Directorul de program al WWF Dunare-Carpati Romania a raspuns in redactia EurActiv.ro, intrebarilor adresate de cititori. Intalnirea online a avut loc inaintea evenimentului Earth Hour, de sambata, 28 martie, ora 20:30, dar discutia a atins si implicarea politica in realizarea de drumuri prin parcuri nationale, si problema ecologiei pe timp de criza. Urmariti in articol raspunsurile Luminitei Tanasie.

Despre Earth Hour in Romania si in lume

Luminita Tanasie a spus despre Earth Hour ca "va fi, anul acesta, cea mai mare actiune internationala care atrage atentia asupra schimbarilor climatice. Sunt deja peste 2000 de orase care si-au anuntat participarea si asa cum este exprimat si de sloganul international "Vote Earth", stingerea luminii este un simbol ca un vot pe care oamenii il dau Pamantaului si nu schimbarilor climatice."
In plan concret, reprezentanta WWF a identificat trei efecte ale campaniei Earth Hour: un miliard de persoane vor fi informate despre reducerea impactului asupra planetei, in orasele participante consumul de energie a scazut pe parcursul anului, rezultatele campaniei Earth Hour vor fi prezentate de WWF la conferinta Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice care va avea loc in decembrie la Copenhaga.

Vazand meciul impreuna cu prietenii, scadeti consumul de energie

In legatura cu meciul de fotbal care se suprapune peste Earth Hour, Luminita Tanasie a spus: "FIFA a programat meciuri in 17 tari in intervalul orar al 'Earth Hour'. [...] Pentru cei care se vor uita la meci se pot stinge luminile din casa, chiar daca TV-ul este aprins. Se poate urmari meciul impreuna cu vecinii sau prietenii pentru a minimiza consumul de energie al televizoarelor. [...]"

Incalzirea globala, pentru sceptici...

"Stim ca exista sceptici care nu cred ca incalzirea globala este generata de activitatea umana. Totusi, toate rapoartele grupului international de experti de pe langa Natiunile Unite dovedesc contrariul. Exploziile solare, eruptiile vulcanice, inclinarea axei planetei au un efect minim asupra climei, iar ele sunt fenomene naturale recurente. Ritmul incalzirii globale inregistrat prin masuratori in ultimii 150 de ani este fara precedent. [...] Ceea ce este important cand vorbim de incalzirea globala este sa ne concentram pe cauze si pe solutii si nu pe un ton apocaliptic."

Ecologia pe timp de criza: oportunitate pentru schimbare

"[...]pe de o parte, criza poate aduce cu ea pericolul dezvoltarii care nu ia in considerare factorii de mediu, pentru ca toata lumea este concentrata pe reducerea costurilor si marirea veniturilor. In acest sens misiunea noastra va fi mai grea. Pe de alta parte, momentele de criza sunt cele mai bune momente de schimbare. Sunt deja tari care au vazut in asta o oportunitate, cum ar fi Germania sau Coreea de Sud, care au prevazut in planurile nationale anti-criza investitii in tehnologii verzi care genereaza, de asemenea, locuri de munca in sectoare noi: producerea de energie regenerabila, tehnologii inovative in sectoarele industriale pentru eficientizarea consumului de energie si crearea, dar si folosirea materialelor de constructii eficiente energetic. In cazul Germaniei, aceasta initiativa a fost legata si de necesitatea obtinerii unei mai mari independente energetice a tarii fata de gazul din Rusia, inregistrandu-se crearea a 2 milioane de noi locuri de munca in ultimii doi ani."

Nu am putut constructia drumului prin parcul national "din cauza implicarii politice"

In legatura cu DN66A, care se construieste prin Parcul National Retezat, Luminita Tanasie a spus: "Impreuna cu Greenpeace Romania, am avut in 2006 o campanie prin care am incercat sa oprim acest proiect sau macar sa limitam efectele sale asupra mediului. Din cauza implicarii politice, a fost clar ca proiectul nu poate fi oprit, de aceea am incercat sa lucram cu autoritatile locale pentru a impune niste minime conditii constructorului. Astfel, in proiect este inclusa realizarea unor poduri pentru a facilita circulatia carnivorelor mari si a unor ecoducte pentru amfibieni (solutie preluata din experienta autostrazilor din vestul Europei). Vor exista, de asemenea, limitari stricte de viteza pe portiuni delimitate ale drumului. Toate acestea se refera la portiunea de drum care afecteaza Parcul National Retezat.
Constructia drumui este planificata sa continue si prin parcul Domogled - Valea Cernei. Speram sa se adopte aceleasi solutii si pentru acest sector de drum. De asemenea, planul de urbanism zonal pentru zona Campusel limiteaza dezvoltarea in intravilan la maximum opt pensiuni turistice."

