Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, Livio Hürzeler, a raspuns, in redactia EurActiv.ro, la intrebarile cititorilor legate de piata muncii din Elvetia, referendumul desfasurat recent in Elvetia in legatura cu libera circulatie a romanilor si bulgarilor si tendintele xenofobe care se manifesta intr-o anumita parte a societatii din tara cantoanelor.

Foto: EurActiv.ro

Iata, in sinteza, raspunsurile ambasadorului Livio Hürzeler, la problemele ridicate de cititori:

Despre discriminare

"In legatura cu afirmatia potrivit careia Elvetia ar avea cele mai stricte reguli ale imigrarii din lume as dori sa va amintesc ca 21-22% din populatia Elvetiei sunt straini. Exista reguli, desigur, dar este una dintre cele mai mari proportii de straini din lume."

"Libertatea de miscare a cetatenilor este pentru toti romanii, inclusiv pentru romi, desigur."

"Au fost luate masuri speciale pentru a lupta impotriva dumpingului salarial si a garanta aceleasi drepturi strainilor si cetatenilor elvetieni."

Lucru in Elvetia

"Pentru a lucra e nevoie de un contract cu o companie si cersitul nu este considerat o activitate economica in Elvetia. Ceea ce insemna ca cei care sunt doar cersetori vor trebui sa plece. Exista o conventie de repatriere intre Elvetia si Romania si poate fi folosita in acest scop daca e necesar.

Cred ca ar trebui sa vizitati site-urile diferitelor cantoane sau site-uri cu locuri de munca (pe care le gasiti si in media sau in anunturi). Este nevoie de un contract cu o companie. Dar pana in 2016 exista cote. Deci nu este de ajuns sa existe contractul ci e important ca aceste cote sa nu fie epuizate."

"Anul trecut a existat o cota de aproximativ 1000 de persoane, dar au venit 76 de romani. In ciuda libertatii de circulatie, cota a scazut dar va fi eliminata dupa o perioada de sapte ani."

"Libertatea de miscare va intra in vigoare pe 1 iunie 2009."

Aderarea Elvetiei la UE

"In legatura cu aderarea la UE, chestiunea nu este pe agenda, pentru ca Elvetia a decis sa aiba acorduri bilaterala cu UE si nu sa devina membra. Poata ca se va pune problema mai tarziu, dar nu acum."

Cooperare Romania - Elvetia

Guvernul a initiat un program de cooperare. "Programul inca trebuie aprobat de Parlament, lucru care se va intampla in acest an. Domeniile sunt sanatate publica, justitie si securitate, IMM-uri, mediu, probleme sociale (precum problema roma), cooperare stiintifica. Programul va incepe de indata ce Parlamentul aproba proiectul. Banii vor fi distribuiti pe perioade de 10 ani. E vorba de aproximativ 120 milioane de euro."

"La nivel oficial, cooperarea in domeniul turismului este inclusa in programul mentionat mai devreme. Exista potential aici, dar acesta trebuie dezvoltat. Si traditia primirii turistilor trebuie implementata."

---

Iata raspunsurile Ambasadorului la intrebarile cititorilor.

land of chocalate
Don Quixote (04 Martie 2009 10:39)

All of the answers can be found in the questions that have been raised.

I am an Albanian citizen currently working in Romania, and would like to transfer in Elvetia.

After reading a bit, it seems that Swiss has one of the most strict immigration laws. They classify citizens, with Permit A, Permit B, C, etc. Nuts!

Its not just the land of swatch and choco, but also of black sheep and white sheep:(

Saying this, it shouldn\'t stop any badboy with ambition and patience to go over and show them who\'s boss:) Raspunde

Raspunsul Ambasadorului
In legatura cu afirmatia potrivit careia Elvetia ar avea cele mai stricte reguli ale imigrarii din lume as dori sa va amintesc ca 21-22% din populatia Elvetiei sunt straini. Exista reguli, desigur, dar este una dintre cele mai mari proportii de straini din lume.

