Pe langa programele UE, exista cativa donatori privati care mai finanteaza proiecte in Romania, a explicat Ionut Sibian, directorul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. In plus, el a adaugat ca spera ca "firmele implicate in programul de CSR sa-si mentina cel putin bugetele de anul trecut, iar altele sa isi deschida apetitul pentru acest comportament" si ca sunt posibile finantari din partea Elvetiei. Vezi alte raspunsuri oferite de Ionut Sibian in cadrul intalnirii online de joi, 12 februarie.

Ionut Sibian este Director Executiv - Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC); Presedinte al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar (FOND); Membru Team Europe.

Din 1 ianuarie 2007 Sibian este membru al Comitetului Social si Economic European in comisiile Employment, Social Affairs and Citizenship (SOC) si External Relations (REX).

Raspunsuri la intrebarile cititorilor:

  • Intrebare: de la tina (11 Februarie 2009 23:06)

Domnule Sibian,
1. cate ONG-uri din Romania detin cu adevarat expertiza necesara pentru a initia proiecte de asistare a tarilor aflate in curs de dezvoltare, si in ce domenii?
2. cum se explica lipsa proiectelor de asistenta (exceptandu-le pe cele realizate de MAE in parteneriat cu diverse organizatii internationale), la doi ani dupa aderare?
3. cum se vede de la Bruxelles aceasta taraganare a lucrurilor si cum s-ar putea rasfrange ea asupra Romaniei, stiut fiind faptul ca statutul de membru UE o obliga sa sa fie tara donatoare?
4. e clar ca si fondurile pentru asistenta pot asigura painea pentru unele ONG-uri care s-ar incumeta sa faca proiecte in acest sens, dar cat de realist poate fi un asemenea scenariu acum cand guvernantii prioritizeaza bugetele si agenda politica la sange si romanul se gandeste mai degraba cum sa puna bani la ciorap, decat sa faca pe filantropul....?
Multumesc!
Raspunde

Raspuns- Ionut Sibian: 1. Cred ca sunt multe ONG-uri din Romania care au expertiza de exportat in tari din vecintatatea apropiata, precum Ucraina, Moldova, Georgia sau Balcanii de Vest : Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania, tari care trec printr-un proces de tranzitie similar cu cel parcurs de Romania in anii 90. Ma gandesc in special la tarile care au inceput negocierile de aderare sau tari potential candidate, unde ONG-urile din Romania pot transfera know-how-ul lor pentru a le ajuta pe ONG-urile din alte tari sa se implice in procesul de aderare (reforme in justitie, economie, protectia copilului, drepturile omului, egalitate de sanse, minoritati, servicii sociale, prevenirea conflictelor si instruire. Alte organizatii precum Caritas Romania, World Vision sau Salvati Copiii au fost implicate deja in proiecte de ajutor umanitar cu ocazia tsunami-ului, evenimentelor din Burma sau educatia copiilor din zonele de conflict. Pro-Democratia a observat alegerile in majoritatea tarilor aflate pe lista de asistenta a Romaniei. Pentru prima data, ONG-urile din Romania au adus laolalta sectorul neguvernamental din zona Marii Negre, anul trecut, cu ocazia forumului "ONG la Marea Neagra"

2: Deja, unele ONG-uri din platforma FOND au primit finantari pe programul de Educatie pentru dezvoltare al Comisiei si pe programul de Cross-border. De asemenea, Finantatori privati, precum Black-Sea Trust finanteaza deja proiectele ONG-urilor din Romania in zona Marii Negre. Din cunostintele mele, la ora actuala,ONG-urile din Romania sunt prezente cu proiecte in Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Uganda si Angola. Exista chiar un proiect in parteneriat intre o organizatie din Romania si una din Cehia, referitor la Cuba.

3: Ne-am obisnuit ca lucrurile sa mearga intr-un ritm mai "special" in Romania. In ultimii ani, Romania nu a avut o traditie de stat donator, ca urmare acest comportament trebuie educat atat la nivelul decidentilor, ONG-urilor cat si al cetatenilor.

