Noii antreprenori au ocazia sa lucreze, timp de cel mult sase luni in cadrul unei companii din alt stat UE, in scopul de a invata cum sa isi dezvolte propria afacere, transmite un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Finantarea este asigurata prin programul european Erasmus.

„Erasmus pentru tinerii antreprenori” este un nou program finantat de Uniunea Europeana, lansat in toate cele 27 de state membre.

Programul vizeaza doua categorii de firme: "noi antreprenori" si "antreprenori gazda".

Noii antreprenori sunt considerati aceia care se gandesc serios sa isi lanseze propria afacere sau care deja si-au lansat propria afacere in ultimii trei ani.

Antreprenorii gazda trebuie sa detina sau sa administreze un IMM in Uniunea Europeana. Si unii, si ceilalti, pot proveni din orice domeniu de activitate.
Noul antreprenor va dobandi, cu ajutorul antreprenorului cu experienta, cunostinte relevante privind infiintarea companiei si administrarea ei, contribuind in acelasi timp la derularea afacerii acestuia/acesteia prin munca sa, ideile si viziunile noi - arata comunicatul CCIR.

Cum functioneaza programul

Alegerea antreprenorilor gazda se realizeaza cu ajutorul a mai bine de 100 de organizatii intermediare (OI), competente in furnizarea de sprijin in afaceri (ex. Camere de Comert, centre de consiliere pentru demararea unei afaceri, s.a.) provenind din toate statele membre. Activitatea OI este coordonata de EUROCHAMBRES, Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie, ce detine rolul de Birou de Asistenta al programului.

Atat noii antreprenori dar si cei cu experienta pot aplica pentru program prin intermediul paginii web www.erasmus-entrepreneurs.eu si astfel vor intra in contact cu organizatia intermediara cu care doresc sa colaboreze. Ulterior, aceasta organizatie va mijloci identificarea companiei partenere.

Odata ce partile implicate vor cadea de acord asupra detaliilor cu privire la vizita (planului de lucru, atributii, responsabilitati etc.), schimbul de experienta poate demara.

Noii antreprenori au dreptul sa primeasca din partea UE o contributie financiara pentru acoperirea costurilor cu transportul si cazarea. In perioada 2009 – 2010, vor fi organizate 870 de vizite iar inregistrarea trebuie finalizata pana in decembrie 2009.

Ioana Morovan