Romania intampina probleme de mentalitate in domeniul colectarii selective a deseurilor, a declarat pentru EurActiv.ro, Joachim Quoden, manager general al Pro Europe. Organizatia reuneste toate sistemele Punctul Verde de recuperare pentru indeplinirea obligatiilor de reciclare si valorificare ale agentilor economici care introduc pe piata produse ambalate. "Am aflat astazi ca sunt zone in Romania unde nu exista managementul deseurilor", a afirmat Quoden.

Cum afecteaza criza economica indeplinirea obligatiilor legale la nivel national si european?

J. Q: Bineinteles, criza finanaciara are efecte imediate si asupra pietei de reciclare, deoarece productia de masini noi, hartie si asa mai departe scade, iar cererea pentru materiale uzate urmeaza aceeasi tendinta. Multe tari, in special cele care exportau astfel de materiale in China, au avut la inceput ceva probleme, insa in linii mari situatia in acest domeniu este sub control in majoritatea acestor tari. Dupa un prim soc, ne-am dat seama ca exista in Europa capacitate suficienta pentru reciclarea deseurilor. Provocarea este acum ca cererea sa fie din nou stimulata. Inteleg ca la ora actuala sunt niste stocuri, dar situatia incepe sa se imbunatateasca. Chiar si China a redeschis de curand frontiera pentru a cere materiale. Se pare ca ce a fost mai greu a trecut, dar nu se stie niciodata.

Cum este vazuta Romania in domeniul colectarii selective? In ce stadiu se afla, ce mai trebuie realizat in vederea indeplinirii directivelor europene?

J. Q: Romania e pe drumul cel bun. Primele rezultate dupa cinci ani sunt destul de bune. Dar, desigur, mai sunt multe de facut. Am aflat astazi ca sunt zone in Romania unde nu exista managementul deseurilor. In aceasta situatie, daca nu exista deloc colectare a deseurilor, e greu sa pui la punct sistemul de colectare selectiva. Cred ca mai sunt pasi de facut in colaborare de catre ministerul de resort si autoritatile locale. trebuie sa puna la punct un sistem de colectare a deseurilor si apoi sa integreze si sistemul de colectare selectiva pentru unele deseuri. Si in celelalte state membre ale Uniunii Europene a fost un drum lung, asa ca nu poti sa faci totul sa mearga struna peste noapte. Este un efort de 10-15 ani pentru a avea un sistem bine pus la punct de colectare selectiva a deseurilor. Din cate ii cunosc eu pe specialistii de aici, sunt optimist si cred ca Romania isi va indeplini obligatiile la timp. 

In opinia PRO Europe, care sunt greutatile pe care le intampina Romania in domeniul colectarii selective de la populatie? Sunt probleme legate de legislatie sau de mentalitate?

J. Q: Nu cred ca sunt probleme de ordin legal, sunt mai degraba probleme de mentalitate. Dar aceasta nu e o problema romaneasca, este in general o problema sa ii faci pe oameni sa se gandeasca la gunoiul pe care il produc. Cel mai important pas e acesta, sa ii convingi sa gandeasca despre acest lucru iar apoi va fi mai usor sa ii convingi sa arunce hartia la hartie, plasticul la plastic, pentru ca atunci acest lucru va avea sens pentru ei, va avea un efect pozitiv. Acest lucru e cel mai greu de realizat, sa ii implici pe oameni si sa ii determi sa constientizeze cat gunoi produc si cum  trebuie sa trateze aceasta problema. Aceasta nu e o problema romaneasca: e la fel in Grecia, in Germania sau in Norvegia, peste tot se intalnesc oameni mai lenesi decat altii.

Cum se prezinta celelalte state europene in aceasta industrie? Care state pot reprezenta cel mai bun exemplu pentru Romania?

J. Q: Cred ca dezvoltarea conceptului este apropiata in toate tarile. Ia timp sa pui la punct un intreg sistem. Avem cateva exemple foarte bune, cum ar fi Spania, Portugalia sau Franta, care au o mentalitate mediteraneana, sau tarile scandinave care au o mentalitate diferita in acest domeniu si sunt avansate. Toate acestea pot fi bune exemple pentru Romania. Nu pot spune acest lucru despre Italia, pentru ca, daca te uiti de exemplu la Napoli, ei nu au reusit sa invete lectia in ultimii 15 ani. Campaniile de incurajare a colectarii trebuie sa fie insa permanente. De exemplu, in Germania, unde campaniile au fost intrerupte din cauza concurentei dintre mai multe sisteme si nu mai sunt bagati bani in astfel de campanii, se simte clar ca a scazut cantitatea de deseuri colectate selectiv. Asadar, chiar si dupa 15 ani astfel de campanii trebuie continuate.

In cat timp ar putea Romania sa se alinieze la nivelul celorlalte state europene?

J. Q: Romania se afla in acest moment in acest domeniu la nivelul Greciei sau Bulgariei. Desigur, mai e mult pana sa ajunga la nivelul Belgiei, care are un procent de colectare selective de 75%, dar, asa cum spuneam, aceasta tara a inceput aceasta activitate in urma cu 15 ani. Cred ca sunteti pe drumul cel bun, nu sunt pessimist. Veti fi mai rapizi decat Franta, pentru ca noi, dupa 15 ani mai avem inca imbunatatiri de facut. In ceea ce priveste sticla, o colectam de 40 de ani si inca mai avem de lucru, mai gasim si acum sticle aruncate pe camp.

Claudia Pirvoiu