 RE: Romanii in Elvetia
daniello (04 Martie 2009 09:44)

Traiesc in Elvetia de peste 20 de ani. De 2-3 ani marile orase dein zona franceza au fost INVADATE de cersetori romani. Majoritatea sunt tigani. La toate colturile, in fata marilor magazine sau a bancilor vezi toate scursurile (apte de munca bineinteles) cersind fara rusine. Uneori devin agresivi si chiar violenti. Vreau sa precizez ca nici in Bucuresti (unde vin de 2-3 ori pe an) nu am vazut atatia tigani cersetori. In aceste conditii gasesc ca acceptarea Romaniei la libera circulatie in Elvetia a fost un gest extrem de marinimos.

Raspunsul Ambasadorului
Libertatea de miscare a cetatenilor este pentru toti romanii, inclusiv pentru romi, desigur. Pentru a lucra e nevoie de un contract cu o companie si cersitul nu este considerat o activitate economica in Elvetia. Ceea ce insemna ca daca sunt doar cersetori vor trebui sa plece. Exista o conventie de repatriere intre Elvetia si Romania si poate fi folosita in acest scop daca e necesar.

elvetia
julian (04 Martie 2009 06:07)

doresc sa aflu mai multe informatii despre locuri de munca in elvetia si cum se procedeaza daca putem obtine locuri de munca numai muncitor calificativ si salarizare in domeniul activitatii in elvetia si se poate angaja fara probleme in elvetia si contractul de munca si in special cand va intra elvetia in uniunea europeana fara a avea probleme.

Raspunsul Ambasadorului
Cred ca ar trebui sa vizitati site-urile diferitelor cantoane sau site-uri cu locuri de munca (pe care le gasiti si in media sau in anunturi). Este nevoie de un contract cu o companie. Dar pana in 2016 exista cote. Deci nu este de ajuns sa existe contractul ci e important ca aceste cote sa nu fie epuizate. Deci trebuie vazute la nivelul fiecarui canton posibilitatile de angajare.
In legatura cu aderarea la UE, chestiunea nu este pe agenda, pentru ca Elvetia a decis sa aiba acorduri bilaterala cu UE si nu sa devina membra. Poata ca se va pune problema mai tarziu, dar nu acum.

Discriminare
marius v (04 Martie 2009 03:12)

Domnule ambasador,

- 13 septembrie 2008, ora 12 CET. Ajung, impreuna cu sotia, la
granita dintre Franta si Elvetia, la Basel (autostrada A35/E25).
Masinilor cu numar de Franta sau Germania li se face semn sa treaca,
fara a li se solicita vreun act ocupantilor lor. Noua ni se face semn
sa tragem pe dreapta, pentru control de frontiera. Agenta, o
doamna/domnisoara (ma rog, as putea paria ca este inca domnisoara)
blonda, cu ochi albastri, aprox. 170 cm, 25-28 de ani, ne legitimeaza
si ne cere actele masinii. I se pare ca este ceva in neregula cu
acele acte (i-am dat permisul, talonul, cartea de identitate si
cartea masinii in copie legalizata - originalul fiind la banca, pana
la achitarea masinii). Merge spre un birou sa verifice. Eu, crezand
ca verificarea va dura, merg la toaleta. Cand ma intorc, dupa
aproximativ 5-7 minute, agenta cu pricina tipa la mine si ma insulta.
Aveam sa aflu mai tarziu ca acelasi tratament l-a suportat si sotia
mea, care ramasese la masina. Mi-a spus ca sunt tampit, ca nu inteleg
ca acolo este o granita si nu parc de distractii, sa plec la toaleta
cind vreau eu. Avea dreptate, m-am simtit ca intr-un lagar de
concentrare. Intreb daca este vreo problema cu actele masinii. Drept
raspuns mi se spune sa intru intr-un garaj pentru o verificare "la
sange", ceea ce s-a si intamplat, fara a gasi ceva.
Am rugat-o pe agenta respectiva sa-mi spuna numele dumneaei,
considerand ca este un drept al meu. A refuzat. Inapoierea actelor a
durat destul de mult si nu am mai avut timp sa merg la seful
punctului vamal pentru a ma interesa de numele agentei - riscam sa
pierd rezervarea la hotelul din Zürich.

