John Chambers, director al Cisco, spunea in 1998, ca educatia este factorul esential care a dus la cresterea companiei sale. Dupa mai bine de 20 de ani, cuvintele lui sunt cum nu se poate mai actuale: cunoasterea reprezinta avantajul competitiv al oricarei firme si al oricarui individ. Odata cu dezvoltarea spectaculoasa a internetului in anii '90, posibilitatile de folosire a spatiului virtual au devenit practic nelimitate, acumularea de "cunoastere" putandu-se face mai rapid si mai usor decat oricand.

Internetul a inceput sa fie vazut de statele lumii ca un instrument vital pentru cresterea competitivitatii economiilor, dar si pentru imbunatatirea si usurarea vietii de zi cu zi a cetatenilor, iar masurile de sustinere si de impulsionare venite din partea autoritatilor au capatat aceeasi aploare ca cele destinate mediilor traditionale. „Conectivitatea ” si „accesibilitatea” au devenit repede concepte-idicator ce masoara de acum gradul de dezvoltare al unei tari.

Natiunile dezvoltate (Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia, Uniunea Europeana) au fost primele care in anii 90 au lansat si au sprijinit programe pentru ca tehnologiile informationale sa fie accesibile unui numar cat mai mare de persoane.

Uniunea Europeana a adoptat o initiativa de acest fel in 1999. Programul numit eEurope a fost lansat dupa ce deja se luasera o serie de masuri pentru liberalizarea telecomunicatiilor, stabilirea unui cadru legal clar pentru e-comert si pentru a sprijini cercetarea si dezvoltarea. Cu toate acestea, dezvoltarea rapida a tehnologiei si a pietelor au impus impulsionarea unor directii de dezvoltare a societatii informationale. Printre obiectivele programului eEurope se numarau: aducerea tuturor cetatenilor, scolilor, firmelor si administratiilor in era digitala, alfabetizarea digitala (in special a tinerilor, inainte de a parasi scoala), dezvoltarea eSanatatii si eGuvernarii. Cu alte cuvinte, eEurope trebuia sa asigure accesul tuturor la societatea informationala.

Dupa adoptarea Agendei Lisabona prin care s-a stabilit ca obiectiv de atins pana in 2010 transformarea economiei Europei in cea mai dinamica economie bazata pe cunoastere, o serie de alte initiative au fost puse in practica pentru a accelera asigurarea accesibilitatii si conectivitatii la internet a fiecarui cetatean al Uniunii Europene.

Astfel, in martie 2001, planul de actiune eEurope 2002 propunea o serie de masuri grupate in jurul a trei obiectie principale ce trebuiau atinse pana la sfarsitul anului 2002: internet mai ieftin, mai rapid si mai sigur; investitii in oameni si aptitudini; stimularea folosirii internetului. Cu toate ca pana in 2001 se facusera progrese importante in ceea ce priveste conectarea institutiilor de invataman la sistemul de internet, masurile planului eEurope 2002 se concentrau asupra asigurarii pentru scoli, elevi si profesori a accesului la resurse multimedia, dezvoltarea si transparenta platformelor de eLearning pentru profesori, elevi si parinti; instruirea profesorilor pentru folosirea tehnologiilor digitale si includerea in curriculele scolare a metodelor de invatare folosind tehnologii informationale si de comunicare.

In iunie 2002, un nou plan de actiune a fost aprobat de Consiliul European de la Sevilla – eEurope2005, cu scopul de a folosi conectivitatea pentru cresterea productivitatii economice si pentru imbunatatirea accesibilitatii cetatenilor europeni la servicii bazate pe o infrastructura de internet in banda larga.

eEurope 2005 a stabilit cateva obiective de atins pana in 2005: asigurarea de servicii publice on-line: e-guvernare, e-educatie si e-sanatate; un mediu de afaceri on-line dinamic; o infrastructura informationala sigura; acces la internet in banda larga la preturi acceptabile si stabilirea si diseminarea de bune practici.

In ceea ce priveste e-educatia (e-learning), programul eEurope 2005 a propus o serie de masuri clare, inclusiv: acces internet in banda larga pentru toate scolile si universitatile, pana in 2005, acces on-line pe siteurile universitatilor pentru studenti si cercetatori, lansarea de activitati de cercetare pentru dezvoltarea de platforme si retele performante, lansarea de catre statele membre, cu ajutorul fondurilor structurale, de activitati de formare pentru adulti, pentru a le oferi aptitudinile necesare pentru a lucra intr-o societate bazata pe cunoastere.

Ultimul initiativa agreata de Uniunea Europeana in iunie 2005 i2010 – Societate Informationala Europeana pentru crestere si ocupare contine linii strategice de urmarit pana in 2010, pentru societatea informationala si pentru media. Scopul acestei initiative integrate este de a incuraja cunoasterea si inovarea in vederea impulsionarii cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, mai multe su mai bune.