4: Filantropia nu se invata peste noapte, insa atunci cand au fost situatii de urgenta gen tsunami, inundatii sau seceta din Moldova, cetatenii romani au donat.  

  • Intrebare - de la constantina (11 Februarie 2009 22:18)

Buna ziua,
1. Ce oportunitati reale de finantare mai exista / ar putea exista pentru ONG-isti in aceste vremuri \"crizate\", cand multe fonduri se reduc, companiile isi reduc sau taie de tot bugetele alocate unor cauze sociale, etc?
2. Ce masuri aveti in vedere, la nivel de bransa, pentru a asigura supravietuirea institutiilor neguvernamentale in noul context economic - si ma refer aici la strategii privind organizarea interna, activitati desfasurate, comunicarea cu organizatiile guvernamentale, mediul de afaceri si, nu in ultimul rand, publicul larg?
Multumesc!

Raspuns - Ionut Sibian: In ceea ce priveste cauzele sociale, mai ales ingrijirile la domiciliu, asistam la o prabusire a serviciilor oferite de organizatii in acest domeniu. Se intampla in putine locuri din Romania ca bugetul local sa suplineasca finantarea acestor servicii, traditional sustinute de catre finantatori internationali. In domeniul cauzelor "sociale" sunt putine surse de finantare. Aceste surse sunt in "curtea" Ministerului Muncii (subsidii) sau la bugetele locale, acolo unde avem o administratie locala "luminata".  In general, organizatiile au fost nevoite sa isi regamndeasca strategiile si serviciile astfel incat sa poata aplica pentru Fondul Social European sau surse de finantare care vizeaza mai mult politicile in domeniul social (EEA Grants). Din pacate, organizatiile din Romania nu au susutinut indeajuns initiative ale unor organizatii privind schimbarea de legislatie si politici in domeniul serviciilor sociale cum ar fi Legea contractarii sociale. De asemenea, organizatiile din Romania s-au orientat foarte putin catre surselke de finantare de la bugetul comunitar care finanteaza proiecte de cercetare, politici sociale, schimb de experienta , mediu, cultura, etc. Programe comunitare: FP7, Progress, Europe for Citizens etc. O sansa pentru organizatiile din Romania sunt si programele de preaderare pentru tarile din Balcanii de Vest (IPA) unde pot depune proiecte in parteneriat cu organizatii locale. Acest tip de proiecte sunt asemanatoare cu Phare sau Access. De asemenea, in scurt timp, vor putea depune propuneri pentru programul de vecinatate al Uniunii Europene (ENPI) pentru proiecte in tarile din vecinatatea estica a Romaniei. Anul acesta, FDSC va lansa un nou Call pentru proiecte in cadrul NGO Fund - a doua runda de finantare, insa banii sunt foarte putini iar concurenta acerba. La primul Call, au fost aproximativ 500 de proiecte totalizand 15 milioane euro, oferta de finantare fiind doar de 1,8 mil., astfel incat multe proiecte foarte bune nu au putut fi finantate din cauza lispei de fonduri.

2. Strategia FDSC este ca prin finantare, advocacy, informare, instruire si cercetare sa dezvolte capacitatea organizatiilor societatii civile si a comunitatilor pentru a imbunatati viata oamenilor. Ne straduim sa mentinem la standarde inalte serviciile pe care le oferim ONG-urilor si sa crestem bugetele programelor de finantare. Prin portalul www.stiriong.ro incercam sa imbunatatim imaginea si sa crestem expunerea ONG-urilor. De asemenea, prin baza de date a ONG-urilor online, de pe acest portal, dorim sa centralizam numarul organizatiilor active, activitatile pe care le dsafsoara, distributia georgrafica si sa le facem mai transparente (prin datele expuse in baza de date), in fata institutiilor, sectorului de business si cetateanului. Impreuna cu CENTRAS incercam sa propunem sectorului o strategie post-aderare. Primul pas a fost intalnirea de la Camera Deputatulor din luna ianuarie, la care au prticipat peste 250- organizatii si unde am agreat 10 puncte de lucru cu Camera Deputatilor. In toamna, vom organiza din nou, dupa o intrerupere de 8 ani, targul asociatiilor si fundatiilor din Romania si speram ca Primaria Municipiului Bucuresti sa sustina acest demers.

