Reuniunea informala a celor 27 de lideri UE de la Bruxelles, desfasurata sub presedintia premierului ceh Mirek Topolanek, a luat sfarsit. La finalul discutiilor, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut un rezumat al celor mai importante puncte atinse la summit, concluzionand ca statele membre beneficiaza, in fata crizei, de un suport special, care vine din solidaritatea specifica UE.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui Basescu:

    * Din punct de vedere al primei reuniuni, (pe marginea Consiliului European), la care au fost invitate noua state, pozitia Romaniei a fost exprimata foarte clar: nu consideram oportune asemenea formate. Apreciem ca in interiorul UE toate tarile au drepturi egale asa cum, de altfel, s-a subliniat si in plenul Consiliului European. Astfel de reuniuni nu sunt caracteristice neaparat principalului element al UE, care inseamna solidaritate
    * Subiectul principal al dezbaterilor de astazi a fost, desigur, criza economica.
    * Problema pe care noi am ridicat-o a fost comportamentul sistemului bancar din Romania, solid, care mai are insa nevoie de sprijinul bancilor-mama. Ele trebuie sa mentina liniile de credit necesare economiei romanesti.
    * Presedintele BCE, precum si dl Barroso, au asigurat ca se vor adopta masuri in aceasta directie. De altfel, punctul de vedere comun stabilit la sfarsitul reuniunii a fost ca bancile subsidiare care isi desfasoara activitatea in tarile nou intrate, cu banci-mama in zona euro, trebuie sa continue sa fie sustinute de bancile-mama.
    * Este extrem de important pentru Romania, si acest lucru ne garanteaza ca liniile de creditare nu vor fi intrerupte.
    * As comenta ca, acum cateva saptamani, am ridicat public aceasta problema, iar parte din bancile aflate in Romania ne-au transmis mie si guvernatorului BNR ca nu vor intrerupe liniile de credit.
    * Astazi s-a mai subliniat solidaritatea statelor UE in fata crizei. Marii furnizori de resurse, in frunte cu Germania, au avut o pozitie extrem de pozitiva cu privire la sustinerea tarilor din Europa de Est, dar cu referire precisa la tarile Europei Centrale si de Est membre UE.
    * Se cauta o formula ca statele ne-membre ale zonei euro sa fie apropiate prin proceduri care sa garanteze acestor state un mediu financiar corespunzator momentului actual.
    * Din punctul nostru de vedere, instrumentele puse la dispozitia noastra (sumele puse la dispozitie de BEI, BERD, BM, FMI) sunt adecvate in acest moment. Esential este ca Guvernul si institutiile statului sa acceseze rapid sursele de finantare puse la dispozitie. Inclusiv bancile romanesti pot accesa direct linii de credit in conditii foarte avantajoase de la BEI, de pilda.
    * Consolidarea statelor care au nevoie de sprijin: statele mari contributoare la FMI isi vor mari contributiile la fond, pentru ca acestea sa fie puse la dispozitia statelor in dificultate.
    * Abordarile regionale pe care le au agentiile de rating: prea adesea se vorbeste de tarile de tarile est-europene ca fiind in dificultate, incluzandu-se aici si Ucraina, si Belarus, si Romania, si Polonia, si Serbia, si Slovacia samd. Sefii de stat si de guvern au stabilit ca statele membre UE, in mod categoric, au alt suport care vine chiar din solidaritatea specifica UE pentru a depasi criza.
    * Cam acestea au fost mesajele principale ale reuniunii de astazi.
    * Reuniunea s-a finalizat cu sentimentul ca solidaritatea va functiona deplin in interiorul Uniunii Europene.
    * Hai acasa, a indemnat in final presedintele grupul de jurnalisti aflati la fata locului, amintindu-le ca este 1 martie si trebuie sa se grabeasca la familii.


Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca liderii Uniunii Europene au trasat un acord-cadru privind modul de tratare a activelor toxice ale bancilor, considerate responsabile pentru paralizarea sistemului de credit, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy, informeaza AFP.

Este vorba despre un acord care ar permite oricarui stat membru o "flexibilitate marita in identificarea activelor eligibile". Totusi, cadrul european este necesar pentru functionarea eficienta a pietei interne.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a facut precizari despre un "acord global" privind "un cadru comun" privind modul de a trata aceste active. O decizie finala in acest sens, a spus Barroso, va fi luata la urmatorul summit al liderilor UE, ce va avea loc in 19-20 martie.

Iata cateva din cele mai importante puncte ale intalnirii de duminica:

La sosirea la sediul Consiliului UE, premierul ceh Mirek Topolanek a declarat: "Nu cred ca Europa de Est trebuie tratata diferit si nici ca ar fi necesar sa separam mai multe tari in interiorul Uniunii. Eu voi sustine un sprijin al UE pentru orice stat, nu special pentru Europa de Est", a spus Topolanek, citat de AFP si AP.

Si omologul sau din Estonia, Andrus Ansip, s-a declarat "total impotriva creerii unui bloc" est-european in interiorul UE.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany solicita insa un plan de ajutor in valoare de 160-190 de miliarde de euro special pentru sprijinirea sectorului financiar est-european. Ungaria doreste sa evite caderea "unei noi Cortine de Fier" pe continentul european, asa ca sugereaza fondarea Programului European de stabilizare si integrare pentru est, cu fonduri de la FMI, BEI, BCE, BERD, sau din fonduri guvernamentale.

Germania considera ca situatia economica a fiecarui stat este diferita, transmite Reuters, ca atare a minimalizat necesitatea pachetului de sprijin pentru Europa de Est propus de Ungaria. "Vad o situatie foarte diferita. Nu consider ca ar trebui sa ne lansam intr-o dezbatere cu cifre foarte mari", a spus cancelarul Angela Merkel, care a propus suplimentarea fondurilor Bancii Europene pentru Investitii pentru sectorul auto si o reintoarcere la o politica bugetara solida a finantelor publice in intreaga uniune, dupa ce criza va lua sfarsit.

Ca si Ungaria, Polonia doreste o extindere mai rapida a zonei euro: "Trebuie sa dam dovada de solidaritate fata de intreaga Europa, de spirit anti-protectionism si anti-egoism", a declarat premierul polonez Donald Tusk, inainte de summit.

Luxemburgului, Jean Claude Juncker, si Suediei, Fredrik Reinfeldt, care considera ca un program de sprijin trebuie sa vizeze statele cu probleme si nu un bloc.

Suedia, prin vocea premierului Fredrik Reinfeldt, a criticat dur subventiile publice pentru sectorul auto, cu referire la planurile Frantei sau Italiei. "Pastrarea locurilor de munca prin intermediul subventiilor nu este solutia, este necesar mai degraba sa reducem capacitatile de productie", a spus Reinfeldt. "Capacitatea europeana de productie este de 18 milioane de unitati, in conditiile in care cererea a scazut la 11-12 milioane de autoturisme.

Prezenti la Bruxelles

Din cele 27 de state membre, trei au fost reprezentate de presedinti - Franta - Nicolas Sarkozy, Romania - Traian Basescu, si Cipru - Dimitris Christofias. 23 de state au avut reprezentarea premierilor sau cancelarilor - printre care cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, omologul italian, Silvio Berlusconi, si cel spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Portugalia a fost reprezentata de ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos. Au mai fost prezenti presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, secretarul general al Consiliului UE, Javier Solana, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Sursa: HotNews.ro