Mai multe ONG-uri specializate in apararea democratiei si a libertatii de exprimare avertizeaza ca o reglementare care ameninta corectitudinea procesului electoral a fost inclusa, fara respectarea legii privind transparenta decizionala, in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11 din 4 martie 2009.

ONG-urile solicita Guvernului si Parlamentului sa ia de indata masurile necesare pentru a permite observarea in bune conditii si fara ingradiri pentru reprezentantii ONG si ai presei a procesului de votare pentru Parlamentul European din 7 iunie 2009.
 
Potrivit organizatiilor neguvernamentale, o reglementare care ameninta corectitudinea procesului electoral a fost inclusa, fara respectarea legii privind transparenta decizionala, in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11 din 4 martie 2009, la articolul 35, alin. (11). In conformitate cu legea in vigoare, reprezentantii mass-media si observatorii interni si externi nu vor mai putea asista la procedurile de vot decat stationand in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Aceasta situatie limiteaza, insa, capacitatea jurnalistilor si observatorilor de a sesiza o serie de fraude strecurate in operarea cu listele electorale, legate de identitatea alegatorilor si de numarul de buletine de vot inmanate unui alegator.
 
Este reluata, astfel, Decizia 47 a Biroului Electoral Central (BEC) care a organizat alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. La aceea data, Asociatia Pro Democratia a actionat BEC in instanta. De aceasta data situatia este si mai grava pentru ca prevederea abuziva este inclusa in textul unui act normativ si va afecta negativ toate scrutinele viitoare. APD protesteaza impotriva fondului problemei, dar si impotriva procedurilor abuzive si absentei consultarii factorilor interesati in aceasta chestiune esentiala pentru democratie.
 
Pana la data de 14 mai 2009, O.U.G. nr. 11/2009 se va afla in dezbaterea comisiei pentru administratie si a comisiei juridice de la Camera Deputatilor. Organizatiile semnatare se adreseaza in special acestor parlamentari pentru amendarea prevederii care favorizeaza cresterea alarmanta a riscului de frauda electorala.

ONG-urile semnatare sunt Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociatia Femeilor Jurnaliste din Romania – ARIADNA, Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare (APPLE), Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR), Asociatia Profesionistilor de Presa Cluj (APPC), Asociatia Presei Locale PRESMAR Maramures, Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Conventia Organizatiilor de Media (COM), Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Liga Jurnalistilor Sibiu (LJS), Societatea Jurnalistilor Dunarea de Jos (SIDJ), Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (UJMR).

Sursa: APD