  • Intrebare - de la GEC Nera (11 Februarie 2009 18:42)

Citind ghidurile de aplicare in cadrul programelor operationale avem senzatia ca acordarea finantarilor se face dupa principiul EU (a se citi autoritatea de management a programului care face parte dintr-un minister) ARBITREZ, EU PASEZ, EU MARCHEZ.
Inainte de aderare pe Phare, Ispa, Sapard serviciul de evaluare era de regula subcontractat in urma unei licitatii publice.
In prezent evaluarea proiectelor de catre evaluatorii independenti selectati de autoritatea de management ar putea permite o ingerinta politica mult mai mare in procesul de evaluare.
Sa ne amintim ca in campania electorala reprezentantii unor partide din opozitie acuzau guvernul ca toate proiectele castigate anul trecut la categoria beneficiari Primarii au fost castigate de localitati unde erau primari ai puterii, in timp ce reprezentantii puterii spuneau ca primarii din opozitie au depus proiecte de slaba calitate (sic !)
Sa fie si nencrederea in procesul de evaluare o cauza a gradului mic de absortie a fondurilor post aderare a UE ?

Raspuns- Ionut Sibian : Nu cred ca este vorba despre neincrederea in procesul de evaluare, ci mai degraba de mecanismul greoi de implementare a unui proiiect finantat din surse UE. Unele organizatii au preferat donatori mai flexibili, donatori privati, pentru a-si implementa proiectele, insa odata cu plecarea din Romania a acestro donatori trebuie toti sa ne supunem procedurilor de cheltuire a banului public, proceduri care pun baza pe modul de cheltuire a banilor sni nu pe neaparat pe rezultatele si pe impactul proiectului.

  • Intrebare: de la Emilia Moldovan - Asociatia Mentorconsult (11 Februarie 2009 18:00)

Cand se lanseaza a doua runda de finantare din programul SEE?
Raspuns- Ionut Sibian : In prima jumatate a acestui an, probabil mai-iunie.

  • Intrebare - de la alexandru (11 Februarie 2009 17:25)

Pentru a schimba ceva trebuie sa putem mobiliza pensionarii intr-o directie unitara si dorita si in primul rand sa eliminam absenteismul din alegeri; doresc sa ma implic intr-o asemenea actiune fiind eu insami simplu pensionar.; nu am nici un element sau cale pe care sa intru pentru a milita pentru asemenea obiectiv; poate cineva sa-mi indice o cale sau o organizatie in care sa intru si sa incep o activitate in aceasta directie?

Raspuns- Ionut Sibian : In baza de date cu Organizatii non-guvernamentale de pe portalul www.stiriong.ro, sunt inregistrate deja aproximativ 800 de organizatii din care puteti alege o organizatie in care sa deveniti voluntar, voluntariatul nu se adreseaza doar tinerilor ci tuturor categoriilor de varsta, iar trendul la nivel european este de a implica inclusiv pensionarii in actiuni de voluntariat pentru o viata activa.

  • Intrebare - de la Adi (11 Februarie 2009 16:37)

Buna ziua!

Are FOND vreo influenta reala in dialogul cu MAE pe probleme de ODA? Va asculta cineva din guvern daca spuneti ca vreti o agentie pt. ODA? Senzatia mea e ca atata timp cat ministrul are alte preocupari (impuse de agenda politica), lucrurile stau pe loc in compartimentul specializat al MAE. Ei ce fac? Referate catre conducere pe care nu le citeste nimeni? Si dau bani la PNUD pentru ca asa le e cel mai comod... A! Si, sa nu uit, se sapa unii pe altii.