Ce lucrari de reconstructie ecologica a finalizat Romania in 9 ani?

"In Romania sunt 15.000 de ha finalizate ca si lucrari de reconstructie ecologica in zonele Babina, Cernovca, Popina si Fortuna, din Delta Dunarii. Din pacate, aceasta reprezinta numai 6% din teritoriul pe care Romania l-a propus pentru reconstructie ecologica, in cadrul acordului Coridorul Verde al Dunarii Inferioare. Actiunile de reconstructie sunt foarte mult ingreunate de situatia folosintei terenurilor din Lunca si Delta Dunarii, cele mai multe dintre ele fiind concesionate pentru diferite tipuri de activitati, acordul concesionarilor fiind necesar."

De ce se opune WWF imbunatatirii conditiilor de navigatie pe Dunare?

Un cititor a fost de parere ca WWF, prin opozitia pe care o manifesta fata de navigatia pe Dunare, "incurajeaza cresterea sau macar mentinerea nivelului actual de poluare generat de transporturi"

Luminita Tanasie a spus: "Studiile pentru fundamentarea proiectelor de imbunatatire a conditiilor de navigatie nu au demonstrat o strategie clara de reducere a transportului de marfuri pe sosele si o transferare a acestuia catre transoortul naval. [...] Adancirea cursului fluviului si realizarea de noi lucrari hidrotehnice va mari presiunea viiturilor. [...] In cazul adancirii albiei Dunarii, acesta va duce la scaderea panzei de apa freatica in zonele riverane, si deci la probleme privind accesul la apa al comunitatilor."
La aceste argumente se adauga si unele de natura ecologica, "cum ar fi afectarea zonelor de hranire pentru fauna acvatica si a siturilor Natura 2000 de pe cursul Dunarii."


Iata, mai jos, raspunsurile complete ale Luminitei Tanasie la intrebarile cititorilor.

Incepem intalnirea cu o intrebare din partea moderatorului, Adrian Lungu:
- Ce semnificatie simbolica are Earth Hour si ce efecte sperati sa aiba in plan concret?

Raspuns Luminita Tanasie:
Ca semnificatie simbolica, EarthHour va fi anul acesta cea mai mare actiune internationala care atrage atentia asupra schimbarilor climatice. Sunt deja peste 2000 de orase care si-au anuntat participarea si asa cum este exprimat si de sloganul international "Vote Earth", stingerea luminii este un simbol ca un vot pe care oamenii il dau Pamantaului si nu schimbarilor climatice.
In plan concret, exista trei lucruri foarte relevante.

In primul rand numarul de participanti, care este estimat la un miliard de persoane, care nu numai ca vor stinge lumina, dar participand la campanie inseamna ca au si aflat mai multe lucruri despre ceea ce pot face in fiecare zi, pentru a-si reduce consumul si implicit impactul asupra planetei.  

In al doilea rand, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori, in orasele care au participat la Earh Hour, consumul de energie a scazut pe parcursul anului, ceea ce inseamna ca o parte din mesajul campaniei a fost preluat de catre participanti.

In al treilea rand, in acest an rezultatele campaniei Earth Hour vor fi prezentate de WWF la conferinta Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice care va avea loc in decembrie la Copenhaga. Noi speram ca aceste rezultate sa intareasca mesajul societatii civile catre sefii de state si de guverne care vor discuta acolo si vor hotari masurile la nivel global pentru reducerea emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera dupa incheierea perioadei de aplicare a Protocolului de la Kyoto.

hai sa stingem becul
Io (25 Martie 2009 11:31)

Inainte sa porniti ineptia asta cu stinsul becului, v-ati obosit macar sa intrebati pe cineva care se pricepe la sisteme energetice cam ce s-ar putea intampla de la o chestie de genul asta? Daca nu va permiteti o consultanta de genul, folositi cu incredere google.
Sigur, in cazul de fata avantajul nostru este ca in .ro oamenilor putin le pasa de ecologie si povesti asemanatoare, fiindca altfel, cum si asa reteaua cam e in maxim, un soc dinasta ar trozni niste transformatoare.
Da' ce conteaza? Doar ne e mai bine fara curent: salvam si planeta...

