O delegatie a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a participat, la Bruxelles, la o reuniune informala privind stadiul implementarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), finantat in proportie de 85% din Contributia Comunitatii Europene, prin Fondul Social European, si 15% din contributia publica nationala.

In cadrul intalnirii s-au discutat stadiul implementarii POSDRU si posibilitatile de accelerare a implementarii. In acest scop, reprezentantii CE au pus accent atat pe propunerile de modificare a legislatiei romanesti, cat si pe propunerile de simplificare a regulamentelor CE, astfel incat accesul la fonduri sa fie mai rapid si mai usoara.

Accesarea rapida si usoara a finantarii este deosebit de importanta in acest moment, deoarece Fondul Social European (FSE) este un instrument cheie care poate contribui la finantarea unor masuri anticriza in domeniul ocuparii fortei de munca, contributia FSE la planul european de relansare economica fiind foarte importanta.

Reprezentantii CE au recomandat oficialilor romani transmiterea urgenta, din partea Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, a descrierii sistemului de management si contol a POSDRU, in vederea aprobarii de catre CE. Aceasta aprobare va permite autoritatilor romane sa transmita cereri de rambursare de la CE catre Romania, fapt important mai ales in contextul actual al crizei economice si financiare.

Tot in contextul crizei, directorul general al Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse, domnul Nikolaus van der Paas, a vorbit despre importanta organizarii reuniunii la nivel inalt, ce va avea loc la Praga in data 7 mai 2009, pe tema ocuparii fortei de munca.

De asemenea, in cadrul intalnirii s-a discutat despre dezbaterea lansata la nivelul UE asupra noului buget al UE dupa 2013 si a modului de alocare a fondurilor din bugetul UE pentru statele membre. In contextul crizei, este importanta prezentarea valorii adaugate a fondurilor UE si asigurarea vizibilitatii acestor fonduri pentru cetatenii UE.

Este cruciala pentru Romania, in contextul crizei economice, utilizarea eficienta, simpla si rapida a sumelor alocate din Fondul Social European. In cadrul intalnirii s-a recunoscut ca, in general, prima etapa a perioadei de implementare este una dificila pentru statul membru, deoarece se pregateste cadrul implementarii, se lanseaza cereri de proiecte, se elaboreaza regulile de implementare, se pregatesc portofolii de proiecte bune si eligibile.

In prezent, se poate considera ca o treime din perioada de implementare (2007 -2013) a trecut, ceea ce in experienta europeana inseamna ca ar fi trebuit utilizate 20% din sumele alocate (pana in prezent, in Romania, in cadrul POSDRU au fost semnate contracte ce insumeaza 34% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007 - 2009).

Sursa: EuRo Jurnal