Un plan recent al Comisiei Europene de alocare a cinci miliarde euro din asa-numitul "fond european necheltuit" pentru proiectele energetice si cele de internet in banda larga a provocat tensiuni in plenul ministrilor europeni de externe, de luni 23 februarie, facandu-i sa se simta jenati pe initiatorii sai, potrivit unor surse EurActiv.

La intalnirea de luni a Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe, ministrii de externe si-au exprimat chiar dezacordul referitor la implicatiile termenului de „echilibru geografic”, relateaza unele surse pentru EurActiv .

In acceptiunea tarilor occidentale, pachetul de proiecte energetice prezentat de executivul european este unul „echilibrat”. Dar pentru cele mai bogate tari, o propunere echilibrata este una in care ele au un castig sub forma proiectelor, castig care sa reflecte constributiile lor mai mari la bugetul european.

Tarile rasaritene au insa o perceptie diferita. Asa cum s-a exprimat un oficial bulgar, guvernul sau nu percepe „nici coerenta, nici echilibrul si nici politica” propunerii Comisiei. Bulgaria va milita pentru un „echilibru geografic” in alocarea bugetului, a adaugat oficialul, pentru a se asigura ca „lectiile invatate din criza gazului se reflecta in decizia finala”.

De fapt, Bulgariei si Slovaciei, tari lovite cel mai grav de criza, le-au fost alocate sume modeste, prin planul executivului european de realocare a celor cinci miliarde de euro din fondurile europene necheltuite. Conform propunerii, Bulgariei ii revin 20 milioare euro pentru interconexiunea gazoductului Haskovo-Commotini cu Grecia, iar Slovaciei 45 milioane euro pentru interconexiunea Velki Krtis-Ballasagyarmat cu Ungaria.

De aceasta data, criticile Bugariei au fost urmate de cele ale Greciei, Portugaliei si Spaniei, toate nemultumite de „inechitatea” pachetului.

Dar si celelalte tari occidentale au propriile lor obiectii. Marea Britanie nu cunoaste exact intervalul de timp si crede ca fondurile ar putea fi angajate pana in 2010, dar fara a fi cheltuite pana atunci. Din alte surse, EurActiv a aflat ca Germania ar dori sa vada o alta suita de proiecte, iar Belgia si Danemarca sunt nemultumite ca proiectele pentru „orasele inteligente energetic” au fost abandonate.

EurActiv a aflat recent ca initiatorul proiectului, Comisia, s-a pomenit sub presiunea criticilor nu numai in ceea ce priveste propunerile, dar si pentru faptul ca nu a asigurat finantarea. Acum, sub presiunea Germaniei, Austriei, Marii Britanii si Olandei, executivul european a fost fortat sa-si abandoneze planurile sale de utilizare a finantarii din asa-numita „marja” dintre bugetul anual 2008 si plafonul cadrului financiar european pe termen lung pentru 2007-2013. In schimb, acesta va incerca sa gaseasca banii din alte surse.

Context:
Pe 28 ianuarie, Comisia Europeana a propus realocarea a cinci miliarde euro din banii europeni necheltuiti, in cea mai mare parte pentru proiecte energetice ecologice, ferme eoliene offshore si dezvoltarea internetului in banda larga in zonele rurale.

In prezentarea planurilor, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a precizat ca proiectele vor reprezenta o „investitie inteligenta” in lupta europeana cu recesiunea economica care se adanceste.

Conform planurilor, o suma totala de 3,5 miliarde euro ar urma sa fie acordata proiectelor energetice ecologice, in timp ce 1 miliard ar urma sa sprijine dezvoltarea internetului in banda larga. In continuare, 500 milioane euro sunt alocate combaterii noilor provocari agricole cum ar fi: schimbarile climatice, energia regenerabila, administrarea apelor si restructurarea sectorului produselor lactate.

Acest articol in limba engleza

Link-uri utile:

- Anti-criza: Comisia da 5 mld euro pe infrastructura energetica si broadband. 250 mln sunt pentru Nabucco
https://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_16217/
- Cehii, in criza la fel ca romanii. Sau nu?
https://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_16424/
- UE ar putea finanta Nabucco si doua interconectari de gaz ale Romaniei
https://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_16506/