Raspuns Luminita Tanasie:
In cadrul campaniei am luat legatura cu Dispeceratul Energetic National care este informat de actiunile pe care le vom derula si care are si o comunicare internationala cu celelalte unitati similare din cadrul Uniunii Europene. Domnul director al dispeceratului ne-a asigurat de faptul ca actiunea nu va avea efecte negative in Romania si datorita faptului ca sistemul de consum de energie intern este interconenctat cu cel de export. Tot Dispeceratul Energetic National estimeaza ca consumul casnic de energie reprezinta numai 10% din consumul la nivel national, astfel incat presiunea asupra sistemului, chiar daca toata lumea ar participa, nu-l pune in pericol.

meci
Adriana (25 Martie 2009 10:36)

Bine ca nu e si Constanta printre orasele participante. Ar fi trebuit sa amane meciul Romania-Serbia. Chiar! Ce ne recomandati sa facem cand incepe meciul? Televizoare pe baterii cred ca au destul de putini...

Raspuns Luminita Tanasie:
FIFA a programat meciuri in 17 tari in intervalul orar al 'Earth Hour'. Bineinteles ca fiecare va face lucruri care il reprezinta cel mai mult si care considera ca e cel mai important pentru el. Pentru cei care se vor uita la meci se pot stinge luminile din casa, chiar daca TV-ul este aprins. Se poate urmari meciul impreuna cu vecinii sau prietenii pentru a minimiza consumul de energie al televizoarelor. Stiu ca sunt microbisti care nu se vor uita la meci, cel putin la prima repriza, care se suprapune peste 'Earth Hour'.

farse cu incalzirea globala
Julian (25 Martie 2009 09:26)

Doamna Tanasie. Nu mai induceti oamenii in eroare cu minciunile spuse de Al Gore. Noi nu putem face nimic impotriva incalzirii globale pt ca nu noi suntem cauza ei. Soarele are eruptii mai dese, si asta incalzeste si celelalte planete din sistemul solar. Daca incalzirea globala ar fi din cauza CO2, de ce se face politica pasilor marunti la implementarea tehnologiilor nepoluante(vedeti filmul "who killed the electric car)? De ce se pun bete-n roate la programul casa verde? Si de ce se baga atat de repede la taxa de poluare care intra in buzunarele flamande ale bogatanilor, si niciodata in tehnologii salvatoare? De ce au fost ascunse inventiile lui Nikola Tesla, Viktor Schauberger si multi altii? De ce e mai scumpa energia eoliana? Opriti-va din a ne mai minti cu incalzirea globala, ca nu are nici o legatura cu CO2. Si sa stiti ca stim ca WWF a fost infiintata tot de Rockefelleri.

Raspuns Luminita Tanasie:

Stim ca exista sceptici care nu cred ca incalzirea globala este generata de activitatea umana. Totusi, toate rapoartele grupului international de experti de pe langa Natiunile Unite dovedesc contrariul. Exploziile solare, eruptiile vulcanice, inclinarea axei planetei au un efect minim asupra climei, iar ele sunt fenomene naturale recurente. Ritmul incalzirii globale inregistrat prin masuratori in ultimii 150 de ani este fara precedent.

Implementarea tehnologiilor nepoluante este in diverse stadii in diverse tari. Pentru ca ati mentionat masinile, Mercedes si BMW au anuntat anul trecut investitii masive pentru urmatorii cinci ani in cercetare pentru crearea unor modele auto cat mai putin poluante. Ceea ce este important cand vorbim de incalzirea globala este sa ne concentram pe cauze si pe solutii si nu pe un ton apocaliptic.

Din informatiile pe care le avem, programul Casa Verde va fi reluat in a doua parte a acestui an. Dincolo de teoria conspiratiei, intodeauna tehnologiile mai noi sunt mai scumpe.

