Europarlamentarii Weber si Busoi au cerut premierului demisia sefului DAE, Vasile Puscas, pe motiv ca acesta nu ar fi "facut nimic" pentru stabilirea la Bucuresti a sediului unei agentii europene de reglementare energetica. Conducerea DAE arata insa ca "DAE nu are sedii" si ca responsabilitatea in aceasta chestiune revine Secretariatului General al Guvernului si RAAPPS.

Europarlamentarii ALDE Renate Weber si Cristian Busoi i-au adresat o scrisoare publica primului ministru Emil Boc in legatura cu candidatura Romaniei pentru stabilirea la Bucuresti a sediului Agentiei Europene a Autoritatilor de Reglementare in domeniul energetic si ii cer demiterea sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas.
 
In scrisoarea adresata premierului se arata ca in luna octombrie 2008 Romania a propus ca Bucurestiul sa gazduiasca sediul unei agentii europene care urmeaza sa fie creata, Agentia Europeana de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul energetic.
 
"Din pacate, tot efortul nostru e pe cale sa se piarda, pentru ca Guvernul pe care-l conduceti nu a facut nimic din ceea ce trebuia in acest scop. De la instalarea actualului Guvern, cea mai importanta preocupare in domeniul afacerilor europene a fost obtinerea statutului de ministru pentru noul sef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas!" spun europarlamentarii liberali in scrisoarea catre Boc.

Weber si Busoi arata ca obligatia depunerii dosarului de candidatura, promovarea candidaturii si a interesului  Romaniei erau in sarcina sefului DAE. Neindeplinirea acestui obiectiv major impune demiterea imediata a domnului Vasile Puscas din functia de  coordonator al Departamentului de Afaceri Europene.

Vasile Puscas, Seful Departametnului de Afaceri Europene, a aratat, in replica la scrisoarea celor doi: „In prima sedinta de guvern a acestui an, a fost prezentat, de catre Ministrul Economiei, propunerea de candidatura a Romaniei pentru gazduirea noii infiintate Agentii europene de cooperare a autoritatilor de reglementare in domeniul energiei. Departamentul de Afaceri Europene, fiind solicitat sa avizeze actele interne elaborate in vederea realizarii dosarului de candidatura a Romaniei, a sustinut demersul, avizand favorabil, fapt atestat de documentele existente la arhiva DAE, SGG si a Ministerului Economiei. De asemenea, DAE va avea un rol important in sustinerea acestei candidaturi in fata instantelor comune si a Statelor Membre, alaturi de celelalte institutii ale statului roman, incepand cu momentul depunerii efective a acestui dosar."

Link: EurActiv.ro - UE va avea agentie pentru reglementarea energiei

Conducerea DAE arata ca "din momentul lansarii propunerii de candidatura, Guvernul Romaniei a facut toate demersurile necesare si continua sa faca aceasta, atat la nivel intern cat si la nivel european, pentru succesul acestei intreprinderi.”

In viziunea DAE, solicitarii Ministerului Economiei (care a cerut un sediu printr-un memorandum) au competenta sa ii raspunda Secretariatul General al Guvernului si RAAPPS.

De altfel a fost propus un sediu pentru viitoarea agentie europeana, insa Ministerul Economiei l-a considerat inadecvat.

De partea cealalta, in scrisoarea adresata premierului Boc se vorbeste despre o "totala lipsa de interes" a primului ministru si a sefului DAE, Romania riscand "sa rateze un obiectiv national important".

"Mai mult, Romania risca sa se faca de ras nefiind in stare nici sa candideze onorabil. Anuntarea intentiei de a candida, care s-a facut in luna octombrie 2008, ar fi trebuit urmata de depunere unui dosar de candidatura in luna ianuarie 2009 si de elaborarea unui plan de promovare a Romaniei si Bucurestiului. La ora actuala un alt stat, Slovacia, a inceput demersurile oficiale si o campanie intensa de sustinere a candidaturii Bratislavei pentru gazduirea acestei agentii," se arata in scrisoarea celor doi europarlamentari.

Cei doi europarlamentari ALDE spun ca noua institutie va fi una de mare influenta, existand sansa ca in urmatorii ani sa se transforme intr-un reglementator european al sectorului energetic. Ei mai arata ca avantajele gazduirii la Bucuresti a unei astfel de institutii ar fi foarte mari: cresterea influentei romanesti intr-un domeniu deosebit de important, imbunatatirea prestigiului international pentru Bucuresti si Romania, oportunitati de locuri de munca pentru romani, stabilirea la Bucuresti a unui numar de functionari europeni, cu toate avantajele care decurg dintr-o astfel de situatie, inclusiv incurajarea turismului de afaceri in Romania.

[EurActiv.ro]