50% dintre firmele participante la un sondaj, realizat de Consiliul National pentru IMM, au declarat ca au fost afectate de criza si ca ajutoarele de stat ar fi extrem de necesare. Cu toate acestea, nicio schema de sprijin de pana la 500.000 de euro, asa cum permite Comisia Europeana, nu a fost inca elaborata de Guvern.

In luna aprilie, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat un sondaj cu privire la masurile de ajutor de stat pentru sprijinirea accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 101 IMM-uri din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei si din toate clasele de marime, transmite un comunicat al organizatiei patronale.

Din studiu reiese ca aproximativ 50% dintre acesta au raportat ca au fost afectate la un nivel catastrofal, foarte mare si mare.  36,27% dintre IMM-urile respondente au recunoscut un impact mediu al noului climat economico-financiar asupra activitatii lor in timp ce doar 11,76% dintre acestea au declarat ca afacerile pe care le deruleaza au avut de suferit doar in mica masura.  Procentul IMM–urilor al caror profit s-a mentinut pe un trend ascendent este foarte mic, situandu-se sub 2%.

In acest context, a fost analizat accesul IMM-urilor la ajutoarele de stat. Procesul este considerat foarte dificil si dificil pentru 85,72% dintre participantii la acest sondaj de opinie. "CNIPMMR  a sustinut necesitatea transpunerii in regim de urgenta a masurilor Comisiei privind ajutorul de stat pentru sprijinirea accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice, similar cu masurile adoptate de celelalte tari membre ale Uniunii Europene", arata comunicatul organizatiei patronale.

Este vorba despre "Cadrul comunitar temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice - 2009/C 16/01, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 16/1 din 22.01.2009", prin care se permite statelor membre sa adopte masuri suplimentare de ajutor de stat, limitate in timp, pana la 31.12.2010, aplicabile tuturor sectoarelor, atat IMM-urilor cat si companiilor mari, prin care pot fi obtinute ajutoare de pana la 500.000 de euro prin scheme care trebuie notificate Comisiei.

Principale masuri avute in vedere de Comisia Europeana se refera la:  valoarea limitata compatibila a ajutorului; ajutor sub forma de garantii; ajutor sub forma de subventionare a dobanzii, ajutor pentru fabricarea de produse ecologice.

Mai multe state membre au conceput scheme de ajutor de stat care au fost deja aprobate de catre Comisia Europeana. In cadrul unei conferinte din februarie, reprezentantii Germaniei si Marii Britanii anuntau inca de pe atunci ca anumite masuri au fost transmise, aprobate la Bruxelles si lansate, in sprijinul intreprinzatorilor. Vezi exemplele statelor vestice aici

In Romania, nu pare inca sa se miste nimic. Surse din cadrul Consiliului Concurentei au declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca nu exista in lucru, nici la nivel formal nici informal, vreo schema pentru acordarea de ajutor de stat de pana la 500.000 de euro, propusa de vreun minister.

Nota: EurActiv.ro a solicitat Ministerului Finantelor Publice informatii pe aceasta tema, care vor fi publicate de indata ce vor fi transmise redactiei.

Ioana Morovan