WWF a fost infiintat in Elvetia in 1961 de un grup de naturalisti europeni de marca, printre care vicepresedintele Societatii Regale Britanice de Conservare a Naturii si presedintele de atunci al UNESCO. Organizatia a fost creata in principal pentru a strange bani pentru finantarea proiectelor de salvare a unor specii pe cale de disparitie. Succesul actiunilor din primii ani, mai ales in randul publicului larg din Europa de Vest, a dus la largirea sferei de activitate ajungandu-se astazi ca WWF sa aiba proiecte in peste 100 de tari din lume si 5 milioane de suporteri la nivel global.

earth hour
ioba (24 Martie 2009 21:25)

eu nu cred ca voi participa... la mine are grija E-on sa intrerupa lumina aproape zilnic... probabil ca cine nu are ce face va chema si tembeliziunile ca sa-l "traga in camera" in timp ce apasa intrerupatorul... probabil ca acestia vor consuma mai mult decit amaritul de bec pe care-l va stinge "vedeta"

Raspuns Luminita Tanasie:
WWF nu promoveaza transmiterea in direct a evenimentului stingerii luminilor in niciun oras din tara. Ceea ce va face fiecare acasa pe data de 28 martie, la ora 20:30, tine de motivatia sa personala si de modul in care constientizeaza ca fiecare gest pe care il facem are un impact asupra lumii din jurul nostru. Vedetele care participa la campanie ajuta la transmiterea mesajului catre grupuri cat mai mari si mai diverse de oameni, dar pana la urma ramane la latitudinea fiecaruia daca vrea sa participe sau nu.

criza...
maria (25 Martie 2009 12:54)

Toata lumea vorbeste despre criza...si mai ales, industriile poluante sunt preocupate cum sa-si salveze afacerea, mai degraba, decat de ecologie. Credeti ca veti avea o " misiune" mai grea de acum acolo in a fi portavocea domeniilor "verzi" ?

Raspuns Luminita Tanasie:
Este adevarat ca, pe de o parte, criza poate aduce cu ea pericolul dezvoltarii care nu ia in considerare factorii de mediu, pentru ca toata lumea este concentrata pe reducerea costurilor si marirea veniturilor. In acest sens misiunea noastra va fi mai grea. Pe de alta parte, momentele de criza sunt cele mai bune momente de schimbare. Sunt deja tari care au vazut in asta o oportunitate, cum ar fi Germania sau Coreea de Sud, care au prevazut in planurile nationale anti-criza investitii in tehnologii verzi care genereaza, de asemenea, locuri de munca in sectoare noi: producerea de energie regenerabila, tehnologii inovative in sectoarele industriale pentru eficientizarea consumului de energie si crearea, dar si folosirea materialelor de constructii eficiente energetic. In cazul Germaniei, aceasta initiativa a fost legata si de necesitatea obtinerii unei mai mari independente energetice a tarii fata de gazul din Rusia, inregistrandu-se crearea a 2 milioane de noi locuri de munca in ultimii doi ani. Incercam sa aducem o parte din aceste argumente si la elaborarea politicilor 'verzi' din Romania.

DN66A
Alin (25 Martie 2009 11:17)

Cum comentati faptul ca lucrarile ilegale la DN66A (care afecteaza PN Retezat), continua cu concursul si interventia presedintelui Basescu?
Ce s-a mai facut dupa aceasta interventie, pentru a le stopa?
Multumesc.

Raspuns Luminita Tanasie:
Impreuna cu Greenpeace Romania, am avut in 2006 o campanie prin care am incercat sa oprim acest proiect sau macar sa limitam efectele sale asupra mediului. Din cauza implicarii politice, a fost clar ca proiectul nu poate fi oprit, de aceea am incercat sa lucram cu autoritatile locale pentru a impune niste minime conditii constructorului. Astfel, in proiect este inclusa realizarea unor poduri pentru a facilita circulatia carnivorelor mari si a unor ecoducte pentru amfibieni (solutie preluata din experienta autostrazilor din vestul Europei). Vor exista, de asemenea, limitari stricte de viteza pe portiuni delimitate ale drumului. Toate acestea se refera la portiunea de drum care afecteaza Parcul National Retezat.
Constructia drumui este planificata sa continue si prin parcul Domogled - Valea Cernei. Speram sa se adopte aceleasi solutii si pentru acest sector de drum. De asemenea, planul de urbanism zonal pentru zona Campusel limiteaza dezvoltarea in intravilan la maximum opt pensiuni turistice.

