ONG-urile romanesti beneficiare de fonduri europene acuza Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP) ca si-a uitat menirea si pare sa doreasca "sa impiedice, in loc sa grabeasca absorbtia fondurilor europene." Cateva zeci de protestatari ai 'Coalitiei pentru Eliberarea Fondurilor Europene' au afisat pancarte acide la o demonstratie de protest din fata Oficiului.

Foto: EurActiv.ro

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociatia Pro Democratia, Centrul de resurse pentru Participare Publica - CERE si Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni au fost organizatorii protestului din fata sediului OPCP de vineri, 13 februarie. Au fost afisate pancarte cu mesaje ca: "Oficina pentru Prevenirea Contractarii Proiectelor!", "Noi facem proiecte, voi dormiti in ghete!" sau "V-ati uitat viziunea, v-ati tradat misiunea!" (aluzie la pagina de web a OPCP).

Viorel Micescu, directorul executiv al CENTRAS, a declarat pentru EurActiv.ro ca protestatarii au cerut reformarea OPCP in sensul eficientizarii ei. Printre altele, revendicarile se refera la "crearea de mecanisme de dialog cu organizatiile neguvernamentale, instruirea corespunzatoare a membrilor institutiei vizate si intretinerea canalelor de dialog din resurse proprii: nu se pot baza numai pe noi sa venim in intampinarea lor. Trebuie sa vina intr-un mod structurat ei catre noi. Fiindca noi aducem fondurile europene iar ei traiesc din faptul ca noi aducem aceste fonduri."

De asemenea, birocratia este una dintre principalele probleme ale ONG-urilor care deruleaza proiecte cu bani europeni:

"Sunt si probleme de birocratie de genul blocarii de proiecte prin solicitari aberante cateodata, este vorba de modul in care este solicitat un anumit lucru, de amenintarile care vin - deci modul de tratament al beneficiarului, e vorba de gradul de detaliu la care se cere o anumita informatie. Toate acestea fac ca fondurile europene sa fie mult mai putin eficiente decat alte fonduri. Va dau exemplu: banii americani care au venit in Romania in anii '90 au contribuit mult mai mult la reforma societatii romanesti decat cei europeni. De ce? Foarte simplu: pentru ca americanii erau orientati catre rezultat, in timp ce europenii parca sunt mai mult orientati spre proces.," spune Micescu.

Desigur, birocratizarea nu este vina exclusiva a OPCP-ului, recunoaste directorul Centras: "Aici avem o reflectie a ceea ce se intampla in Bruxelles, totul dublat de cauze speciale. Acestea sunt lipsa de respect manifestata de multe ori in relatia cu beneficiarul, lipsa de sprijin adresat beneficiarului, de parca OPCP-ul ar fi o institutie menita sa pedepseasca, nu sa previna, sa impiedice, nu sa grabeasca absorbtia fondurilor europene".

Dincolo de problema de atitudine a personalului OPCP, Micescu reproseaza acestei institutii si probleme de competenta: "Este si o problema contractuala, in momentul in care partea mai puternica, a guvernului, iti cere lucruri care transcend contractul pe care l-ai semnat; in momentul in care le raspunzi ca cererea e dincolo de contract, ei raspund cu amenintari la acest gen de dialog; atunci e vorba de incompetenta: nu isi inteleg rolul, locul si nu inteleg clauzele contractelor pe care le-au semnat cu noi.

Iuliu Cosmin Coman, proaspat secretar de stat in Ministerul Finantelor si responsabil de activitatea OPCP i-a invitat pe protestatari la dialog, dupa ce le-a spus: "Nu as fi fost aici daca nu as fi crezut ca aveti dreptate."

- Puteti citi Petitia 'Coalitiei' la StiriONG.ro

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]