"Sectorul agricol a fost abandonat, ca multe alte sectoare, si Romania nu a accesat niciun euro din bani europeni pentru dezvoltare rurala si pescuit, a declarat pentru EurActiv, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Uniunea Europeana a acordat 230 de milioane de euro pentru acest sector. Ministrul Agriculturii a mai anuntat marti ca Romania va fi penalizata de Comisia Europeana pentru intarzierea platilor la hectar, posibil cu 40-60 milioane euro.

"Nu era o filozofie, sigur Ministerul Agriculturii a si avut patru ministri, asta a fost un alt dezastru care s-a abatut asupra ministerului", a spus Sarbu. "Trebuie continuitate. Fondurile nu au putut fi accesate din cauza lipsei programelor si a caietelor de sarcini", potrivit ministrului.

"Pe masura 3.2.2 avem alocate 1 miliard 500 de milioane si sunt solicitari pentru 3 miliarde. Mai putem noi sa dam 700 de milioane daca mai luam de la celelate masuri, dar sunt si masuri care nu sunt interesante, cum ar fi tinerii fermieri. Ceea ce trebuie noi sa facem e sa le facem cunoscute. Pana acum s-a mers putin invers. Unde s-au popularizat, unde s-a discutat cu oamenii, unde  unde sunt caravanele de care s-a vorbit? Pe televiziuni nu se vede nimic, in presa nu se vede nimic. Mai aud si ei una-alta la Viata Satului", a declarat pentru EurActiv, ministrul Agriculturii.

Romania ar putea fi amendata de CE cu 40-60 milioane euro

Comisia Europeana va penaliza Romania pentru intarzierea platilor la hectar, posibil cu 40-60 milioane euro, iar angajatii APIA cu responsabilitati in domeniu ar trebui sa returneze sumele cu care au fost platiti, a mai spus ministrului Sarbu. "Vom vedea cat va fi penalizarea, se vorbeste ca va fi de 40 de milioane, de 60 de milioane de euro, vom vedea cat vom putea recupera. Incercam sa instituim un anumit mod de lucru, de responsabilitate a celor care lucreaza cu fonduri".

"Functionarii care lucreaza cu fonduri europene primesc acei 75% (spor pentru la ei mai adaugi ore suplimentare, tot felul de sporuri si tu nu ti-ai realizat sarcina, atunci acesti bani sa ii dea inapoi. Foarte multi dintre ei sunt in situatia in care vor trebui sa restituie aceste sume fiindca au intarziere de un an de zile, chiar un an si doua luni", a spus ministrul Sarbu referindu-se la angajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"Celor care lucreaza cu fonduri europene le dam acest bonus, de 75%, si alte sporuri, dar ei trebuie sa stie ca daca le iau si munca trebuie sa fie pe masura. Nu numai acest spor de 75% il vor da inapoi. Vom vedea cum vom proceda", a spus Sarbu.

Regulamentele europene prevad ca termenul limita pana la care trebuie incheiate platile catre agricultori este data de 30 iunie a anului urmator, respectiv 30 iunie 2008 pentru platile aferente anului 2007.

Dupa aceasta data, statul membru este penalizat cu un anumit procent din sumele ramase de platit, ceea ce inseamna ca o parte dintre subventiile platite dupa termenul limita nu mai sunt rambursate de UE. Dupa 1 octombrie, platile realizate sunt suportate integral de statul membru.

Ministrul Agriculturii a anuntat ca bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe 2009 este de 8,45 miliarde lei. Prioritatile sunt sustinerea programelor in proportie de 84,4% - in suma de 6,96 miliarde lei, din care 3,67 miliarde lei fonduri externe nerambursabile si 3,29 miliarde de lei fonduri nationale reprezentand prefinantarile si cofinantarile si numai in proportie de 15,6% (1,49 miliarde lei) adresandu-se functionarii administrative a MAPDR.

Ministrul Sarbu a aratat ca subventiile din domeniul productiei vegetale sunt bugetate cu suma de 3,91 miliarde lei, subventiile din domeniul zootehniei reprezinta 1,67 miliarde lei, in vreme ce cercetarea in agricultura are un buget de 45,1 milioane lei.

EurActiv.ro