In paralel cu masurile luate pentru dezvolatrea societatii informationale la nivel european, au fost adopate si masuri speciale pentru e-educatie (e-learning). Astfel, in martie 2001 a fost adoptat un plan de actiune e-educatiei, pentru perioada 2001-2004. Prin planul de actiune e-educatie se urmarea mobilizarea actorilor cheie din domeniul educatiei si formarii, precum si stakeholderi din mediul social, industrial si economic, cu scopul de a se gasi solutii pentru a contracara lipsa de aptitudini asociate cu noile tehnologii si pentru a imbunatati incluziunea sociala. Acest plan de actiune a fost urmat de un program multianual pentru perioada 2004-2006 si urmareste eficienta in folosirea TIC (tehnologii informationale si de comunicare) in sistemul european de educatie si formare. Scopul este de a promova educatia de calitate si de a adapta sistemele educationale si de formare la nevoile unei societati bazate pe cunoastre.

Educatia online in Romania

In 2001, Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania a demarat un program de amploare pentru a sustine procesul de predare-invatara in invatamantul preuniversitar cu tehnologii de ultima ora. Acest program – Sistem Educational Informatizat - face parte din reforma invatamantului romanesc si este in conformitate cu obiectivele stabilite de planurile de actiune eEurope si initiativa eLearning de la nivel european.

Programul a putut fi pus in aplicare prin crearea unui parteneriat public privat, intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si cateva companii: SIVECO Romania, HP si IMB.

Prin SEI se urmareste dotarea tuturor scolilor din Romania cu solutii IT complete pentru procesul de predare/invatare, iar componentele principale sunt: echipamente de calcul si comunicatii hardware; instruire asistata de calculator; lectii electronice multimedia; perfectionarea profesorilor si conectarea la internet.

Sistemul Educational Informatizat, precum si platforma de e-learning dezvoltata de Siveco Romania (AeL) au fost premiate cu diverse ocazii si recunoscute ca solutii novatoare in domeniul societatii informationale.

Platforma Ael dezvoltata de specialisti Siveco, asistati de pedagogi cu experienta, este un sistem integrat de predare, invatare si gestiune a continutului. AeL poate fi folosita atat pentru invatarea condusa de profesor sau formator cat si pentru invatarea independenta. Aceasta platforma are avantajul ca poate fi folosita in diferite limbi, regiuni, diferite niveluri de studiu si tipuri de organizatii.

In afara de Sistemul Educational Informatizat, AeL a fost folosita de Orange Romania, de Universitatea Politehnica Bucuresti si de Ministerul Educatiei si Cercetarii si pentru alte proiecte in afara de SEI: sistemul informatizat folosit pentru centralizarea rezultatelor examenului de capacitate la nivel national in anii 2001-2006, pentru sistemul de asistenta a procesului de selectare si achizitie publica a manualelor alternative de catre Minister si pentru portalul educational SEI, centrul unic de comunicare pe internet dintre minister si publicul larg din Romania.

Mai mult decat dezvoltarea platformei de eLearning si de contributia pe care o are la includerea sistemului educational romanesc in societate informationale, Siveco a creat un Centru Virtual de Excelenta ce aduna tineri care contribuie la dezvoltarea softului educational. In cadrul acestui centru de excelenta, SIVECO deruleaza, in colaborare cu ministerul Cercetarii si Dezvoltarii dou programe principale: Cupa SIVECO, concurs national de soft educational, lansat prima data in 2003; si .campion, un program de pregatire de performanta in informatica, sustinut de profesori de prestigiu si studenti, fosti castigatori ai olimpiadelor internationale de informatica.

Tot in cadrul eforturilor de reformare si modernizare a sistemului de invatamant romanesc, Ministerul Educatiei a incheiat o colaborare cu Oracle Romania (in 2006) de a completa programa scolara pentru clasa a XII-a cu un modul de tehnologii de date „Database Design and Programming with SQL”, din cadrul programului „Academia Oracle” pentru licee. Acest curs a fost implementat in 1500 de licee din intreaga tara, oferind elevilor posibilitatea de a-si dezvolta competentele si aptitudinile in utilizarea celor mai noi tehnologii de baze de date.

Desi Comisia Europeana a atras de curand atentia, in documentul care analizeaza implementarea Strategiei de la Lisabona in fiecare tara, ca in Romania „progresele catre o societate informationala raman insuficiente”, masurile si initiativele atat din partea institutiilor nationale cat si cele care vin din partea mediului de afaceri privat nu pot fi trecute cu vederea sau minimalizate. Ca sa enumeram doar cateva, in 2007 Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei impreuna cu Ministerul Educatiei lansau un program in urma caruia 21.000 de scoli de pe intreg teritoriul Romaniei vor fi conectate la internet in banda larga; organizarea de scoli de vara virtuale pentru incurajarea folosirii TIC sau pentru premierea scolilor ce folosesc in mod creativ tehnologia informatiei in procesul educational; portaluri ce ofera cursuri on-line din cele mai diverse domenii. Numai in ianuarie a.c. au fost lansate doua initiative cu impact major asupra societatii informationale, in special a e-educatiei. Astfel pe 22 ianuarie a fost lansat programul "Instruirea in societatea cunoasterii". In cadrul acestui program, realizat in colaborare cu SIVECO si al carui beneficiar este Minsterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, vor fi instruiti 3000 de profesori formatori, la nivelul intregii tari, in perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010. Profesorii vor invata cum sa integreze eficient resursele IT in procesul educational.

