ca plateste 75% din salariu. Dar, in acest efort, vine si statul si il ajuta cu scutirea platii acestor contributii la asigurarile sociale si a impozitelor pe care le are de platit la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Aceste masuri sunt, in mare parte, propuse chiar de catre mediul de afaceri, dupa cum au declarat, in mai multe randuri, reprezentantii organizatiilor patronale prezenti la negocierile cu Ministerele.

Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903 a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca acestea sunt, de fapt, masuri pentru normalizarea mediului de afaceri. "Toate trebuiau oricum facute. Parametrii generali sunt aceia pe care i-am stabilit, dar asteptam niste date si cifre concrete", a adaugat Coraci. 

El a mai subliniat faptul ca masurile considerate "anticriza" trebuie adoptate urgent si nu trebuie sa astepte bugetul. "S-ar putea ca, intr-o luna si jumatate cat va sta bugetul in Parlament, o parte din agentii economici nici sa nu mai existe".

Ce au discutat oamenii de afaceri cu Traian Basescu

Referitor la intalnirea de la Coroceni, cu presedintele Traian Basescu, reprezentantul organizatiei patronale a spus ca a fost "deosebit de constructiva": "Nu a dorit sa ne transmita un mesaj anume. Ne-a ascultat si ne-a oferit o serie de informatii foarte importante legate de starea in care se afla economia", a declarat Coraci.

Ioana Morovan