Consultarea grupurilor de interese face parte integrala din procesul de pregatire a politicilor publice europene de catre institutiile comunitare. Pe de o parte, miile de grupuri organizate la Bruxelles incearca sa influenteze in special pozitiile Comisiei Europene, dar pe de alta parte Comisia insasi este un element central in instigarea si structurarea acestor interactiuni.

Multe lucrari stiintifice au analizat procesele de lobby de la Bruxelles si au clarificat in mare masura cum functioneaza grupurile de interese si ce strategii adopta pentru a fi actori relevanti in elaborarea politicilor europene.


Recent romanca Irina Tanasescu, profesor la Universitatea Libera din Bruxelles (VUB), a publicat cartea “Comisia Europeana si grupurile de interese”. Acest volum isi propune sa investigheze si cealalta parte a medaliei, respectiv pozitia Comisiei Europene. Prin intermediul a trei studii de caz, autoarea analizeaza in detaliu interactiunile dintre Comisia Europeana si grupurile de interese din perspectiva institutiei: Cum concepe Comisia relatiile cu aceste grupuri? Cum se structureaza? Si Ce se intampla in cazuri concrete de consultari publice?.

Link-uri:

Dan LUCA / Bruxelles