Marusya Lyubcheva, europarlamentar bulgar, a acordat un interviu HotNews.ro - EurActiv.ro in care a vorbit despre planul national anticriza, de 250 milioane de leva, despre masurile adoptate pentru sustinerea sistemului bancar si asteptarile Bulgariei de la UE. Aceasta a recunoscut ca implementarea fondurilor europene da mari dureri de cap autoritatilor de la Sofia.

Sursa foto: https://www.bs-ml.eu/index_en.php

Rep: Cum se resimte criza financiara in Bulgaria?
Marusya Lyubcheva: Devine din ce in ce mai clar ca este vorba despre o criza economica. Bulgaria este parte a UE si toate problemele care afecteaza UE se simt si aici. Dar totusi, tara are o foarte buna stabilitate macroeconomica, aceste fiind rezultatul politicii din ultimii 3-4 ani; avem un exedent bugetar care este de mare ajutor. Guvernul nostru a fost criticat pana acum ca a dus aceasta politica, dar acum se dovedeste o decizie buna, in situatia crizei economice. Pana acum, a avut si crestere economica foarte buna. Toate acestea, impreuna cu existenta consiliului monetar - sunt aspecte care au ajutat foarte mult tara.

Acum Bulgaria are propriul plan de redresare economica, este denumit Planul Stanisev, dupa numele Primului Ministru. Acesta este directionat sa ajute cresterea economica - dessigur, va fi mai mica in acest an dar totusi estimam ca va fi intre 3-4%. Pe aceasta baza a fost construit bugetul pe anul 2009.

A doua chestiune importanta este sprijinirea economiei reale, in special a IMM-urilor, pentru a sustine si a asigura investitiile in economie, in special in eficienta energetica si infrastructura energetica, infrastructura de transport, sectorul constructiilor - fiindca acestea sunt sectoare cheie pentru crearea si pastrarea locurilor de munca.

Rep: Ce suma a fost alocata acestui plan?
Marusya Lyubcheva: Acum doua saptamani a fost decis ca  sprijinul financiar pentru acest plan sa fie 250 milioane leva si acesti bani sa fie directionati catre economia reala si crearea de joburi. Rata somajului este de 7-7,5% si Guvernul a decis sa nu o lase sa creasca.
 
Rep: Care este situatia din sectorul financiar-bancar?
Marusya Lyubcheva: Exista o relatie foarte buna intre Guvern si Banca Nationala si a existat o decizie pentru a capitaliza Banca de Dezvoltare a Bulgariei pana la 500 milioane de euro. Guvenrul a negociat cu Banca Centrala pentru a gasi solutii pntru ca bancile comerciale sa ofere credite mai usor industriei si IMM-urilor, pentru ca in ultimele luni accesul la credite a fost restrictionat dramatic. In plus, printr-o decizie luata recent, Banca Centrala asigura lichiditate pe termen scurt bancilor comerciale.

Rep: Care sunt perspectivele pentru 2009?
Marusya Lyubcheva: Excedentul bugetar este foarte mare in Bulgaria, cel mai mare din ultimii trei ani si acum ministrii decid cum sa-l chletuie. Nu este nevoie sa-l cheltui imediat, ci este nevoie de un plan foarte bun. Bugetul este proiectat pentru a avea excedent si in 2009. Ministrul de finante a decis aceasta politica din primul an al mandatului. Acest an este ultimul din mandat, vor exista alegeri in vara. A fost o decizie foarte buna, pentru ca nu am stiut ca va aparea criza. Cu acest excedent, in criza, vom avea posibilitatea sa folosim oportunitatile din aceasta perioada.

Dar trebuie sa mentionam ca pe langa criza financiara am trecut printr-o criza serioasa a gazelor, care a afectat foarte mult tara. Bulgaria a fost singura tara care nu a putut obtine niciun fel de ajutor de la statele europene, fiindca nu a existat nicio posibilitate tehnica de a primi gaze de la alte tari. Unii au spus ca in acel moment, la inceputul lunii ianuarie ca, iata, solidaritatea UE nu a putut ajuta Bulgaria, nu existau solutii tehnice. Acum, poate, si noi vom insista in acest sens, in planul de redresare european Bulgaria sa fie inclusa cu multe proiecte energetice, si sa primeasca mai multi bani pentru ca este necesar acest lucru.

Rep: Avand in vedere ca masurile concrete din planul european de redresare economica, precum si sumele de bani aferenta inca se discuta, care sunt asteptarile Bulgariei?

Marusya Lyubcheva: Sper ca proiectele vor fi orientate catre retele trans-europene de transport si energie, in special infrastructura pentru gaze, fiiindca este foarte important sa existe stabilitate si securitate energetica. Este foarte clar ca aceste probleme politice intre Rusia si Ucraina, care au mai existat si acum 2 ani, pot sa apara din nou peste cateva luni sau peste un an, de aceea este important sa existe resurse energetice, sa fii independent in acest sens. Bulgaria si Romania sunt 2 tari care au pozitii cheie in acest sector, in privinta asigurarii resurselor energetice dinspre estul catre vestul Europei.

Rep: Care este, in opinia dv, cea mai mare problema a economiei Bulgariei?
Marusya Lyubcheva: Implementarea fondurilor europene. Cred ca unele probleme din perioada de preaderare s-au acumulat si s-au repercutat in primii doi ani de la aderare.
Exista o serie de factori aici: instruirea personalului, capacitatea administrativa, necesitatea unei balante intre sistemul de management central si descentralizarea acestuia. A fost pus la punct un sistem, in perioada de preaderare, dar acum constatam ca nu functioneaza cum trebuie, de aceea incercam sa il schimbam, de mai bine de doi ani.

Aceste schimbari sunt foarte lente, fiindca avem nevoie de o perioada de adaptare, pentru a pregati toate structurile, tot personalul din structuri. In plus, este vorba de procedurile si regulile complicate ale Comisiei - unul din motivele principale. Nu numai pentru Bulgaria, dar si Romania, si alte tari au avut dficultati.

Alta problema este sistemul de justitie. Trebuie sa facem schimbari, dar in acelasi timp trebuie sa asiguram indpendenta sistemului. Sunt progrese lente.  Acum, in urma solicitarilor UE, am schimbat constitutia, legislatia, dar , din nou, pentru a implementa aceasta noua legislatie este nevoie de timp.

Ioana Morovan