- 6 octombrie 2008. Citesc in Cotidianul ca, pe 8 februarie 2009,
cetatenii elvetieni se vor pronunta prin referendum asupra ingradirii
dreptului de libera circulatie a cetatenilor romani in Confederatia
Elvetiana. Puteti (re)citi acest articol aici:
https://cotidianul.ro/elvetia_referendum_impotriva_liberei_circulatii_a_romanilor-60293.html

- 27 octombrie 2008. Cotidianul Neue Zürcher Zeitung lanseaza stirea
ca Romania va solicita un imprumut masiv Fondului Monetar
International. Un inalt oficial al Bancii Centrale a Romaniei neaga
aceasta stire care, venita din partea unui prestigios cotidian
european, ar putea arunca in aer intreaga lume financiara din Romania.

Domnule ambasador,

Dupa aceste trei relatari, as vrea sa va intreb:
Suntem in razboi cu Elvetia si eu inca nu am aflat? Oamenii de
afaceri elvetieni veniti in Romania au avut cumva indigestie din
cauza sarmalutelor si au a se plange? Chiar nu inteleg ce au oamenii
acestia cu romanii!

Raspunsul Ambasadorului
Probabil ca masinile franceze si germane puteau trece pentru ca exista deja libertatea de miscare pentru celelalte 25 de state membre ale UE.
Pot sa va spun ca elvetienii nu au nici o problema cu romanii si in timpul Euro 2008 a existat o mare prietenie intre fanii elvetieni si cei romani.

 ?
XXX (03 Martie 2009 23:55)

TOATA STIMA D. AMBASADOR SI CUM EXISTA ACEASTA POSIBILITATE AM O RUGAMINTE :SANT ROMAN SI CE MASURI VA LUA STATUL IN PRIVINTA TIGANILOR CARE SIGUR VOR CREEA PROBLEME CA IN ITALIA ?SI AICI FAC PROBLEME PARCA SANT UN BLESTEM ,SI SE MAI REPRODUC MAI CEVA CA BACTERIILE,CE VETI FACE DACA ISI MUT CUIBUL IN ELVETIA SI INCEP REPRODUCEREA?NU SANT RASIST ,MA-M INTELAS CU FOARTE BINE SI CU ALTE NATII DAR TIGANI SANT IMPOSIBILI......

Raspunsul Ambasadorului
Cetatenii romani de origine roma vor fi tratati conform legii, ca orice alta persoana care traieste in Elvetia, si conform tratatului bilateral pe care il avem intre Romania si Elvetia. Daca nu au de lucru vor fi trimisi inapoi. Avem un program de cooperare pentru ajutarea reintegrarii cetatenilor roma in Romania.
 

Angajare in Elvetia
Emilia (03 Martie 2009 21:54)

Logodnicul meu este cetatean elvetian. O eventuala casatorie mi-ar putea facilita intrarea pe piata muncii din Elvetia? Imi confera vreun avantaj in acest sens?

Raspunsul Ambasadorului
Logodna nu va schimba nimic pentru o perioada de cinci ani, pentru ca nu veti obtine cetatenia inainte de cinci ani de casatorie. Pe de alta parte, piata este cea care decide daca gasiti locuri de munca sau nu.

cooperare Romania si Elvetia
Tiberiu Stef (03 Martie 2009 19:01)

Stiu ca Parlamentul Elvetiei a aprobat sustinerea unor programe in Romania si Bulgaria,incepand cu 2010.
Ce domenii de interes sunt avute in vedere si in ce conditii se vor desfasura programele respective?

Va multumesc,

Tiberiu Stef

Raspunsul Ambasadorului
In primul rand as vrea sa spun ca este Guvernul cel care a initiat programul, care inca trebuie aprobat de Parlament, lucru care se va intempla in acest an. Domeniile sunt sanatate publica, justitie si securitate, IMM-uri, mediu, probleme sociale (precum problema roma), cooperare stiintifica. Programul va incepe de indata ce Parlamentul aproba proiectul. Banii vor fi distribuiti pe perioade de 10 ani. E vorba de aproximativ 120 milioane de euro.

banci elvetia
Tsunami (03 Martie 2009 16:23)

cum se poate deschide un cont in elvetia si care banca permite asa ceva avand domiciliul in afata tarii?

multumesc

Raspunsul Ambasadorului
Cred ca ar trebui sa luati legatura cu banca. Oricine poate deschide un cont in Elvetia. Pentru detalii trebuie sa discutati cu banca, si gasiti aceste banci pe internet.

