Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu, a prezentat in cadrul sedintei biroului permanent din 3 februarie un memorandum privind oportunitatea infiintarii Comisiei de afaceri europene a Senatului Romaniei. Este o modalitate prin care comisia de afaceri europene a Parlamentului Romaniei ar putea fi separata, astfel incat sa existe una la Camera Deputatilor si alta la Senat. Codru Vrabie, membru in Consiliul National de Integritate, considera ca o asemenea masura ar crea dezavantaje.

"Atunci cand va intra in vigoare tratatul de la Lisabona, o comisie comuna, cum avem azi, va avea doua voturi care vor cantari mai greu in negocierile cu Comisia Europeana si alte parlamente ale statelor membre. Daca vom avea comisii separate, fiecare va avea un vot si se poate ajunge-n situatia, foarte frecventa in Franta, in care votul uneia din comisii sa fie anulat de votul celeilalte", a afirmat Codru Vrabie.

De asemenea, ar putea exista probleme din cauza lipsei de comunicare dintre personalul politic angajat la Comisia de afaceri europene si personalul tehnic angajat la Directia de Afaceri Europene. "Personalul comisiei este subordonat politic, personalul directiei are statut de functionar parlamentar in subordinea secretarului general. Daca vom avea doua comisii, in loc de una, e foarte probabil ca personalul directiei se va risipi", a precizat Vrabie.

Potrivit acestuia, o solutie alternativa este instituirea unei proceduri de cooperare permanenta intre personalul comisiei si cel al directiei. A doua solutie ar putea fi subordonarea intregii directii la comisie. Alte variante mai sunt mutarea secretariatului Comisiei, plus a Directiei, de la Camera Deputatilor la Senat sau modificarea proportiei de reprezentare a deputatilor si senatorilor in cadrul Comisiei comune, in favoarea senatorilor.

EurActiv.ro