Raspuns- Ionut Sibian: Infiintarea unei agentii ODA este un punct important pe agenda societatii civile in general. In intalnirea de la Camera Deputatilor si draftul de acord de colaborare propus spre a fi semnat, unul dintre puncte se refera la infiintarea unei agentii specializate pentru ODA, insa pentru a justifica o astfel de agentie, si bugetul MAE pentru ODA trebuie sa creasca.

  • Intrebare - de la rusu (11 Februarie 2009 15:24)

....vorbim de Fonduri Structurale si de aproape 3 luni de la primirea Notificarilor de incepere a proiectelor, autoritatile nu au transmis prefinantarea pentru proiecte PHARE cistigate!?
Discutam discutii, din pacate; mai ales ca-i la moda !

Raspuns- Ionut Sibian : Daca intrebarea se refera la plata avansului pentru proiectele PHARE 2006 - Societate Civila, din informatiile mele, OPCP a facut plata avansului pentru toate contractele de grant. In ceea ce priveste FSE, si aici platile de avans au inceput sa fie virate in conturile beneficiarilor, acolo unde beneficiarii sunt eligibili pentru a primi avansul.

Intrebari
Andra (11 Februarie 2009 15:19)

Absenteismul - construit cu participarea activa a televiziunilor si a mediei cu audienta puternica - a deturnat in 2007 si 2008 sanse ISTORICE pentru romani:
- in 2007, sansa de a implementa un sistem de vot uninominal care sa schimbe RADICAL clasa politica. in locul lui, PSD si PNl au facut o lege pe care nu o inteleg nici macar parlamentarii din PE.
- in 2008, chiar si cu acest uninominal prost construit, romanii ar fi avut sansa ISTORICA sa-i scoata pentru totdeauna din politica pe capii mafiilor politice si economice. Absenteismul construit de televiziuni a deturnat insa si aceasta sansa.


1. Ce ati facut dumneavoastra CONCRET in anul 2008 pentru a contracara absenteismul construit de media si televiziuni in preajma tututor alegerilor importante din 2007 si 2008, alegeri care – daca nu ar fi fost viciate de absenteism - ar fi putut schimba RADICAL directia spre care merge Romania ?

2. Ce ati facut dumneavoastra CONCRET pentru a contracara influenta atat de mare a televiziunilor - care iata aduc atingere participarii publice, deci fundamentelor democratiei - si pentru a educa oamenii in legatura cu metodele de manipulare supra-profesionalizate folosite acum de media romaneasca ?

3. Mai exista in Romania vreo constructie de orice tip: ong, partid, societate publica, orice - de o putere si influenta egale cu a televiziunilor si a presei ?

4. Daca astfel de constructii nu exista, consecinta este ca spatiul public este complet confiscat de televiziuni iar popultaia e transformata intr-o suma de indivizi complet a-sociali (izolati si lipsiti de incredere in semeni), exact ca pe timpul comunismului.
In aceste conditii credeti ca mai sunt sanse ca populatia sa fie ferita de influenta unor "ong-uri" sau asa-zise "societati civile" care apar si actioneaza in interesul acelorasi persoane care controleaza si televiziunile ?

Exemplu: exista un "ong" sub numele de "Asociatia pentru Implementarea Democratiei", AID, condusa de o persoana care este prezenta non-stop la Realitatea Tv (se numeste Alexandru Cumpanasu), dar care nu a militat si nu a desfasurat nici cea mai mica activitate in mediul social.
Alt exemplu: asociatia CERE care activeaza cu fonduri de la GUVERNUL ROMANIEI, USA, GERMANIA (si multe altele), avand ca obiectiv chiar „participarea publica in Romania” – cu efectele care s-au vazut la ultimele alegeri...

