Societatile comerciale din turism au demarat o actiune de creare a unor parteneriate public-private privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea statiunilor balneare, a declarat pentru EurActiv. ro, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Turismul Balnear (FNPTB), Nicu Radulescu. Potrivit acestuia, este cea mai buna solutie in vederea accesarii fondurilor europene destinate acestui sector.

Societatile comerciale din turism intampina probleme in accesarea fondurilor europene, princiala cauza fiind lipsa banilor necesari contributiei financiare. "Acesta este pricipalul motiv pentru care nu sunt intocmite proiecte in vederea accesarii fondurilor", a afirmat Nicu Radulescu. El a dat exemplul statiunii Buzias pentru care au fost facute demersuri in vederea obtinerii unor fonduri europene. Pentru un proiect privind modernizarea statiunii ar fi fost necesare aproximativ 7 milioane de euro, insa au fost acordate intregii zone (regiunea Vest) doar 3 milioane de euro, fiind o suma insuficienta.

In aceste conditii, societatile din turism intentioneaza sa incheie parteneriate public-private cu primariile. "Un astfel de parteneriat ar putea fi realizat si intr-o luna. Initiativa trebuie sa apara de la investitori. Sumele necesare contributiei la proiecte pot fi diminuate semnificativ daca se fac aceste parteneriate. Este doar o chestiune de vointa", a precizat presedintele FNPTB. Acesta considera ca ar trebui purtate discutii la nivelul fiecarei primarii din zonele turistice. Nicu Radulescu spera ca infiintarea Ministerului Turismului ar putea rezolva problema accesarii fondurilor nerambursabile.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Turismului, Stefan Lungu, a declarat pentru EurActiv.ro ca este luata in considerare demararea unei actiuni de promovare care sa determine mobilizarea potentialilor in vederea realizarii de proiecte.

O alta problema care impiedica obtinerea fondurilor europene este "birocratia sufocanta", a afirmat Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Potrivit acestuia, sunt proceduri greoaie care taie elanul potentialilor beneficiari. 

Sumele alocate pentru axa 5 a Programului Operational Regional (POR) derulat in perioada 2007 - 2013, care vizeaza dezvoltarea si promovarea turismului, are o valoare de peste 616 milioane euro, din care aproximativ 558 milioane euro provin de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar 58 milioane de euro sunt cofinantari din surse nationale.

Claudia Pirvoiu