Principalele partide din Romania sunt in febra pregatirii listelor pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. PDL a anuntat ca Macovei se inscrie in partid, la PSD a aparut disputa sustinerii sau nu a Laviniei Sandru, in timp ce PNL a adoptat o lista de pe care lipsesc Daniel Daianu si Adrian Cioroianu.

PDL - lista fara probleme?

Dupa cum se preconiza de cateva zile, lista PDL va fi deschisa de Theodor Stolojan, prim-viceperesedintele PDL.

"Avem in fruntea listei o echipa condusa de prim-vicepresedintle Theodor Stolojan, urmat de Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Marian-Jean Marinescu," a anuntat Emil Boc, presedintele PDL, dupa sedinta conducerii partidului din 30 martie.

Potrivit HotNews.ro, pe urmatoarele pozitii se vor afla: 6. Iosif Matula, 7. Sebastian Bodu, 8. Petru Luhan, 9. Rares Niculescu, 10. Oana Antonescu, 11. Constantin Dumitriu, 12. Dragos David, 13. Elvira Andronescu, 14. Alexandru Nazare, 15. Catalin Rus.

Boc a aratat ca performanta politica, profesionala si performanta electorala pe judetelor la alegerile nationale, au stat la baza deciderii listei. "Este acoperit intreg teritoriul tarii cu candidati", a spus si Gheorghe Flutur, vicepresedinte PDL.

Singura noutate anuntata de Boc a fost ca "Doamna Macovei se inscrie in partid." El a spus ca acest lucru este un castig si pentru partid si pentru Romania.

Flutur a spus ca "PDL a a finalizat strangerea a 1,1 milioane de semnaturi." El a mai aratat ca PDL mizeaza pe 15 locuri eligibile.

Lista PSD - cu sau fara Lavinia Sandru?

Apele din PSD sunt agitate de anuntul Laviniei Sandru ca se va inscrie in PSD si va candida la alegerile pentru PE. Anuntul a starnit indignare in unele cercuri PSD, Ion Iliescu fiind cel mai vocal in criticarea acestei intentii.

"Lavinia Sandru nu este membru de partid. Nu are ce sa caute pe liste. Si nu este," a declarat Ion Iliescu la iesirea din sedinta conducerii PSD din 30 martie.

Mircea Geoana a declarat: "Am avut o prima lectura a listei care cuprinde 46 de nume. Pe aceasta lista se gasesc exclusiv nume care fac parte din partidul nostru." Goana a spus ca lista este compusa pe baza a trei criterii: compenenta, sprijinul in partid si aparteneta acestora la familia socialista din PE.

Avand in vedere avertismentul socialistilor europeni, care cerusera sa nu se afle pe lista PSD candidati care sa nu apartina partidului, Geoana a spus: "E atat de stransa batalia pentru fiecare mandat in Parlamentul European, incat devine un lucru esential de a fi siguri ca cei care merg in PE reprezinta socialistii eropeni cu arma si bagaje."

"Cu colegii de la PC vom face o discutie separata. Suntem intr-o alianta politica si va trebui sa gasim o solutie."

Referindu-se la candidatura lui Codrus Seres, avansata de PC, Geoana a spus ca "nu este problema de persoane." Codrut Seres fusese anuntat ca reprezentantul Partidului Conservator pe lista PSD, exact in ziua in care a fost trimis in judecata.

Geoana a mentinut ambiguitatea in legatura cu candidatura Laviniei Sandru: "Daca se inscrie ne mai putem uita la acest subiect."

"Pe lista pe care am vazut-o eu, de candidaturi, nu exista numele Lavinia Sandru," a declarat si Adrian Nastase, care a adaugat ca abia joi va fi pusa in discutie problema, la comitetul executiv.

Nici PIN, nici PC nu sunt membri ai PES, a atras atentia eurodeputatul Adrian Severin, citat de Antena 3. "Prezidiul PES a cerut tuturor partidelor membre ca pe listele lor pentru PE sa fie formate numai din membri de partid socialisti."

Severin a explicat ca in aceste conditii pentru PC si PIN nu exista decat doua solutii. "Ori candidatii lor se inscriu in PSD ca membri deplini, ori cele doua partide isi depun adeziunea la PES. In cel de-al doilea caz, nu vor putea participa la alegerile din iunie deoarece PES primeste adeziuni numai la Congres, care are loc in toamna" a mai aratat eurodeputatul.

Lista provizorie a PSD pentru alegerile din 7 iunie, contine,  potrivit HotNews.ro,  urmatoarele nume: 1. Adrian Severin, 2. Rovana Plumb, 3. Adriana Ticau, 4. Daciana Sarbu, 5. Catalin Ivan, 6. Aristide Roibu, 7. Corina Cretu, 8. Victor Bostinaru, 9. Marius Petcu, 10. Codrut Seres/Silvia Ciornei, 11. Victor Negrescu, 12. Gabriela Cretu, 13. Alin Luchian Antochi, 14. Viorica Dancila.

Comitetul Executiv Central al PSD este cel care va definitiva, joi, lista pentru europarlamentare.

Lista PNL - votata

Crin Antonescu a anuntat ca lista PNL pentru alegerile europarlamentare a fost votata de conducerea partidului. Norica Nicolai a fost confirmata in fruntea listei, urmata de Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Ben-Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi, Magor Csibi, acestea fiind cele opt pozitii pe care PNL le considera, cel mai optimist, eligibile.

Problema Daianu...

Presedintele PNL a motivat disparitia lui Daniel Daianu de pe lista, spunand ca exista diferente politice si de politica economica intre PNL si Daianu. El l-a criticat voalat pe Daianu pentru ca a pastrat o distanta fata de partid pe perioada manadtului sau de europarlamentar. "Avem in continuare toata pretuirea pentru activitatea sa profesionala," a mai spus Antonescu.

"Daca PNL il va putea sustine pentru o functie, de exemplu in conducerea BNR, o vom face pentru ca acolo nu va reprezenta un partid," a adaugat presedintele PNL. Daniel Daianu a declarat insa la Antena 3 ca nu va incerca, pe filiera politica, sa acceada la conducerea BNR.

... si problema Cioroianu

Antonescu a spus ca "Domnului Cioroianu ii revenise locul 8, domnia sa a socotit inancceptabil locul acesta, s-a retras si am refacut lista fara domnul Adrian Cioroianu."

Cioroianu a declarat insa, la Antena 3: "E o minciuna. N-am refuzat. Mi se pare curios sa fiu pe locul 8 dupa o serie de persoane pe care nici eu nu le cunosc."

Vorbind despre nepotism, Cioroianu a declarat: "I-am spus sa se gandeasca foarte bine pentru ca isi asuma un risc. Nu cred ca e tocmai corect sa punem pe lista sotii, viitoare sotii..."

"I-am spus ca nu cred ca locul 8 pe care vroia sa mi-l propuna e realist" a spus Cioroianu in legatura cu discutia pe care a avut-o cu Antonescu.

Votul PNL asupra listei a fost secret si lista a fost adoptata cu 44 de voturi pentru si 21 impotriva. Antonescu spune ca in compunerea listei s-a tinut cont si de parerea europarlamentarilor si a societatii civile.

Campania PNL

Crin Antonescu a aratat ca PNL va incerca sa mobilizeze toate organizatiile si va incerca o campanie in care sa primeze temele europene. Rares Manescu a fost confirmat coordonator al campaniei.

"Am aproximat ca target, ca miza, un minim 20%. Eu cred ca ne putem bate realist pentru cel putin 7-8 locuri."

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]