Raspuns- Ionut Sibian : In fata campaniilor media, ONG-urile nu pot face mare lucru avand in vedere ca nu dispun de o expunere suficienta. Insa nu va impartasesc in totalitate parerea, ca absenteismul se datoreaza "campaniilor " trusturilor media. Probabil, organizatiilor civice ar trebui sa se concentreze in urmatorii ani pentru a "fabrica" cetateni.

  • Intrebare - de la Bogdan (12 Februarie 2009 10:13)

Am un ONG si ma intereseaza de unde pot lua fonduri pentru proiecte adresate sectorului asociativ romanesc din tarile unde traiesc comunitati mari de romani?

Raspuns- Ionut Sibian: Exista, la MAE, un Departament pentru Romanii de pretutindeni, cu o lege speciala de finantare care are in atributii si finantarea de poriecte in tari in care exista comunitati de romani. De asemenea, Agentia de Strategii Guvernamentale a finantat in anii trecuti proiecte pentru romanii din afara granitelor. Dupa ce dezbaterea referitoare la buget se va finaliza, vom afla daca pe bugetul pe 2009 au fost incluse sume pentru astfel de proiecte.

  • Intrebare - ALIN OVIDIU (12 Februarie 2009 08:57)

IN ATENTI D-LUI INUT SIBIAN. Privind protectia sociala a copiilor cu dizabilitati si handicap adult si privind rapoartele fondurilor PHARE date de Comisia Europeana si proiectele in prezent. Raspundeti conform legii 544/2001 - PREDA ALIN OVIDIU , CASA DE COPII

Raspuns - Ionut Sibian: La aceasta intrebare, raspunsul il detin autoritatile romane si in special Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului.

  • Intrebare - de la Ioana Morovan (moderator):

Ce donatori privati mai sunt inca in Romania ? Exista perspective sa mai vina si altii?

Raspuns - Ionut Sibian: La momentul actual, exista cativa donatori privati care mai finanteaza proiecte in Romania: Black Sea Trust, care finanteaza proiecte in Romania si in tarile de la Marea Neagra, CEE Trust - care finanteaza multe proiecte ale ONG-urilor, inclusiv proiecte ale FDSC. As mai adauga si donatori straini cum ar fi Ambasada Olandei, cu un program de granturi mici pentru ONG-uri, Fondul ONG, posibil - dupa referendumul din Elvetia, sa beneficiem de asistenta financiara a Guvernului Elvetian. Sper ca firmele implicate in programul de CSR sa-si mentina cel putin bugetele de anul trecut, iar altele sa isi deschida apetitul pentru acest comportament. Poate si trendul de crestere privind mecanismul 2% sa se mentina si anul acesta, si cat mai multe organizatii sa convinga cetatenii sa directioneze 2% din taxele catre stat pentru cauzele sociale. Un punct cheie in supravietuirea serviciilor sociale de ingrijire la domiciliu, servicii in domeniul sanatatii, pe care ONG-urile le-au dezvoltat in acesti aproape 20 de ani de tranzitie, este ca statul si in special autoritatile locale sa-si asume cofinantarea sau finantarea ingetrala a acsetor servicii, de o calitate superioara celor oferite de stat, sau inexistente in portofoliul statului, cum ar fi ingrijirile paleative dezvoltate de Hospice Casa Sperantei in Romania, sau serviciile ARAS.

  • Intrebare de la Aurel Radu

FDSC are proiecte aprobate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POS DRU)?
Este interesat FDSC sa fie partener in proiecte finantate in cadrul POS DRU?
Mult succes intregii echipe FDSC in implementarea tuturor proiectelor propuse!

Raspuns- Ionut Sibian : FDSC este parrtener cu Ministerul Educatiei intr-un proiect finantat de FSE, in domeniul abilitatilor de viata. In cazul in care ideile de proiect pe care le aveti sunt in concordanta cu obiectivele si misiunea FDSC, orice parteneriat este binevenit.