In urma cu doar cateva zile (26 ianuarie), liceul Grigore Moisil din Bucuresti si-a inaugurat portalul dedicat elevilor, profesorilor si parintilor, fiind primul portal de acest gen din Romania. Portal.moisil.ro este un proiect pentru realizarea caruia au colaborat Ministerul Educatiei, Microsoft, SIVECO si Primaria Sectorului 6. Facand parte din programul 'Learnig Gateway' al Microsoft Romania, portalul ofera o solutie informatica pentru eficientizarea procesului de invatamant. Profesorii si elevii au acces la informatii, e-mail, calendar de evenimente, forum. De asemenea, fiecare utilizator are o pagina a sa in portal, pe care o poate folosi ca blog, unde poate stoca documente si le poate imparti cu alti utilizatori.

Tot in ianuarie, la BETT 2009 (Londra), cea mai importanta expozitie dedicata utilizarii tehnologiei in educatie SIVECO Romania impreuna cu partenerii de la SANAKO Corporation au lansat produsul SANAKO Study Science Lab.

Laboratorul virtual le ofera profesorilor si elevilor posibilitatea de a realiza experimente stiintifice intr-un mediu sigur si atractiv. Experimentele stiintifice sunt facilitate de AeL Science Lab, continutul digital interactiv dezvoltat de SIVECO Romania, ce include 400 de lectii multimedia de biologie, chimie, fizica si matematica.

Desi, in mod evident Romania mai are multe etape de parcurs pentru a ajunge la nivelul altor tari din Uniunea Europeana, este clar ca in parteneriat cu organizatii si companii din domeniul dezvoltarii de solutii software, Romania poate reduce din decalajul existent in prezent si poate oferi solutii novatoare pentru societatea informationala.

Livia Pislaru

Linkuri:

Despre eLearning

e-Learning Centre's Guide to e-Learning
eLearning FAQ
About eLearning
Championing eLearning
- Cum schimba eLearning modul in care invatam? : New times demand new ways of learning

- Termeni utilizati in eLearning

E-Learning Glossary 
eLearning Concepts
e-Learning Magazine-LMS
e-Learning Magazine-Learning Portals
Blended Learning: an old friend gets a new name
Implementing live e-learning
The importance of community in an e-learning environment
Jury of your peers
M is for Maybe
About weblogs

- Noutati pe piata eLearning

An E-Learning Industry Update
Emerging Trends in eLearning

- Competente in eLearning

E-Learning Competencies
New Literacies and e-Learning Competences

- Calitate in eLearning: Criteria for Evaluating the Quality of Online Courses

Uniunea Europeana

eEurope – societate informationala pentru toti
eEurope 2002
eEurope 2005
i2010
e-learning 2004-2006
e-learning 2001-2004
Initiativa e-learning
Societatea Informationala Europeana
Portal european e-learning
PROMETEUS - Building a Common Approach to European E-Learning
How digital learning differs in Europe
EuroPACE - A Virtual University of Europe ( printre membri - Universitatile din Bucuresti si Cluj )
Formative evaluation of university strategy for new technologies in teaching and learning
European Schoolnet
European Distance and e-Learning Network

Romania

- Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii
- Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
- Economia Bazata pe Cunoastere
- eLearning Romania
- Sistemul Educacional Informatizat (SEI)
- Prevederi ale Ministerului Educatiei si Cercetarii
- Standarde privind desfasurarea Invatamantului la Distanta, conform H.G. 1011/2001 - eLearning
- CNFIS - Educatia permanenta din universitati
- CNFPA - Autorizarea Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor
- 1educat.ro - Situl ofertei educationale
- eLearning Forum
- ScoalaOnline - Proiect Didactic Virtual
- Training.ro
- Didactic
- Olimpiade
- Asociatia Romana de Resurse Educationale

Programe

- SIVECO Romania
- Program .campion (initiativa SIVECO)
- Cupa SIVECO
- Timsoft - eLearnTS, TestTS
- SIVECO - AEL
- Softwin - Intuitext, LMS Intuitext
- CISCO
- Microsoft eLearning

Studii si jurnale

eLearningPapers.eu
eLearnMagazine - Tutorials
Electronic Journal of eLearning
European Journal of Education
European Journal of Open and Distance Learning
e-Learning Centre

elearnopedia
eLearners.com

- Rubrica eLearning a EuActiv.ro