Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa mentina pretul gazelor furnizate consumatorilor in regim reglementat si dupa 1 aprilie. La prima vedere pare o veste buna, insa ar fi fost si mai buna daca ANRE ar fi calculat tariful in functie de evolutia preturilor la gazele din import. Mai precis, tarifele in sistem reglementat ar fi trebuit sa scada in conditiile in care au fost reduse cu 110 dolari/1.000 metri cubi preturile la gazele din import. De asemenea, ponderea importurilor in consumul national a scazut cu 5% de la 25% cat era in primul trimestru.

ANRE a luat in calcul o reducere cu aproape 10 lei/MWh (12%) de la 77,7 lei cat a fost in primul trimestru a tarifului catre furnizori. "Pentru trimestrul al doilea al anului 2009, ANRE a evaluat suma fixa unitara la valoarea de 68,55 lei/MWh. Prezentul document contine evaluarile ANRE privind estimarea costurilor necesare pentru achizitia gazelor naturale destinate furnizarii in regim reglementat, inclusiv serviciile aferente", preciza un document postat in urma cu o luna pe pagina de Internet a ANRE .  Aceasta valoare fixa unitara nu include acciza si TVA-ul, dar acopera integral cheltuielile de achizitie a gazelor de catre furnizori si cele de transport, mai arata documentul. De asemenea, ANRE a luat in calcul mentinerea preturilor la gazele din productia interna de 45,71 lei/MWh.

Practic, pentru al doilea trimestru ANRE au fost reduse tarifele la distribuitori (Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France - Suez, si E.ON (Distrigaz Nord), au scazut preturile la gazele din import de la de la 480 USD/1000 mc la 370 USD/1000 mc, a fost micsorata ponderea gazelor din import (care sunt de trei ori mai scumpe decat gazele interne ) in consumul national si au fost mentinute preturile la gazele din productia interna. Cu toate acestea, preturile la consumatorul final au ramas aceleasi.

La solicitatea noastra, ANRE ne-a oferit urmatorul raspuns:
"Informatiile la care dvs. faceti referire privind scaderea pretului la import de la 480 USD/1000 mc la 370 USD/1000 mc, sunt foarte adevarate, dar decizia ANRE de mentinere a preturilor finale la consumatori, nemodificate a avut in vedere acoperirea  costurilor cu achizitia de gaze din perioada curenta dar si costuri amanate din perioada trecuta, mai exact perioada 1 iulie 2008 - 1 aprilie 2009, binenteles in contextul favorabil al scaderii pretului gazelor naturale din import.
Aceste costuri la momentul respectiv nu au fost incluse in pretul platit de catre consumator. Ca exemplu, in  trimestrul IV 2008 pretul de import a fost 540 USD/1000mc, si inclus in pretul platit de consumatori la valoarea de 480 usd/1000 mc."

Altfel spus, ANRE a decis sa includa costurile de anul trecut in cele din trimestrul al doilea din 2009. Insa, ANRE uita sa mentioneze faptul ca in aproape toata luna ianuarie 2009, consumatorii au fost aprovizionati numai cu gaze din productia interna, importurile fiind sistate din cauza neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina. Implicit si costurile legate de transport si distributie au fost mai mici.

ANRE a fost acuzata in mai multe randuri de favorizarea celor doi mari distribuitori, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, fiind cunoscut faptul ca acestea au facut de nenumarate ori presiuni pentru majorarea preturilor la consumatori.  Recent, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a afirmat ca a observat o astfel de atitudine. "Am constatat atitudini favorabile catre companii cu capital privat, cum ar fi Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania si chiar Petrom, lucru care aduce un deserviciu tuturor categoriilor de consumatori. Cei care au cerut cresterea pretului la gaze s-au bucurat imediat de acest lucru. Nu acelasi lucru s-a intamplat in ceea ce priveste energia electrica. Rolul ANRE este sa fie echitabil cu toti, nu sa se comporte mai parinteste cu altii", a declarat Tudor Serban.

Distribuitorii au cerut chiar majorarea tarifelor de la 1 aprilie. "Asteptarile noastre in privinta pretului gazelor livrate populatiei este ca acesta sa creasca de la 1 aprilie. Dar este foarte greu sa obtinem acest lucru. In acest moment, purtam discutii la ANRE, cifrele noastre sunt justificate", a precizat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak. 

ANRE a informat ca este posibil ca pretul gazelor sa fie redus, totusi, incepand cu al treilea trimestru.

Claudia Pirvoiu