Eine Entscheidung unter Druck?
Dani Rockhoff (03 Martie 2009 16:03)

Ist das positive Ergebnis des Volkseferendums zum Thema Freizügigkeit der Rumänen und Bulgaren eher "eine Entscheidung unter Druck"? Und zwar unter dem Druck dass EU sonstige wirtschaftliche Zusammenarbeit mit Schweiz nicht mehr wahrnehmen kann, wenn das Gesetz-Packet der EU nicht als solches (d.h. ganz, inklusive Freizügigkeit) von der Schweiz akzeptiert wird?

Intrebarea se refera la problema deciziei in privinta liberei circulatii a persoanelor si daca aceasta a fost luatas sub presiunea UE, si in special presiunea economica.

Raspunsul Ambasadorului
Nu, nu au existat presiuni din partea UE, dar daca libera circulatie a persoanelor ar fi fost refuzata, cateva alte tratate importante cu UE ar fi fost anulate. Puteti consulta site-ul Confederatiei pe aceasta tema.

permise de munca
chiric silviu (03 Martie 2009 15:56)

care este procedura de a obtine un permis de munca pentru a lucra in Elvetia, pe anul in curs si pe viitorul apropiat

Raspunsul Ambasadorului
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa gasiti un loc de munca, sa aveti un contract si compania respectiva va intra in contact cu autoritatile pentru a obtine un permis. Trebuie spus si ca acest permis va fi acordat daca cota nu este epuizata. Anul trecut a existat o cota de aproximativ 1000 de persoane, dar au venit 76 de romani. In ciuda libertatii de circulatie, cota a scazut dar va fi eliminata dupa o perioada de sapte ani.

les bonnes pratiques
ionut (03 Martie 2009 15:41)

Monsieur je suis convaincu que la Roumanie et la Swisse sont des pays qui peuvent renfoncer les relation dans toutes les domains.
Je tiens a vous demander si vous envisager un plan de soutien et de consultance pour les stations de ski roumains.
???
Je vous remercie!
Intrebarea se refera la domeniul turismului si posibilitatea de cooperare in domeniul skiului.

Raspunsul Ambasadorului
Cu siguranta exista loc pentru cooperarea in acest domeniu. Aceasta cooperare este la indemana sectorului privat. La nivel oficial, cooperarea in domeniul turismului este includa in programul mentionat mai devreme. Exista potential aici, dar acesta trebuie dezvoltat. Si traditia primirii turistilor trebuie implementata.

Switzerland's contribution to EU enlargement
Novac Rodica (03 Martie 2009 15:11)

Excelenta voastra,
Exista vreo legatura directa intre referendumul recent privind libera circulatie a romanilor si bulgarilor care a avut loc in Elvetia si contributia elvetiana la reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa largita? Daca da, ce asteptari poate avea Romania in viitorul apropiat privind accesarea unor fonduri elvetiene si in ce masura ONG-urile vor putea fi beneficiare directe ale acestor fonduri?
Va multumesc.

Raspunsul Ambasadorului
Desigur, exista o legatura, pentru ca aceasta cooperare este negociata cu UE si Romania si este menita sa micsoreze distanta dintre tarile sarace si cele bogate din UE. Norvegia se afla in aceeasi situatie. Sigur, este posibil ca ONG-urile sa se poata implica in aceste program.


Discriminare
Amalia (03 Martie 2009 14:56)

Am lucrat impreuna cu sotul meu un an si jumatate in Elvetia si, desi nu ni s-a putut reprosa nimic referitor la calitatea muncii efectuate, intotdeauna am simtit ca suntem priviti altfel. Nu doresc decat sa mentionez doua aspecte: salariul cu mult mai mic decat cel normal sau faptul ca se considera normal sa nu avem zilele libere oficiale. Intrebarea este: in asemenea situatii unde se pot adresa cei care vor sa reclame aceste probleme?
Precizez ca Elvetia este o tara minunata, dar nu perfecta. Perioada petrecuta acolo a fost grea si, in acelasi timp, minunata. Insa exista fara doar si poate discrimare ca in orice alta tara.
Va multumesc.