Ce face WWF?
johhny (25 Martie 2009 11:08)

Doamna Tanasie, ce face WWF in Romania? habar n-aveam ca sunteti prezenti

ce programe aveti? poate n-ar strica mai multa vizibilitate prin campanii stradale sau in media, nu stiu nu ma pricep, e doar o idee

Raspuns Luminita Tanasie:
WWF este prezent in Romania din 2003. Primele proiecte derulate au vizat mai ales aspecte tehnice privind imbunatatirea administrarii padurilor si a zonelor umede din Lunca Dunarii.
In 2006, am avut prima campanie publica "Salvati parcurile nationale ale Romaniei", in cadrul careia 12.000 de persoane s-au alaturat apelului WWF de a cere Guvernului sprijin direct si concret pentru administrarea ariilor naturale protejate. Speram ca evenimentul 'Earth Hour' va contribui la comunicarea mai buna a actiunilor noastre in Romania. Pentru informatii detaliate despre noi, accesati site-ul www.panda.org/romania

Coridorul verde al Dunarii

Raoul (24 Martie 2009 15:45)

In anul 2000, Programul Dunare-Carpati al WWF s-a implicat si a sustinut realizarea "Coridorului verde al Dunarii", proiect in care sunt implicate tarile riverane Dunarii. As vrea sa stiu, concret, care sunt lucrarile de reconstructie ecologica finalizate de catre partea romana, in cei 9 ani care se vor implini in iunie. Si nu ma refer la organizarea de "evenimente", seminarii, etc. ci la lucrarile concrete de transformare a unor zone agricole limitrofe Dunarii in lunca naturala a fluviului.

Raspuns Luminita Tanasie:
In Romania sunt 15.000 de ha finalizate ca si lucrari de reconstructie ecologica in zonele Babina, Cernovca, Popina si Fortuna, din Delta Dunarii. Din pacate, aceasta reprezinta numai 6% din teritoriul pe care Romania l-a propus pentru reconstructie ecologica, in cadrul acordului Coridorul Verde al Dunarii Inferioare. Actiunile de reconstructie sunt foarte mult ingreunate de situatia folosintei terenurilor din Lunca si Delta Dunarii, cele mai multe dintre ele fiind concesionate pentru diferite tipuri de activitati, acordul concesionarilor fiind necesar.

De ce se opune WWF imbunatatirii conditiilor de navigatie pe Dunare?
andvarto (24 Martie 2009 12:50)

Dezvoltarea transportului fluvial dunarean ar putea reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera generate de alte modalitati de transport (in special transpotul rutier de marfuri), insa WWF este unul dintre cei mai activi critici ai proiectelor de imbunatatire a conditiilor de navigatie pe Dunare. Avand in vedere ca transportul pe cai navigabile interioare este recunoscut in numeroase studii ca fiind modalitatea cea mai putin poluanta, opozitia WWF in calea dezvoltarii navigatiei pe Dunare incurajeaza cresterea sau macar mentinerea nivelului actual de poluare generat de transporturi. Ce argumente stau la baza acestei pozitii contradictorii a unui ONG de mediu? De ce nu accepta WWF un compromis in favoarea "raului mai mic" reprezentat de transportul fluvial, in sensul imbunatatirii conditiilor de navigatie concomitent cu penalizarea transportului rutier?

Raspuns Luminita Tanasie:
In primul rand, studiile pentru fundamentarea proiectelor de imbunatatire a conditiilor de navigatie nu au demonstrat o strategie clara de reducere a transportului de marfuri pe sosele si o transferare a acstuia catre transoortul naval. Deci in acst sens nu exista nicio garantie ca acest lucru se va produce. Pe de alta parte, modificarile propuse pentru albia Dunarii vor accentua manifestarea efectelor schimbarilor climatice in Romania. Adancirea cursului fluviului si realizarea de noi lucrari hidrotehnice va mari presiunea viiturilor asa cum s-a intamplat in cazul inundatiilor din 2005, cand s-a recurs chiar si la brese voluntare in diguri pentru a fi salvate din calea apelor unele localitati de pe Dunare.

Pentru ca vorbim de schimbari climatice, un alt efect al acestora sunt verile tot mai secetoase. In cazul adancirii albiei Dunarii, acesta va duce la scaderea panzei de apa freatica in zonele riverane, si deci la probleme privind accesul la apa al comunitatilor.

Acestea sunt principalele argumente de natura economica si sociala care ne fac sa ne opunem proiectelor de imbunatarire a conditiilor de navigatie pe Dunare in forma lor actuala. La acestea se adauga si unele de natura ecologica, cum ar fi afectarea zonelor de hranire pentru fauna acvatica si a siturilor Natura 2000 de pe cursul Dunarii.

Adrian Lungu, Camelia Moga

[EurActiv.ro]

 Linkuri:
- WWF Romania
- "Vot" pentru binele Planetei
- Schimbarile climatice ameninta speciile simbol ale Planetei
- Si Romania stinge lumina pe 28 martie