Criza economica si financiara pare sa fie stimulentul care i-a determinat pe ministrii de finante ai UE sa cada de acord asupra posibilitatii ca TVA-ul sa fie redus pentru anumite servicii. Dupa ani de negocieri in care Franta a cerut tot timpul acest lucru, restaurantelor, frizeriilor si micilor ateliere de reparatii urmeaza sa li se permita sa plateasca o TVA redusa. UPDATE: Cel mai probabil, Romania nu va aplica cote reduse de TVA. Potrivit DAE, Romania a sprijinit noile masuri numai dupa ce s-a renuntat la includerea produselor verzi pe lista.

Avand ca scop ajutarea afacerilor mici si locale, ministrii de finante au cazut de acord ca statelor membre sa li se permita sa scada TVA in cazul unor servicii. Printre acestea se numara atelierele de reparatii a bicicletelor, pantofilor, pielariei si textilelor, serviciile de curatenie, saloanele de coafura, ingrijirea la domiciliu. Renovarea si repararea caselor ar mai putea beneficia de reducerea TVA si, de asemenea cartile. Cel mai important, mai ales din punctul de vedere al Frantei, unde domeniul este foarte dezvoltat, reducerea se poate aplica restaurantelor.

Potrivit Departamentului de Afaceri Europene (DAE), intelegerea a fost exprimata sub forma acordului politic asupra unei note adresata de catre presedintie Consiliului European din martie, si nu sub forma unui vot al propunerii de Directiva privind cotele reduse de TVA.

Actualele reguli europene in privinta Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), stabilite prin directiva 2006/112/EC, specifica faptul ca statele membre trebuie sa impuna o taxa de cel putin 15%. Temporar, aceste reguli permiteau deja TVA redusa pentru medicamente, renovari, curatenie si coafura.

"Am reusit sa vorbim o limba comuna, europeana, chiar daca sunt in joc interese nationale puternice," a spus ministrul ceh de finante, Miroslav Kalousek, care a prezidat intalnirea.

Pentru ca in toate chestiunile legate e taxare este nevoie de unanimitate, negocierile pe aceasta tema au durat aproape zece ani si au avut succes si ca urmare a concesiilor facute anumitor state: Portugaliei pentru o taxa redusa la tarifele podurilor din Lisabona, Ciprului pentru taxa pe gazul lichefiat, Suediei pentru TVA redus in cazul audiobook-urilor.

Potrivit unui punct de vedere exprimat de ministrul Vasile Puscas si transmis de DAE, "Acordul privind cotele reduse de TVA la care s-a ajuns in cadrul ECOFIN din 10 martie a.c., se datoreaza, in opinia noastra, lipsei de consistenta a documentului supus votului statelor membre. Desi in decursul timpului, initiativele de reformare a sistemului cotelor reduse de TVA au fost numeroase (inca din 2003) iar propunerile in acest sens au fost din cele mai variate (ex. TVA redus pentru produsele ecologice), statele membre nu au reusit sa cada de acord, pana in prezent."

Pozitia Romaniei

Reprezentanti ai DAE afirma ca, in decursul timpului, Romania a aplicat TVA la un numar redus de produse/servicii si, desi este autorizata de CE sa aplicam cote reduse de TVA pentru mici servicii de reparare a imbracamintei si a lenjeriei de casa si pentru servicii de ingrijire la domiciliu, constrangerile economico-bugetare au determinat autoritatile sa nu faca uz de aceasta permisiune. Acest lucru poate insemna ca, pentru Romania, si actualele reglementari pot ramane fara urmari, TVA ramanand, cel mai probabil, la acelasi nivel.

In cursul negocierilor, Romania nu a sprijinit extinderea sferei de aplicare a cotelor reduse de TVA, din cauza consecintelor bugetare importante pe care le implica TVA-ul redus. Totusi, in cadrul ultimelor negocieri privind aceasta problematica, in spiritul compromisului, Romania nu s-a impotrivit acestor masuri, avand in vedere ca statele membre au fost de acord sa renunte, pentru moment, la propunerea privind aplicarea TVA redus la produsele „verzi” (masura neagreata de tara noastra).

Franta - marele beneficiar

Franta isi dorea de multa vreme sa aplice rate de taxare de sub 15 % notelor de plata din restaurante, presedintele Sarkozy avand acest lucru si pe lista promisiunilor facute in campania electorala.

Solutionarea problematicii cotelor reduse de TVA inainte de martie 2009 a fost solicitata expres Consiliului ECOFIN de catre Consiliul European din 11-12 decembrie 2008 (sub presedintia franceza), ea devenind necesara in conditiile in care aplicarea experimentala a reducerilor de TVA se apropia de termenul final, arata reprezentantii DAE.

"Rezultatul este ca sectorul restaurantelor poate beneficia de TVA redusa, in conformitate cu dorinta fiecarui stat," a spus ministrul francez al economiei, Christine Lagarde. Potrivit unui sindicat al lucratorilor hotelieri din Franta, de masura vor beneficia 112.000 restaurante, 24.000 de cafenele-restaurant din hoteluri si 41.000 de cafenele.

Se asteapta ca taxa pentru restaurantele franceze sa scada la 10% de la 19,6% cat este in prezent, desi patronatul spera la un nivel de 5,5 procente. Parisul a avertizat, insa, ca nu va mai acorda ajutoare acestui sector si ca ar putea cere garantii privind locurile de munca in domeniu.

Adrian Lungu

Surse: EurActiv.com, DAE, Presedintia ceha, HotNews.ro