Raspunsul Ambasadorului
Tratamentul pe care l-ati avut in privinta zilelor libere si a salariului a fost ilegal. Au fost luate masuri speciale pentru a lupta impotriva dumpingului salarial si a garanta aceleasi drepturi strainilor si cetatenilor elvetieni.

piata muncii
Cristian (03 Martie 2009 14:36)

Excelenta,
As avea doua intrebari:
1. Care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca un cetatean roman si ce documente trebuie sa prezinte acesta pentru a avea acces pe piata muncii din Elvetia. Desigur, NU ma refer aici la locurile de munca ce necesita munca necalificata, ci dimpotriva.
2. Diplomele de licenta si/sau masterat obtinute in Romania sunt recunoscute? In cazul in care nu sunt, care sunt posibilitatile de echivalare a acestora?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cu stima,
Cristian O.

Raspunsul Ambasadorului 
Odata cu libera circulatie, diplomele sunt recunoscute. Va sfatuiesc sa luati legatura cu Biroul Federal al Educatiei din Berna, pentru detalii.
 
Drept de Munca In Elvetia
Gabriel Aures (03 Martie 2009 14:34)

Buna Ziua,
V-as ruga sa-mi raspundeti daca in cazul persoanelor cu pregatire superioara (IT de exemplu) sunt proceduri mai simple de urmat?
Va lumtumesc anticipat,
Cu stima,
Gabriel Auras

Raspunsul Ambasadorului
Procedurile sunt la fel pentru toata lumea, dar veti gasi mai usor un loc de munca.

  Romanii in Elvetia
Cornel (03 Martie 2009 12:38)

De ce romanii sunt supusi unui tir de acuzatii
ingrijoratoare in Elvetia?
Elvetia chiar era ultima tara din Europa care avea dreptul sa ne catalogheze drept ciori, si sa discute, despre un referendum care sa interzica cetatenilor romani, dreptul la libera circulatie pe teritoriul tarii lor dat fiind faptul ca pe piata muncii din Elvetia exista circa 750000 de muncitori straini, iar doar putin peste 3900 sunt romani, adica sub un procent, astfel incat prezenta romanilor este extrem de redusa.

 Intrebari referitoare la angajare in Elvetia
Alexandra Marinescu (03 Martie 2009 12:37)

Domnule ambasador,

Sunt studenta in ultimul an in Geneva si angajatorul meu ar dori sa ma angajeze cu contract CDI. As vrea sa stiu :
- De la ce data intra in viguare acordul privind libera circulatie a romanilor
-Angajatorul meu ma poate angaza cu 80% in loc de 100% ?
-Ce trebuie sa faca angajatorul pentru a "demonstra ca nu a gasit cetateni elvetieni pe piata de munca" ?
-Cat dureaza acest demers ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,

Alexandra Marinescu

Raspunsul Ambasadorului
Libertatea de miscare va intra in vigoare pe 1 iunie 2009. Pentru restul, trebuie sa discutati cu angajatorul si el cu autoritatile.

 Elvetia-paradis fiscal
Narco (03 Martie 2009 12:16)

Domnule ambasador,

Fara nici o indoiala, o mare parte a prosperitatii elvetiene se datoreaza sumelor imense depuse de straini in conturile bancilor elvetiene. Banci care dispun astfel de resurse importante pentru creditarea economiei elvetiene. Fonduri bancare ce aduc taxe substantiale bugetelor locale si federale.

Numai ca aceasta "atractivitate" pentru Elvetia nu e intamplatoare, ci e legata de "secretul bancar" de tip elvetian (pentru ca banci exista peste tot in Europa si toate au secrete de serviciu).

Mai multe tari din UE si noua administratie din USA asimileaza "secretul bancar elvetian" unei forme de "paradis fiscal", prin care tara Dvs. a devenit o campioana la "spalat banii negri" din economia subterana a lumii.

