Firmele din Romania pot accesa, incepand din 31 martie, fonduri europene pentru angajarea de noi salariati, formare profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca. Ministerul Muncii estimeaza ca vor fi subventionate salariile a peste 15.000 de noi angajati, iar 100.000 de persoane vor beneficia de programe de imbunatatire profesionala, a declarat ministrul muncii, Marian Sarbu. Suma alocata intreprinderilor se ridica la 142 de milioane de euro, din care 85%reprezinta contributia UE, din Fondul Social European, iar 15% provin din bugetul statului.

sursa foto: sxc.hu

In urma lansarii oficiale a noilor scheme de finantare din Fondul Social European, de pe 31 marie orice intreprindere poate trimite cereri de finantare in format electronic, accesand https://actionweb.fseromania.ro/. "Practic, totul se va desfasura in format electronic, fara maldare de hartii, fara a trebui sa mai strabati jungla birocratiei. Reprezentantii intreprinderilor vor introduce datele in cererea de finantare, o vor trimite electronic si aceasta va fi evaluata dupa criteriul-primul venit, primul servit. Astfel, nimeni nu trebuie sa astepte cine stie ce termene limita", a spus Sarbu. Acesta sustine ca pentru completarea unei cereri de finantare, este nevoie de cel mult trei ore, iar evaluarea va dura cel mult 30 de zile. Dupa evaluare, societatea va primi raspunsul tot in format electronic si, daca este pozitiv, va putea semna actele.

Totusi, unele acte vor trebui trimise prin posta. "Sunt declaratiile managerilor care trebuie trimise prin posta. Cand vom avea varianta semnaturii electronice, nu va mai fi nevoie sa fie trimise prin posta", a declarat Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii. Marian Sarbu sustine ca au fost mult simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene. "Acum cateva luni, cand am venit la minister, am gasit 2.842 de proiecte in valoare de aproape 3 miliarde de euro, care zaceau in stadiu de evaluare. Noi am reorganizat sistemul de evaluare astfel incat intregul prodces sa fie mult mai rapid. Am modificat legislatia in domeniu ca sa putem grabi absorbtia fondurilor comunitare astfel incat, pana la sfarsitul lunii aprilie sa reusim finalizarea evaluarii cererilor care asteapta de prea mult timp", a precizat ministrul. El a mai spus ca rata de succes a cererilor de finantare pentru alte scheme din Fondul Social European este 35%, situatie apropiata de cea a statelor care sunt membre UE mai vechi. Sunt contractate 248 de proiecte in valoare de 340 de milioane de euro, fiind acordate prefinantari de 36 de milioane de euro.

Noile scheme de finantare au in vedere reducerea efectelor crizei economice si contin trei regimuri de ajutor: angajarea de noi salariati, formare profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, vor fi subventionate pe langa crearea de noi locuri de munca, angajarea de personal pe locurile vacante.

Prima componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social Europeana vizeaza subventionarea salariilor noilor angajati cu cel putin 50%. Suma destinata acestei componente se ridica la 61 de milioane de euro. Din subventia totala pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, cele 61 de milioane de euro, 32 de milioane de euro vor fi alocate angajarii persoanelor din mediul rural.

A doua componenta este formarea profesionala a angajatilor pentru care vor fi alocate 56 de milioane de euro.

A treia componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social European este subventionarea investitiilor facute de intreprinderi pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. In aceste cazuri, ajutoarele se ridica la 25 de milioane de euro.

Pentru subventionarea locurilor de munca si formarea profesionala, cererea de finantare poate sa aiba valoarea minima de 10.000 de euro si maxima de 2 milioane de euro. In privinta cererii de finantare pentru sanatate si securitate in munca, valoarea va fi de minim 10.000 de euro si maxim 20.000 de euro. O intreprindere poate solicita subventii pentru toate cele trei scheme, suma maxima de care poate beneficia fiind de 4,2 milioane de euro.

Daca cererea va fi foarte mare, la sfarsitul lui 2009, vor fi reluate procedurile cu UE pentru acordarea de noi finantari.

Ministrul muncii a mai anuntat ca la sfarsitul lunii mai, vor fi lansate si alte finantari din Fondul Social European, acestea vizand modernizarea si deezvoltarea educatiei si formarii profesionale, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, calificarea/recalificarea, dar si promovarea adaptabilitatii intreprinderilor, respectiv, promovarea masurilor active de ocupare si incluziune sociala a grupurilor vulnerabile, asigurand astfel egalitatea de sanse pe piata muncii.

Claudia Pirvoiu