Gazprom si compania petroliera de stat din Azerbaijan au semnat saptamana trecuta un memorandum de intelegere pentru furnizarea pe termen lung a gazului din Asia Centrala catre Rusia la pretul pietei, subminand inca o data preferinta UE pentru gazoductul Nabucco, arata analistii.

Conform unui comunicat de presa al Gazprom, partile s-au angajat intr-o „mare cooperare pe termen lung” dupa ce au ajuns la un acord pe 27 martie in ceea ce priveste termenii de vanzare a gazului azer catre Rusia.
Primele livrari sunt asteptate in ianuarie 2010 conform termenului de livrare la frontiera, dupa cum prevede Memorandumul de Intelegere.
Pavel K. Baev, cercetator principal la Institutul International de Cercetare pentru Pace din Oslo, sugereaza ca proiectul ar reduce la zero relevanta Nabucco intrucat Azerbaijanul era prima optiune ca sursa de aprovizionare pentru Nabucco.
Baev sustine ca in spatele semnarii acordului sta un proiect de gazoduct, numit, ca si Nabucco, dupa o opera, „Printul Igor” de Alexandr Borodin. Gazoductul ar urma sa furnizeze gaz rusesc si azer spre sud-estul Europei, prin gazoductul planificat South Stream si pe sub Marea Neagra, de la Novorossiysk pana la Varna, in Bulgaria.
Agata Loskot-Strachota, analist pentru politici energetice la Centrul pentru Studii Rasaritene din Varsovia, a declarat pentru EurActiv ca vanzarea de gaz azer catre sau prin Rusia ar reduce volumele disponibile pentru alte gazoducte ca Nabucco si ar slabi stimulentele implicate de acestea.
Ea a reamintit faptul ca memorandumul din 27 martie este doar un element secundar dintr-un proces care a inceput acum cateva luni. Ea a adaugat ca desi guvernul azer paruse sa ezite la inceput, situatia s-a schimbat acum.
„Situatia azera s-a schimbat semnificativ in ultimele noua luni. Disputa ruso-georgiana a intarit pozitia rusa in Caucazul de sud si a aratat slabiciunea relativa a Occidentului. Au mai aparut si alte situatii in politica Turciei, aliat strategic al azerilor din zona. Intensificarea vizibila a relatiilor dintre Turcia si Rusia, propunerea unei mai mari cooperari intre ele in Caucaz, schimbarea din relatia Turciei cu Armenia si zvonurile unei posibile rezolvari a conflictului din Nagorno Karabah, a dus la o reevaluare a situatiei geopolitice din Caucazul de sud, cu diminuarea legaturilor dintre Azerbaijan si Turcia si pozitionarea Azerbaijanului pro-occidental intr-o situatie delicata,” a explicat Loskot – Strachota.
„Azerbaijanul forteaza UE si Rusia sa faca oferte comerciale mai concrete si mai atractive. Aceasta inseamna ca se scurge rapid timpul consumatorilor si companiilor europene, care doresc sa aiba gaz azer in UE fara tranzitarea lui prin Rusia,” a conchis cercetatoarea poloneza.
Impas rusesc in Turkmenistan?
Intre timp, presa rusa a regretat ca o recenta vizita a presedintelui turkmen Gurbanguly Berdymukhmmedov la Moscova din 25 martie nu s-a concretizat in vreun fel. Presedintele rus Dmitri Medvedev sperase sa semneze un acord interguvernamental asupra constructiei unui gazoduct occidental - rasaritean prin Turkmenistan, care ar fi adus proiectul Moscovei la un nou nivel.
Conform planului, gazoductul ar fi facut legatura dintre depozitele din nord-estul Turkmenistanului cu Marea Caspica. Totusi, dupa cum arata agentia RIA Novosti, partile nu au reusit semnarea tratatului.