O delegatie din care face parte vicegurvenatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi se afla la Washington, unde poarta discutii "de tatonare" cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) privind un eventual acord.

"Sunt discutii de tatonare. Bineinteles ca se vorbeste si despre un acord, dar sa nu va asteptati sa se ajunga acum la vreo intelegere", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Purtatorul de cuvant pentru Europa al FMI, Angela Gaviria, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca delegatia romana se alfa la Washington pentru a discuta cu oficialii FMI despre evolutia economiei, in contextul provocarilor cu care aceasta se confrunta.

"O delegatie a oficialilor romani viziteaza Washington D.C. in perioada 2-4 martie pentru intalniri cu oficialii FMI. Intalnirile fac parte din discutiile care au loc in legatura cu evolutiile economice recente si provocarile cu care se confrunta economia romaneasca", a declarat Gaviria.

Bogdan Dragoi s-a aflat la finele saptamanii trecute la Bruxelles, unde a avut discutii cu reprezentantii Comisiei Europene privind un eventual imprumut pentru Romania. Ulterior, secretarul de stat in MFP a plecat direct la Washington.

"Viceguvernatorul Cristian Popa se afla la Washington, dupa ce a fost si la Bruxelles, unde au loc discutii si analize preliminare despre situatia Romaniei. De altfel, atat primul mininistru, cat si guvernatorul Isaresu s-au referit in declaratiile recente la faptul ca vor exista discutii si analize atat cu reprezentantii Uniunii Europene, cat si cu cei ai organismelor financiare internationale", a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc a declarat, luni, ca discutiile cu Comisia Europeana sunt singurele pe care Guvernul le are in prezent, in mod oficial, legate de posibilitatile si modalitatile de finantare a deficitului.

O misiune a FMI s-a aflat in perioada 27 ianuarie - 4 februarie in Romania pentru o vizita regulata, programata in mod curent intre consultarile anuale, pentru a evalua situatia economica si a discuta politicile cu noul Guvern.

Ultimul acord stand-by dintre FMI si Romania a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, fara sa fie finalizat, iar relatia Romaniei cu Fondul a continuat prin colaborari curente cu expertii institutiei.

Autoritatile romane inclina catre un sprijin financiar de la Uniunea Europeana, care ar putea fi insa conditionat de o intelegere cu Fondul Monetar International, ca supervizor al politicilor economice.

La finele lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania a informat Comisia Europeana de intentia de a contracta un imprumut de 6-7 miliarde euro de la institutia europeana, sub supravegherea Fondului.

Sursa: Mediafax