Scandalul recent UBS cu cei peste 50.000 de clienti americani a fost foarte semnificativ. La fel si declaratiile date expres de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Domnule ambasador, considerati ca Franta si USA au o atitudine nejustificata fata de tara dvs.? Si daca da, de ce credeti asta?
 
Raspunsul Ambasadorului
Elvetia nu este un paradis fiscal. Elvetia acorda cooperare juridica in cazul fraudei fiscale. Elvetia are, intr-adevar, un sistem fiscal atractiv, dar trebuie platite taxe in Elvetia. UBS a facut greseli. Exista probleme de rectificat in acel domeniu, dar si alte tari (Franta, UK, SUA) au probleme similare de rezolvat.

 Piata muncii
Sebastian Popescu (03 Martie 2009 11:49)

Excelenta,
as dori sa stiu care va fi autoritatea ce se va ocupa de recrutarea fortei de munca, pentru angajatorii elvetieni, cum se va derula procesul de recrutare, care sunt industriile interesate sa angajeze forta de munca din Romania?
Permisele care se vor acorda vor fi cele B si L; care o sa fie numarul acestora anual?
Romanii vor fi considerati, in acest moment, egali la sanse de angajare cu polonezii, ungurii, cehii etc sau vor fi tratati ca tertzi in continuare?
Se poate ca un cetatean roman sa aplice direct la un angajator elvetian si acesta sa se ocupe de tot ce inseamna permis de munca pentru Elvetia?
Va multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat.

Raspunsul Ambasadorului
Nu va exista o autoritate pentru acest lucru. Trebuie gasit un loc de munca si angajatorul trebuie sa obtina permisul.
Referendumul in privinta liberei circulatii a polonezilor, ungurilor si a celorlalti a fost acceptat cu 56% a voturilor si cel pentru Romania si Bulgaria a fost acceptat cu 60%.

 Circulatia romanilor prin Europa
judex1 (03 Martie 2009 11:42)

Domnule Ambasador,
Am o deosebita stima pentru Confederatia Elvetica si elvetieni, pentru ceea ce reprezinta ei in Europa si in lume, singura insula de responsabilitate, patriotism, seriozitate, ordine si civilizatie care a mai ramas in aceasta lume pornita pe o cale foarte gresita. Din pacate, poate ca exista o anumita politica (cel putin asta este ce constat eu), poate este vorba de altceva, dar avem de-a face, in prezent, cu o "migratie" a raului care incerca sa polueze si sa distruga tot ceea ce mai reprezinta inca binele. Elvetia trebuie sa fie foarte prudenta in privinta celor pe care ii accepta sa traiasca si sa munceasca aici. Trebuie sa-i verifice cu atentie si, daca nu au locuri de munca, sa nu-i primeasca. Daca va face aceasta greseala, consecintele vor fi distrugatoare si nimic nu va mai opri raul sa elimine si aceasta ultima insula de ordine si civilizatie.
Cu cele mai bune urari pentru Dvs., familie si elevetieni,
Judex1

 Avis à la population
Genevois (03 Martie 2009 11:39)

Cher Monsieur, je vous conjure de bien vouloir faire cesser l\'amalgame qui est fait entre gitans et roumains. L\'ethnie roumaine se sent blesée par l\'image que donnent les gitans (certes, citoyens roumains) de la Roumanie.

Sachez qu\'ils ne sont pas en situation de précarité, c\'est leur mode de vie et personne ne les opprime, pas plus la Suisse que la Roumanie. C\'est donc un choix libre de leur part de vivre ainsi. Ce n\'est partant pas *notre* mode de vie, celui des roumains - nous travaillons et ne mendions pas. Nous considérons le vol comme un péché et un délit, voire un crime.

Je suis persuadé que ces choses vous sont connues, alors, s\'il vous plait, faites part de vos observations à Berne pour qu\'ils peuvent les transmettre aux cantons.

Raspunsul Ambasadorului
Pentru autoritatile elvetiene, romii romani sunt considerati cetateni romani. Populatia face cu usurinta diferenta intre un roman de origine roma si ceilalti.


 Uniunea Europeana
Dan (03 Martie 2009 11:09)

Domnule ambasador,

Cand va intra Elvetia in Uniunea Europeana?