O conferinta de la Bruxelles, intitulata "Drepturile pacientilor intr-o Europa diversa" si prezidata de europarlamentarul Cristian Busoi, a avut ca obiectiv gasirea celor mai bune solutii pentru garantarea drepturilor pacientilor europeni si sporirea mobilitatii acestora in cadrul UE.

La dezbatere au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, eurodeputatii responsabili cu coordonarea activitatii parlamentare a PE la propunerea de Directiva privind drepturile de sanatate transfrontaliere, precum si reprezentanti mass media si ai ONG-urilor cu activitate in acest domeniu: Andzrej RYS - director DG Sanatate in Comisia Europeana, Nicola BEDLIGTON - directoare Forumul European al Pacientilor, Axel RAHMEL - director medical Eurotransplant, prof.dr. Sorin PAVELIU - Univ.”Titu Maiorescu” Bucuresti, Oreste TEODORESCU - realizator TV si eurodeputatii: Graham WATSON - lider ALDE, Jules MAATEN, Elizabeth LYNNE si Renate WEBER.
 
„Conferinta a reprezentat o ocazie excelenta pentru a oferi clarificari cu privire la propunerea de directiva privind drepturile pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera pornind de la premisa ca directiva este un act de justitie fata de drepturile cetatenilor europeni si un pas inainte pentru imbunatatirea asistentei medicale in Uniunea Europeana.”, a declarat Cristian Busoi.

Reprezentantul Comisiei Europene a prezentat cele 3 mari obiective ale propunerii de Directiva:
- Sprijinirea pacientilor cu privire la dreptul de rambursare a cheltuielilor de sanatate in oricare tara din Uniunea Europeana;
- Asigurarea de garantii cu privire la siguranta si calitatea serviciilor medicale  transfrontaliere;
- Promovarea cooperarii intre sistemele nationale de sanatate pentru imbunatatirea serviciilor medicale acordate tuturor pacientilor.
 
Propunerea de Directiva a CE vine pe fondul unor decizii favorabile luate de Curtea Europeana de Justitie, incepand cu 1998, in mai multe cazuri privind mobilitatea pacientilor, precum si la solicitarile Parlamentului European si ale Consiliului pentru un instrument legal specific in domeniul medical. Totodata, initiativa CE se impunea datorita excluderii serviciilor medicale din Directiva pentru Servicii emisa in  2006, dar si in urma consultarilor publice si a datelor unui studiu de impact realizate in 2007.
 
Directoarea Forumului European al Pacientilor s-a declarat extrem de multumita ca propunerea include si crearea unor Centre Nationale pentru Informarea Pacientilor. „Pacientii se vor putea adresa acestor centre pentru a afla, de exemplu, care este procedura pentru o plangere medicala sau ce tip de serviciu medical poate accesat in alt stat membru. Noi vom depune toate eforturile pentru a promova, in detaliu, toate beneficiile pe care le va aduce aceasta Directiva.”, a sustinut dna Nicola Bedligton.
 
Directorul medical al Eurotransplant a fost si mai transant: „In fiecare zi mor 9 europeni aflati pe listele de asteptare pentru transplantul unui organ vital: inima, ficat sau rinichi! Directiva nu va rezolva definitiv problema daca nu se vor pune bazele pentru construirea unui program de transplant in intreaga Uniune Europeana” Axel Rahmel a mai precizat ca promovarea donarii organelor are o importanta vitala, la fel si schimbul, dintr-o tara in alta, de informatii si noi tehnologii privind transplantul. 
 
Prof.dr. Sorin Paveliu a prezentat o analiza cu efectele potentiale in Romania ale initiativei CE, plecand de la realitatile actuale din sistemul medical romanesc: o infrastructura si calitate a serviciilor insuficiente, prioritatea politica neorientata spre sanatate (alocarea a doar 4 % din bugetul national, in conditiile in care media europeana este de 8 %) si lipsa acuta de personal (in ultimii 3 ani au emigrat 5 % din medicii romani, iar fenomenul este in plina ascensiune). Acesta a prezentat si atuurile pe care le are sistemul romanesc: personal calificat dar inegal distribuit in teritoriu, servicii medicale foarte ieftine (de 20 de ori mai ieftine decat in UE), unele servicii cu traditie (reabilitarea medicala, geriatria, stomatologia etc.) sau cu potential mare de dezvoltare (ingrijirea medicala la casele de batrani).
 
„Temerea majora  e legata de consecintele financiare. Insa pe ansamblu Romania va avea beneficii. In primul rand pacientul roman va avea de castigat, pentru ca va fi mai bine informat. Caliatea actului medical va creste si poate se va opri emigrarea profesionala.”, a declarat Sorin Paveliu.
 
Eurodeputatii prezenti la dezbatere au subliniat importanta si complexitatea propunerii de Directiva si s-au declarat unanimi in favoarea adoptarii unei pozitii a Parlamentului European inainte de finalul acestui mandat.
  
Cristian Busoi a concluzionat ca textul aflat in dezbaterea a 7 comisii ale PE mai are multe aspecte care trebuie rezolvate. Unele din cele mai importante sunt:

- Relatia cu Directiva, in vigoare, privind recunoasterea mutuala a calificarilor profesionale;
- Responsabilitatile pentru un tratament in alt stat membru atunci cand pacientul primeste repetat un tratament post-interventie in tara de origine;
- Cum se vor calcula compensatiile in caz de tratament gresit?
- Recunosterea mutuala a prescriptiilor in alt stat membru;
- Posibila „scurgere” de personal calificat catre alte state ale UE - elaborarea unui cod de conduita pentru angajarea in strainatate in servicciile medicale;
- Cum se va asigura un standard omogen de pregatire profesionala a personalului european - implicarea asociatiilor internationale prodesionale si a universitatilor de profil;
- Implementarea sistemul de vaucere pentru rambursarea unui tratament;
- Institutia Ombudsmanului.
 
„Statele Uniunii Europene isi pastreaza dreptul de a-si organiza sistemul de sanatate cum doresc, pentru ca Directiva nu impune o armonizare a sistemelor medicale sau de securitate sociala. Directiva nu se indreapta spre doctori sau spre sistem, ci are in vedere ca principal obiectiv ingrijirea medicala a pacientului! Cred ca este una din cele mai importante initiative  liberale europene initiata in acest mandat si este un privilegiu pentru mine, ca medic si ca liberal, sa contribui la implementarea acestui drept”, a concluzionat Cristian Busoi.

Sursa: ALDE