Elvetia voteaza duminica, 8 februarie, pentru a decide daca permite romanilor si bulgarilor sa lucreze liber in tara cantoanelor si daca reinnoieste aceeasi permisiune pentru celelalte 25 de state UE. Dar referendumul ar putea avea consecinte mult mai mari decat acceptarea sau nu a cetatenilor din cele doua tari estice in Elvetia: acordurile comerciale dintre aceasta tara si UE sunt conditionate de un raspuns care sa nu incalce principiul non-discriminarii, promovat de UE.

Ambasadorul elvetian la UE, Jacques de Watteville, a declarat intr-un interviu acordat EurActiv ca, in cazul unui rezultat negativ, tara lui se va pune intr-o situatie dificila in relatie cu Uniunea Europeana.

Referendumul de duminica are ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept. Referendumul va decide insa asupra confirmarii libertatii de circulatie a tuturor cetatenilor UE. Intrebarea referendumului a fost formulata in asa fel incat elvetienii sa raspunda cu 'da' sau 'nu' daca doresc ca cetatenii tuturor celor 27 de state membre sa se bucure de dreptul de a munci si studia in Elvetia.

Iata textul intrebarii: "Acceptati decretul federal din 13 iunie 2008 in legatura cu aprobarea reinnoirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele membre ale acesteia, despre libertatea de circulatie a persoanelor si in legatura cu aprobarea si inceperea protocolului care extinde acordul libertatii de circulatie si la Bulgaria si Romania?" (cf. Cancelariei Federale)

Do you accept the federal decree of 13 June 2008 about the approbation of the agreement’s renewal between Switzerland and the European Community and its member States about the free movement of people as well the approbation and start up of the protocol that extends the agreement on free movement to Bulgaria and Romania?"

Dar dincolo de aceasta, miza este mult mai mare: intregul fundament legal al relatiilor dintre Berna si Bruxelles. Ca urmare a unei "clauze ghilotina", negociata de cele doua parti in 1999, principalele acorduri comerciale isi vor pierde valabilitatea ca urmare a incetarii acordului legat de libera circulatie. Iar acesta va deveni nul in cazul unui vot negativ pentru ca UE nu poate accepta discriminari intre cetatenii sai: 'UE este formata din 27 de state, nu din 25 plus 2', dupa cum a spus ambasadorul UE in Elvetia, Michael Reiterer.

Ambasadorul elvetian de Watteville a explicat pentru EurActiv ca "Prabusirea acordului liberei circulatii a persoanelor ar avea drept consecinta, sase luni mai tarziu, incetarea celorlalte sase acorduri."

Aceste acorduri privesc in special comertul si transportul (inclusiv trazitul prin Alpi) intre UE si Elvetia, incetarea lor aducand potentiale probleme atat pentru Elvetia cat si pentru UE. Si acordul Schengen, din care Elvetia face parte, ar putea fi pus in pericol.

In timp ce sondajele arata ca soarta referendumului este in balanta, ambasadorul elvetian a spus ca incepe sa ia in considerare serios optiunile pentru eventualitatea in care rezultatul ar fi "Nu".

"Sa spunem ca, in cazul unui vot negativ, Elvetia s-ar pune intr-o situatie dificila. Si nu ar fi o situatie usoara nici pentru Uniune, pentru ca avem legaturi atat de stranse, fiind al doilea partener economic al UE dupa SUA. In fiecare zi sunt tranzactionate bunuri in valoare de un miliard de franci elvetieni intre Elvesia si UE," a spus de Watteville.

El arata ca toate partidele politice majore din tara sa au fost de acord cu extinderea drepturilor pentru Romania si Bulgaria, cu exceptia unei treimi din partidul UDC, al lui Christoph Blocher, om de afaceri si politician populist. Nefiind ales in guvern, Blocher insusi a decis sa sustina campania pentru "Nu".

UDC este partidul responsabil pentru afisele xenofobe cu oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), ca si pentru cele cu corbii (strainii) care ataca Elvetia.

Diplomatul elvetian mai spune, in interviul acordat EurActiv, ca actuala criza economica a facut situatia si mai dificila, referendumul avand sanse mai bune in urma cu jumatate de an, cand perspectiva somajului nu era atat de prezenta. El a insistat ca guvernul sau a facut eforturi semnificative pentru a comunica electoratului implicatiile votului.

Linkuri:

- Acest articol in engleza
- Interviul integral, in franceza

EurActiv.ro:
- Elvetia risca suspendarea din Schengen daca restrictioneaza circulatia romanilor
- Campanie impotriva romanilor in Elvetia: NU liberei circulatii a tiganilor romani criminali
- Dreapta populista din Elvetia cere electoratului sa alunge "corbii" romani si bulgari
- Elvetia amana alocarea de fonduri pentru Bulgaria si Romania

- Chancellerie fédérale: Votation populaire du 8 février 2009

- Le Temps, Switzerland: Les péripéties d'un accord
- Site-ul UDC dedicat campaniei "NU"
- Ambasadorul UE in Elvetia: Nu se poate ca toti romanii sa fie prezentati drept criminali

Afisul impotriva romanilor si a bulgarilor | foto: udc.ch