Criza datoriilor prin care trece Rusia, Ucraina si tarile membre ale Uniunii Europene din estul continentului a atins un nivel acut. Un esec in aceasta zona este destul de puternic pentru a scutura fragilul sistem bancar al Europei de Vest si ar fi debutul rundei doi in acest adevarat "amurg al zeilor" financiari, relateaza telegraph.co.uk, intr-un articol semnat de Ambrose Evans-Pritchard.

Ministrul austriac al Finantelor, Josef Proll, a facut eforturi intense, saptamana trecuta, pentru a aduna un fond de salvare de 150 miliarde euro pentru fostul bloc sovietic, in conditiile in care bancile austriece au imprumutat in regiune 230 miliarde euro, reprezentand 70% din produsul intern brut al tarii.


"O rata de esec de 10% ar conduce la colapsul sistemului financiar austriac", potrivit cotidianului vienez Der Standard. Din nefericire, acest lucru ar putea deveni realitate.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) crede ca imprumuturile toxice vor atinge un procent de 10% si ar putea ajunge chiar la 20%. Presa vieneza sustine ca Bank Austria si proprietarul italian Unicredit se confrunta cu un adevarat "Stalingrad financiar" in Europa de Est.

Proll a incercat sa castige sprijin pentru planul de salvare din partea ministrilor europeni de Finante, saptamana trecuta. Ideea a fost respinsa insa de ministrul german Peer Steinbrück. Nu e problema noastra, a spus el. Ei bine, o sa mai vedem.

Europa de Est trebuie sa plateasca 400 mld.$ in 2009

Stephen Jen, trezorier sef la Morgan Stanley, afirma ca Europa de Est a imprumutat 1,7 trilioane dolari, marea parte pe termen scurt. Doar in acest an trebuie rambursati 400 miliarde dolari, respectiv o treime din produsul intern brut al regiunii.

Nici chiar Rusia nu poate acoperi cu usurinta datoria de 500 miliarde dolari, tara care a cheltuit 36% din rezervele nationale in incercarea de a-si apara moneda nationala, rubla.

In Polonia, 60% din creditele ipotecare sunt in franci elvetieni. Zlotul si-a pierdut jumatate din valoare in fata francului. Ungaria, Balcanii, tarile baltice si Ucraina repeta cam acelasi scenariu.

Aproape toate datoriile blocului estic sunt in contul bancilor din Europa de Vest, in special cele din Austria, Elvetia, Grecia, Italia si Belgia. Mai mult decat atat, bancile europene detin un uimitor procent de 74% din totalul imprumuturilor de 4,9 trilioane acordate economiilor emergente.

Ele sunt de cinci ori mai expuse acestui segment de piata decat bancile americane sau japoneze, potrivit datelor FMI.

Spania se confrunta cu probleme serioase in America Latina, in timp ce Marea Britanie si Elvetia au expuneri puternice in Asia.

Europa nu are un Federal Reserve

Fie ca este vorba de luni sau doar de saptamani, lumea va descoperi ca sistemul financiar european are probleme majore, iar aici nu exista un Federal Reserve dispus inca sa actioneze ca imprumutator de ultim resort sau gata sa inunde pietele cu stimulente de urgenta.

Erik Berglof, economist sef la BERD, crede ca tarile din regiune ar putea avea nevoie de 400 miliarde euro pentru a-si gestiona problemele financiare.

Iar guvernele europene nu fac decat sa inrautateasca situatia. Unele fac presiuni asupra bancilor sa se retraga din regiune, sa-si inchida filialele. Atena a ordonat bancilor grecesti sa se retraga din Balcani.

FMI se apropie de finalul rezervelor si ar putea tipari bani

Suma necesara salvarii regiunii depaseste rezervele FMI, care a imprumutat deja Ungaria, Ucraina, Ungaria, Letonia, Belarus, Islanda si Pakistanul - iar Turcia urmeaza acestui sir - si isi termina in ritm rapid rezervele de 200 miliarde dolari. Ne apropiem de punctul in care FMI ar putea fi silit sa tipareasca bani, pe baza facilitatii DST - Special Drawing Rights.

"Este mult mai grav decat criza tigrilor asiatici din anii '90", spune Lars Christensen, de la Danske Bank.

"Institutiile UE nu au cadrul necesar pentru a gestiona aceasta situatie. In ziua in care vor decide sa nu salveze o singura tara aflata in pericol, ar putea declansa o criza masiva care va contamina intreaga Europa".

Europa se confrunta in prezent cu probleme profunde. Daca estimarile Deutsche Bank sunt corecte, economia Germaniei va scadea cu aproape 9% pana la sfarsitul anului.

Implicatiile sunt evidente. Berlinul nu va salva Irlanda, Spania, Grecia, Portugalia, sau Austria de la aceasta "aventura habsburgica".

Asa ca stam si ne uitam cum focul se apropie tot mai mult. Daca o singura scanteie trece granita Zonei Euro, vom avea o criza sistemica in cateva zile.

Sunt pregatiti pompierii?, se intreaba Ambrose Evans-Pritchard.

Sursa: HotNews.ro