Comisia Europeana a propus ca pana in 2010, 50% din achizitiile publice sa fie ecologice, a declarat Anamaria Stroia, manager public in cadrul Ministerului Mediului. Tinta de 50% are caracter voluntar si a fost prevazuta in cadrul unei comunicari CE catre Consiliul si Parlamentul European. In Romania, propunerea CE este greu de pus in aplicare avand in vedere ca piata produselor si serviciilor ecologice este slab dezvoltata.

Totusi, si Romania si-a propus cateva tinte, unele voluntare, altele obligatorii, acestea fiind cuprinse in Planul National de Actiune pentru Achizitii Publice Ecologice 2008-2013, document care inca nu a fost adoptat. Pentru produsele de curatat este propusa o tinta de 7% in 2009, urmand sa creasca treptat la 13% pana in 2013. Din 1011, tinta devine obligatorie.

Tinta de 50% doar pentru echipamentele de iluminat

-Pentru lucrarile in constructii, ponderea produselor ecologice este stabilita la 7% in 2009, ajungand la 11% pana in 2013. In acest caz, nu se introduce obligativitatea.
-In schimb, pentru echipamentele de iluminat, va fi obligatoriu ca de anul viitor,50% din produse sa fie ecologice. Pentru acest an, este propusa tot o tinta de 50%, insa este voluntara.
-Planul mai are in vedere o tinta cuprinsa intre 7% in 2009 si 11% in 2013 pentru produsele alimentare si bauturile obtinute din agricultura ecologica. Din 2011, tinta devine obligatorie.
-In cazul mobilei, tinta este total voluntara, fiind cuprinsa intre 7% in 2009 si 13% in 2013. Tot caracter voluntar a fost stabilit si la categoria autobuze, tinta pornind de la 5% in 2009, ajungand apoi la 10% pana in 2013.
-In ceea ce priveste echipamentele electronice si hartia copiativa, tintele pornesc de la 15% si ajung la 19%, respectiv 17%. In ambele cazuri, tintele vor fi obligatorii incepand de anul viitor. 

CE ar putea impune criterii de mediu obligatorii in ceea ce priveste achizitiile publice ecologice

Anamaria Stroia considera ca in acest moment este dificil de respectat anumite obiective in cadrul achizitiilor publice, insa pot fi recomandate criterii de mediu in caietele de sarcini, acestea putand fi luate in considerare in cadrul selectiilor. "De exemplu, in caietul de sarcini putem preciza ca un produs precum calculatorul sa aiba eticheta <<Energy Star>>", a precizat reprezentantul Ministerului Mediului. Potrivit acesteia, pasul decisiv il va constitui momentul in care Comisia Europeana va impune ca in contracte sa existe criterii de mediu obligatorii in ceea ce priveste achizitiile publice ecologice. Consumatorii sunt inca reticenti fata de produsele ecologice, in principiu din cauza lipsei de cunostinte referitoare la produse si tehnologii ecologice, a pretului de cumparare mai mare a produselor ecologice sau a prejudecatii ca acestea sunt mai scumpe precum si a ignorarii efectelor negative pe care le genereaza productia si consumul de produse.

In alte state europene tintele impuse in domeniul achizitiilor publice ecologice sunt mult mai ambitioase.
Exemple cu privire la tintele impuse de alte State Membre in domeniul achizitiilor publice ecologice:

Austria
- tinte guvernamentele de atins pana in 2010 pentru 5 grupe de produse:
IT: 95%, electricitate: 80%, hartie: 30%, produse de curatenie: 95%, vehicule: 20 %.

Belgia
Cel putin 50% din autovehiculele achizitionate de guvernul federal trebuie sa respecte criterii de mediu.

Franta
- 20 % din totalul vehiculelor achizitionate ar trebui sa consiste din vehicule „curate”;
- 20 % din noile constructii trebuie sa respecte standardele HQE sau echivalent;
- 100 % din totalul produselor din material lemnos trebuie sa fie certificat in mod legal si durabil pana in 2010.

Italia
Obligatii impuse doar la nivel central:
- 30% achizitii de produse ecologice;
- cel putin 30–40 % achizitii de bunuri durabile cu consum redus de electricitate;
- cel putin 30 % din bunurile achizitionate sunt produse din material reciclat.

Olanda
Pana in 2010: 100 % achizitii durabile in administratia centrala si 50 % de catre alte autoritati contractante.

Suedia
35% din autovehiculele achizitionate de catre agentiile de stat trebuie sa respecte criterii de mediu.

La ora actuala, se estimeaza ca numarul de autoritati contractante in Romania este de aprox. 14.000, in timp ce numarul de persoane cu atributii in domeniul achizitiilor publice este de aprox. 20.000 persoane. Consumatorii sunt inca reticenti fata de produsele ecologice, in principiu din cauza lipsei de cunostinte referitoare la produse si tehnologii ecologice, a pretului de cumparare mai mare a produselor ecologice sau a prejudecatii ca acestea sunt mai scumpe precum si a ignorarii efectelor negative pe care le genereaza productia si consumul de produse neecologice.

Claudia Pirvoiu